Amenajarea unui spatiu mic poate fi o adevarata provocare pentru multi dintre noi, fie ca vorbim despre o garsoniera, un apartament mic sau o camera. Exista insa cateva trucuri care creeaza iluzia de spatiu in camere mici si care sunt extrem de usor de pus in practica. Merita sa le incercati daca va confruntati cu nevoia unui spatiu mai generos, cel putin din punct de vedere vizual.
Exista trei elemenete cheie care „pacalesc” ochiul si care fac camera sa para mai mare: dimensiune, lumina si miscare, insa culorile alese si iluminarea sunt tot atat de importante.
1. Pereti vopsiti in alb sau culori deschise
O camera deschisa la culoare sau in tonuri reci pare mai spatioasa, mai aerisita si mai luminoasa. Chiar daca albul are in special acest efect, o camera cu prea mult alb poate parea sterila si rece, asa ca puteti tot la fel de bine sa folositi si nuante pastelate si luminoase. Un bun exemplu sunt si cele doua culori ale anului 2016, Rose Quartz (roz-cuart) si Serenity (albastru-seren).
Daca va hotarati sa va vopsiti peretii in alb, puteti compensa folosind mobila sau paturi in culori calde.
2. Oglinda magica
Oglinzile creeaza si ele iluzia de spatiu, dubland dimensiunea incaperii. In plus, oglinzile reflecta lumina, creand astfel impresia unei camere mai luminoase. Unul dintre cele mai usoare trucuri este sa asezati oglinda pe peretele opus sursei de lumina (ferestrei), astfel incat sa reflecte lumina in intreaga camera.
O oglinda poate sa aiba efecte magice indiferent ca o folositi in sufragerie, in dormitor sau intr-o baie de dimensiuni reduse. Si mai mult, oglinzile cu design deosebit folosite in baie sunt una dintre cele mai importante tendinte de design interior pentru 2016, asa ca va poate aduce un dublu beneficiu!
3. Lumina, aliatul dumneavoastra
Cand vine vorba de un interior mic, este cu atat mai important ca acesta sa fie bine iluminat pentru ca lumina este unul dintre elementele care fac un spatiu sa para mai mare decat este in realitate, dar si mai cald si mai personal.
Asadar, permiteti in primul rand luminii naturale sa patrunda in casa si inlocuiti perdelele sau draperiile foarte groase si opace cu o perdea transparenta si vaporoasa. Ganditi-va insa si la surse de iluminare artificiale generale si locale, precum lampi, veioze si spoturi, pentru ca modul in care sunt plasate acestea contribuie la imaginea generala a camerei. Mai mult, diferentele de luminozitate dintr-o camera pot avea efecte spectaculoase.
4. Mobila – ce sa alegeti si ce sa evitati
Poate pare evident, insa intr-un spatiu mic este indicat sa aveti cat mai putina mobila si sa va limitati la strictul necesar. Nu ar fi rau nici sa alegeti piese de mobilier multifunctionale, precum un cufar care poate fi folosit atat ca masuta, cat si ca spatiu de depozitare, scaune pliante sau canapele extensibile care sa va permita sa exploatati la maximum fiecare coltisor al camerei.
Alte trucuri legate de mobila folosita intr-un spatiu mic sunt sa folositi macar cateva piese de mobilier in aceeasi culoare precum peretii sau sa folositi mobila transparenta precum o masa de sticla care ofera iluzia spatiului.
Evitati piesele de mobilier masive si indreptati-va spre obiecte de mobilier simple si de marimi reduse in stil japonez sau suedez, proportionale cu dimensiunea camerei.
Veti observa ca numeroase apartamente de lux sunt decorate in stil minimalist, aratand in acelasi timp moderne si spatioase. Acestea sunt o buna sursa de inspiratie pentru orice locuinta mica: simplificati totul si alegeti doar cateva obiecte de décor de impact care sa dea personalitate incaperii. Insa pentru a putea castiga spatiul de depozitare atat de necesar, puteti folosi solutii de depozitare ingenioase care nu “fura” din spatiu, precum dulapuri suspendate, etajere sau mobilier modular multifunctional.
Folositi de asemenea piese de mobilier cu picioarele la vedere pentru ca si acest lucru contribuie la iluzia unui spatiu mai mare si puneti accentul pe rafturi verticale si inguste pentru ca acestea creeaza senzatia de miscare si de fluiditate.