Multe persoane sunt tentate de ideea modificării apartamentului, astfel încât să obțină cât mai mult spațiu funcțional. Transformarea balconului în bucătărie este o opțiune populară, pe care din ce în ce mai mulți doresc să o pună în aplicare. Dacă și tu te gândești să îți reamenajezi locuința în acest fel, trebuie să iei în calcul detalii importante. Acest tip de amenajări necesită atenție sporită, profesionalism și implicare maximă.

Citește mai jos câteva recomandări utile, informează-te și planifică totul înainte de a începe proiectul.

1. Asigură-te că poți face modificările, din punct de vedere legal

Înainte de a plănui marea schimbare, poartă o discuție cu administratorul blocului în care locuiești. Dacă ai un apartament într-un complex rezidențial, contactează dezvoltatorii și zi-le  ideea ta. Fiecare clădire are o structură bine definită, iar unii pereți sunt esențiali în susținerea structurii blocului. De aceea, nu orice modificare poate fi făcută în condiții de siguranță. Informează-te, discută cu administratorii, colaborează cu un arhitect și asigură-te că proiectarea finală este aprobată de autoritățile locale.

2. Împarte spațiul într-un mod eficient

Vei muta toată bucătăria pe balcon sau doar o parte dintre elemente? Este o întrebare esențială la care trebuie să răspunzi, înainte să te apuci de treabă. Dacă vrei să ai o întreagă bucătărie în balcon, planifică spațiul cu foarte mare atenție. În caz contrar, chiar dacă ideea de bucătărie deosebită este atractivă, locul nu va fi funcțional, iar tu nu vei putea găti în voie. În plus, ține minte că ai nevoie și de spațiu pentru depozitarea ustensilelor, a farfuriilor, a tacâmurilor și a altor elemente importante.

3. Organizează un spațiu intim pentru tine și familia ta

Dacă nu vrei neapărat să muți toată bucătăria pe balcon, ci doar să creezi un spațiu suplimentar pentru gătit, servit masa și socializat, poți folosi această propunere. Amenajează balconul cu o masa de dining și câteva scaune sau taburete confortabile, casual. Poți opta chiar și pentru pufuri sau hamace. Apoi, instalează pe balcon un grătar de mici dimensiuni, unde să poți pregăti friptură, legume la grătar, burger sau hot dog. Astfel, vei obține o extensie a bucătăriei clasice, în care vei putea petrece seri relaxante alături de familie și prieteni. În plus, vei avea și un spațiu ideal pentru servirea meselor, zi de zi!

4. Profită de priveliște și de lumina naturală

Dacă balconul tău are vedere la un bulevard, la clădiri cu o arhitectură superbă sau la un un parc, ar fi păcat să nu profiți de acest lucru. De aceea, și dacă este posibil, modifică structura peretelui sau a ferestrelor astfel încât să obții cât mai mult spațiu deschis. Renunță la perdele sau draperii opace și înlocuiește-le cu unele transparente. În acest mod, lumina naturală va pătrunde mai bine în balcon, spațiul va părea mai mare iar atmosfera, deschisă și primitoare.

5. Păstrează doar elementele esențiale

Dacă ai hotărât să muți bucătăria pe balcon pentru a economisi spațiu, ai o oportunitate perfectă ca să scapi de toate elementele inutile pe care le-ai strâns în timp. Când pregătești spațiul și decizi ce electrocasnice și ce ustensile păstrezi, alege cu atenție. Dacă nu ai mai folosit de luni întregi prăjitorul de pâine, donează-l sau vinde-l. Același lucru se aplică și în cazul altor accesorii, precum forme de prăjituri, vase folosite foarte rar, seturi vechi de căni sau farfurii.

Cu o selecție strictă, vei păstra doar ce contează, iar bucătăria ta pe balcon va fi spațioasă, organizată și ordonată. În final, nu uita să aduci un plus de personalitate prin decorațiuni inventive, câteva ghivece cu plante naturale sau vaze cu flori proaspete. Atunci bucătăria ta va fi completă!

Related posts

How to style a country kitchen

Adina Meyers

Ce este un aparat de spalat cu presiune si cum va poate ajuta un astfel de utilaj

Adina Meyers

Idei de amenajare pentru camera copilului tău

Adina Meyers