Amenajari Exterioare

Umpleti gradina de arome

Daca vorbim de avantajele unei astfel de amenajari, trebuie sa le amintim pe urmatoarele: veti avea in orice moment mirodenii proaspete pentru cele mai aromate preparate culinare, dar si pentru tratarea unor afectiuni in mod natural; mirodeniile vor alunga insectele daunatoare si vor incuraja cresterea si dezvoltarea altor plante. Este bine de stiut ca ierburile aromatice sunt ieftine, la indemana oricui si cresc fara pretentii in orice gradina. Tot ce aveti nevoie sunt cateva pliculete cu seminte si un sol proaspat pregatit. In ceea ce priveste locul indicat pentru amenajarea unei mini-gradini de plante aromatice, puteti opta pentru un perimetru situat in imediata vecinatate a gradinii de legume (in cazul in care aceasta exista), langa terasa sau langa foisor, pentru a avea acces facil la aceste plante si pentru a va putea bucura de parfumul lor.  

Patrunjelul este cea mai populara planta aromatica din bucataria romaneasca, alaturi de leustean si marar. Bunicii il foloseau la orice fel de mancare, in stare proaspata, pentru continutul sau mare de vitamina C (20 g acopera necesarul zilnic), betacaroten, bioflavonoide (antioxidanti) si calciu. Patrunjelul prefera solurile umede, bine drenate si insorite. Pentru a se dezvolta corespunzator, are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30˚ C.

Mararul are o aroma puternica, ce se potriveste perfect mancarurilor de legume. Este indicat sa se consume si dupa ce a fost uscat, procedeu prin care nu isi pierde niciun pic din aroma. Contine potasiu, fosfor, calciu si sulf. Semintele se planteaza direct in sol, la o adancime de 2-3 cm, toamna tarziu sau primavara devreme. Pentru a creste, mararul are nevoie de umezeala in special in perioada de germinare, iar pentru a se dezvolta armonios, trebuie plasat intr-un loc insorit al gradinii. Poate fi cules pe toata perioada anului, dupa ce tulpina lui ajunge la inaltimea de 10-20 cm.

Salvia se inmulteste prin seminte, butasi de radacina si transplatare. Semintele trebuie sadite atata timp cat sunt proaspete, pentru ca, in timp, isi pierd caracteristicile si nu mai germineaza. Aceasta planta prefera un loc cald, cu sol umed, dar, atentie, nu tolereaza caldura extrema. Pentru ca devine o tufa lemnoasa, trebuie inlocuita la fiecare trei-patru ani.

Menta face parte din familia Lamiaceae si este originara din zona Mediteranei, de unde au fost aduse primele exemplare salbatice. Este recunoascuta pentru mireasma proaspata, proprietatile terapeutice, dar si pentru gustul puternic, pe care il da preparatelor culinare orientale. Uleiul esential de menta picurat in lampa de aromoterapie linisteste, alunga migrenele si reda buna dispozitie, aceleasi efecte fiind asigurate si de coltisorul cu ierburi aromatice din gradina dumneavoastra. Atunci cand o plantati, trebuie sa tineti seama de faptul ca are radacini firoase, care necesita spatiu pentru dezvoltare, si ca nu suporta apa in exces. De asemenea, nu tolereaza sa fie replantata, nici soarele puternic.

Busuiocul creste usor din seminte, dar este foarte sensibil la frig, dezvoltandu-se bine in conditii de caldura si umezeala. Atinge o inaltime cuprinsa intre 20 si 60 cm, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase. Crengutele de busuioc indeparteaza insectele si tantarii, iar uleiul esential extras din el sporeste puterea de concentrare. Busoiocul este foarte eficient in combaterea insomniilor si a migrenelor, este antiseptic si tonic, asa ca plantati-l cat mai aproape de casa, sub ferestrele dormitoarelor sau in dreptul teraselor si intrarilor.

Rozmarinul se planteaza in orice perioada a anului, intr-un sol cu PH-ul cuprins intre 6.5 si 7.0, bine insorit. In momentul in care alegeti locul de plantare, ganditi-va bine, pentru ca nu suporta sa fie mutat. In cazul in care va simtiti obositi psihic, stresati sau nervosi, puteti apela la o infuzie sau la aromoterapie cu rozmarin. Acesta are capacitatea de a va spori puterea de concentrare si de memorare, va relaxeaza si va tonifica.

Cimbrul este una dintre cele mai putin pretentioase plante aromatice, multumindu-se cu putin, atat timp cat se bucura de soare mai multe ore pe zi. Nu face mofturi atunci cand vine vorba de tipurile de sol si rezista la seceta zile la rand. Este, in schimb, sensibil la buruieni. Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand au inceput sa infloreasca.

Revista Casa Mea o sursa inepuizabila de inspiratie. Nu rata noul numar. In curand la toate chioscurile de presa.

Related posts

Elemente care nu trebuie sa lipsească atunci când îți amenajezi baia

Adina Meyers

Cele mai inspirate idei pentru amenajarea grădinii

Adina Meyers

Gardul viu – cum sa creezi intimitate gradinii tale

Adina Meyers