Amenajari Exterioare

Tu stii care sunt cele mai bune metode de irigare pentru gradina ta?

Potrivit specialistilor, peste jumatate din intreaga suprafata agricola a Romaniei sufera de pe urma deficitului de umiditate in sol, situatie in care e bine sa ne asiguram ca aplicam cea mai buna metoda de irigare a gradinii noastre, in special in perioada sezonului cald. Asta daca ne dorim ca noi sa avem o gradina frumoasa, cu plante sanatoase si dezvoltate armonios.

Nu trebuie neaparat sa cheltuim o suma foarte mare de bani pe un astfel de sistem de irigare, mai ales daca avem o gradina de dimensiuni mai mici. Optiunile pe care noi le avem la dispozitie sunt unele care se pliaza perfect pe mai multe tipuri de bugete, deci cu siguranta daca ne documentam putin vom putea sa le alegem pe cele mai bune pentru nevoile noastre.

Desi poate sa creasca putin costul, noi recomandam ca atentia sa se indrepte catre sistemele de irigare care pot functiona in mod automat, iar motivele sunt unele cat se poate de evidente: plantele noastre / gazonul se vor bucura mereu de cantitatea exacta de apa de care au nevoie pentru a se dezvolta in mod armonios, iar noi nu va trebui sa ne facem griji de acest aspect in perioadele in care suntem plecati pentru mai mult timp de acasa (poate in concediu).

Sunt mai multe tipuri de sisteme de irigatie, iar ele sunt impartite in special in cele pentru irigatie de suprafata si irigatie ingropata. Din prima categorie fac parte sistemele de tip picatura cu picatura sau micro-aspersoare alimentate prin tevi puse direct pe sol, in timp ce irigatoarele ingropate sunt cele care necesita sa fie alimentate de o retea de tevi subterane (din aceasta categorie fac parte si aspersoarele telescopice) si sunt potrivite in special pentru gazon.

Pentru uzul in gospodarie printre cele mai utilizate sisteme de irigare sunt cele care se folosesc de aspersoare. Acestea pot fi fie de suprafata, fie ingropate, cele din urma aducand si cel mai mare numar de avantaje. Fiind sub pamant, aspersoarele telescopice vor fi ferite in timpul sezonului rece, ceea ce insemana ca tu nu va trebui sa iti mai bati capul cu strangerea lor.

Desigur, fiecare tip de sistem de irigare este potrivit pentru anumite gradini. De exemplu, dupa cum am precizat deja, cel baza pe aspersoarele telescopice este potrivit in special pentru udarea gazonului. Sistemele de irigare prin picurare sunt ideale pentru gradini umbroase, tufisuri perene, garduri vii si gradinile de legume si zarzavaturi. Pentru ca in majoritatea cazurilor avem gradini mixte, cel mai bine este sa realizam o combinare a sistemelor de irigare in functie de care sunt nevoile noastre.

Nu este insa suficient doar sistemul de irigare pentru ca gradina sa se bucure de un tratament corect. Asta pentru ca multe plante sunt destul de pretentioase, ele preferand apa la o anumita temperatura, precum si sa fie udate la anumite intervale orare ori dimineata sau seara. Tine cont deci si de aceste aspecte in momentul in care programezi sistemul de irigare al gradinii tale.

Related posts

FSA 45 – motocoasa cu acumulator pentru grădinile mici

Adina Meyers

O grădină pe marginea lacului

Adina Meyers

Nou in 2018: Accesorii esentiale pentru casa, gradina si terase

Adina Meyers