In locuintele mici trebuie sa recurgem la solutii inteligente pentru valorificarea si amplificarea spatiului. Exista trucuri de amenajare pentru orice tip de incapere. In functie de problema, sunt metode specifice, personalizate, dar exista si regulile de baza, care se aplica in orice situatie.

Daca le avem in minte cand demaram amenjarea unui spatiu mic, fie el o locuinta sau doar o incapere, ne putem spori cu usurinta confortul.

Se stie faptul ca un rol foarte important in orice tip de amenajare il au culorile. Albul ajuta la amplificarea spatiului, oferindu-i un aer aerisit. Acelasi lucru este valabil si in cazul culorilor pastelate sau al celor neutre (in tonuri deschise).

In schimb, culorile inchise absorb lumina, motiv pentru care nu este recomandata repartizarea lor la nivelul peretior, cu atat mai putin pe suprafata tavanului.

In cazul apartamentelor mici, este bine sa utilizati aceeasi gama cromatica in fiecare camera sau cel putin in cele care comunica, pentru a mentine unitatea vizuala.

Din punct de vedere al mobilierului este indicat sa va orientati catre corpuri cat mai putine si compacte. E drept ca nu intodeauna ne permitem un decor minimalist, mai ales in cazul in care nu avem debarale si camari pentru depozitare. Insa, in loc sa aglomerati incaperea cu numeroase piese de mobilier, alegeti un dulap mare, cat unul dintre pereti, ale carui usi sa continue finisajul peretilor.

Incercati pe cat posibil sa lasati centrul incaperii gol si sa grupati mobilierul de-a lungul peretilor. De asemenea, aveti grija ca acestea sa fie prevazute cu usi, pentru a nu incarca functiunea cu imaginea obiectelor depozitate in interior.

Alegeti usi de sticla mata sau oglinda, cu un design cat mai simplu, fara aplicatii decorative si modele elaborate.

In cazul masutelor si noptierelor, ganditi-va la o varianta cu blat de sticla, a carei transparenta sa nu incarce vizual suprafata incaperii. In spatiile mici, sticla si oglinzile sunt mereu binevenite.

Se stie ca oglinzile creeaza o iluzie optica de amplificare si adancire a spatiului. Pozitionate direct pe pereti sau aplicate pe mobilier, acestea au un efect mai mare daca sunt de dimensiuni mari.

Suprafetele metalice au si ele capacitatea de a reflecta formele din decor si lumina, creand senzatia de spatialitate. Fie ca este vorba despre platouri, vaze, picioare de mobilier sau lampadare, alegeti materiale metalice care sa propage lumina.

Acelasi efect il are si sticla, care, pe langa transparenta, reflecta lumina, iar o incapere luminoasa pare mai mare si mai aerisita. 

Sursa foto: http://www.pinterest.com

 

Related posts

Majoritatea persoanelor prefera lenjeriile de pat din bumbac

Adina Meyers

Trucuri pentru amenajarea unui dormitor

Adina Meyers

Rolul porţelanurilor în decorarea interioară a caselor noastre

Adina Meyers