LifeStyle

Tradiții în viitor. IKEA la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

IKEA își are rădăcinile în Älmhult, sudul Suediei, unde oamenii muncesc mult şi trăiesc modest, folosind la maximum resursele limitate de care dispun. Acolo, natura şi casa sunt foarte importante pentru ei. De altfel, una dintre cele mai reușite modalități de a descrie stilul suedez de amenajare a casei este natura – plină de lumină şi aer curat, şi totuși funcțională și simplă.

Suntem o companie fondată pe valori și pasionată de viața de zi cu zi de acasă. Cultura suedeză și valorile sunt piatra de temelie a companiei noastre. Rădăcinile noastre ne fac să fim ceea ce suntem astăzi. Iar mixul unic al trecutului și al prezentului, al tradiției și al dezvoltării sunt și rămân inima companiei IKEA.

Așa că, din când în când, ne uităm la trecut pentru a da un nou sens viitorului. Credem că respectul pentru tradiții și valori ne fac mai puternici și ne ajută să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cei mai mulți oameni.

Anul acesta, IKEA împlinește 10 ani în România, așa că ne-am dorit să găsim un mod prin care să ne pregătim pentru viitor și prin care ne arătăm respectul pentru tradițiile românești. Am ales să împletim vechiul și noul, românescul și suedezul într-o expoziție temporară pe care suntem onorați să o organizăm împreună cu MUZEUL SATULUI ”DIMITRIE GUSTI” din București.

Cultura suedeză este o cultură a incluziunii, iar prin acest proiect ne dorim să demonstrăm că lucrurile se întrepătrund și evoluează, că o casă poate să fie casa din viitor și fără a-și schimba esența.

Casa noastră din viitor este plină de frumosul tradițional și a fost concepută pornind de la o poveste:

Un cuplu tânăr moștenește un canton de drum într-o zonă rurală din România și îl transformă într-o casă de vacanță. Este un loc în care ei au ales să pună în valoare obiectele de mobilier și accesoriile moștenite, alături de produse cu design scandinav modern de la IKEA. Spațiul tradițional și elementele de mobilier moștenite au fost păstrate. Elementele IKEA și-au găsit loc natural în acest spațiu și i-au oferit funcționalitate.

Vă invităm să explorați o casă în care două culturi aparent diferite se completează reciproc și creează un spațiu ce invită la relaxare. Fiecare cameră are o poveste pe care o puteți descoperi în expoziția „Tradiții în viitor”.

Viața în bucătărie

Fiecare produs IKEA are o poveste. O idee de la care a pornit un designer și care apoi a făcut viața acasă mai ușoară și mai frumoasă pentru milioane de oameni. Credem că designul este o combinație între formă, funcționalitate, calitate, sustenabilitate şi preț accesibil, iar acest concept se numește Design Democratic IKEA. Credem că aceste dimensiuni sunt universal valabile pentru a da valoare fiecărei case. Inclusiv în casa de vacanță a cuplului nostru.

Viața în bucătărie este în primul rând funcțională, așa că soluțiile IKEA și-au găsit loc în mod natural între podeaua de pin și prispa tradițională de lemn masiv.

Acum, carafele tradiționale românești își găsesc locul în bucătăria în stil suedez cu accente moderne. Moștenirea prețioasă de la bunici este expusă cu mândrie pe pereți, în timp ce produsele utile în fiecare zi în bucătărie completează spațiul.

Credem că așa ar putea să arate bucătăria din viitor. Oricât ar fi de avansată ar fi tehnologia, o casă poate să își păstreze esența și tradițiile și poate face loc pentru lucrurile care trezesc emoție. 

Camera de zi și relaxare

Pentru mulți oameni din România și din toată lumea acasă este spațiul emoțiilor pozitive: familiaritate, siguranță, grijă, relaxare, libertate, intimitate, apartenență.

În camera de zi, oamenii își expun obiectele cu cea mai mare valoare sentimentală; obiectele moștenite, lucrurile care fac locul mai frumos și plin de sens. Camera de zi este în primul rând sinceră și este inspirată de valori din cele două culturi: simplitatea suedeză și dragostea pentru frumos românească.

Valoarea emoțională a spațiului este dată de frumusețea obiectelor tradiționale românești. Sunt obiecte utile și împodobite frumos care ne arată o parte din sufletul artistului care le-a creat. Obiecte care vorbesc despre autenticitatea și personalitatea românilor care le-au lăsat moștenire pentru generațiile viitoare.

Camera de baie pentru visare

Camera de baie este construită în jurul ideii de natură și visare. Până la urmă, cine nu și-ar dori să facă baie printre nori? Abajurul KRUSNING devine obiect simbol și una dintre piesele centrale ale camerei. Și dacă în secolul XIX, etajul cantonului de drum era locuința de serviciu a drumarului și a familiei sale, în casa transformată fiecare cameră are un rol funcțional. O baie de vis nu putea să lipsească din casa de vacanță.

Dormitor

Formele simple, materialele naturale și imperfecțiunile din orice produs creat în stilul tradițional scandinav IKEA explorează frumusețea și plăcerea oferite de naturalețe. „Viața nu este perfectă, natura nu este perfectă și nici noi nu suntem perfecți. Materialele naturale sunt imperfecte în mod natural, de aceea ne dorim să le păstrăm onestitatea și să intervenim cât mai puțin asupra neregularităților lor,” spunea un designer colaborator IKEA.

Pentru această simplitate a fost aleasă mobila din lemn de pin din dormitor. Apoi, am păstrat cufărul de la bunica pentru că acolo se ascunde un secol de amintiri și de viață, este un obiect simbol care va rezista sute de ani și va fi o mărturie a frumosului românesc și pentru generațiile viitoare.

Icoana împodobită, crucea de busuioc și costumul tradițional împodobesc spațiul simplu și amintesc de tradiții, valori și de viața frumoasă a bunicilor.

Related posts

Expoziţia „Istoria la feminin”

Adina Meyers

Peste o lună ne întâlnim cu personajele din Lacul lebedelor la Teatrul Naţional din Bucureşti!

Adina Meyers

“NU FI dezordinar” pe GPS-urile

Adina Meyers