Bucătăria este inima casei, locul în care îți savurezi prima cafea a zilei și cel în care îți aduni familia în jurul mesei în fiecare seară. În orice spațiu al casei este esențial ca designul să se îmbine perfect cu funcționalitatea, cu atât mai mult în bucătărie, unde atmosfera trebuie să fie una liniștitoare, plăcută. Există câteva principii care sunt strâns legate de cum trebuie să arate și cum trebuie să fie atmosfera într-o bucătărie, principii după care te poți ghida atunci când o amenajezi pe a ta.

 

Iată 3 dintre aceste principii care te pot ajuta să realizezi o amenajare corectă:

Fie că este dimineață, prânz sau seară, independent de orele meselor principale ale zilei, bucătăria este locul în care te întorci pentru mici gustări, un ceai sau o altă cafea. Eficientizarea spațiului, dotarea cu aparatele necesare, dar și un ambient plăcut, sunt principii de luat în calcul în amenajarea unei bucătării moderne și funcționale.

 

Eficientizarea spațiului

Dacă vrei să îți amenajezi bucătăria cea nouă sau pur și simplu simți nevoia unei schimbări, trebuie să ții cont în primul rând de spațiul de care dispui. Dacă ai un spațiu mic, ideal este să folosești cât de mult poți din el pentru mobilier, dar să nu exagerezi. Este important ca spațiul să poată fi tranzitat cu ușurință. Astfel, vei avea libertate de mișcare în timpul gătitului, dar și în timpul mesei. O bucătărie înghesuită este inconfortabilă și deloc primitoare. Poți opta în acest caz pentru o bucătărie americană.

La polul opus, un spațiu mare este pretabil pentru împărțirea pe zone: poți dedica un spațiu special pentru gătit, un altul pentru amenajarea unui minibar și o zonă pentru servirea ceaiului sau a cafelei. Este potrivită în acest caz și amplasarea unei „insule” în mijlocul încăperii.

Dacă te plictisești repede sau pur și simplu simți nevoia să mai faci schimbări din când în când, cel mai bine ar fi să alegi un mobilier cu elemente interschimbabile.

 

Utilitatea spațiului

Dacă te-ai hotărât să investești în amenajarea sau reamenajarea bucătăriei, ai nevoie de mobilier și electrocasnice de calitate. Este recomandat să alegi un raport bun calitate-preț în funcție de nevoile tale și de bugetul de care dispui. Cu cât gătești mai des, cu atât mai mult trebuie să ții cont de rezistența materialelor din care este făcut mobilierul. Același lucru este valabil și pentru aparatele electrocasnice.

Numărul de rafturi, dulapuri și sertare ar trebui să fie calculat în funcție de necesitățile personale. Dacă ai nevoie de mobilier pentru bucătărie, descoperă gama de bucătării complete de la Homelux.ro. Bucătării modulare, din care o poți alege pe cea potrivită pentru tine. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Totul fără efort, cu produse de calitate și diversificate pentru ca tu să ai bucătăria la care visezi.

 

Armonizarea spațiului

Alegerea culorilor și a texturilor este foarte importantă. În funcție de gusturile tale, poți opta pentru culori neutre sau vii, pentru tapițerie textilă sau pentru piele. Este recomandat, mai ales în cazul spațiilor mici, să nu combini mai mult de două culori. De asemenea, este potrivit ca pentru încăperi de dimensiuni mai reduse să optezi pentru culori deschise, care „măresc” vizual spațiul. Cu siguranță, chiar și o bucătărie mică poate fi fermecătoare!

Pe de altă parte, atunci când alegi o culoare. Ține cont și de efectele pe care aceasta le poate avea asupra stării tale de bine. De exemplu, se spune că galbenul crește pofta de mâncare, în timp ce verdele dă o stare de liniște. În cromoterapie sau terapia culorilor, o formă de terapie alternativă, se folosește lumina colorată chiar pentru tratarea anumitor afecțiuni.

În ansamblu, o bucătărie modernă ar trebui să fie și funcțională, dar să reflecte și propriile tale gusturi. La modul ideal, bucătăria unei case poate fi și o zonă confortabilă de primire pentru apropiați. Parcă și discuțiile se încheagă mai bine într-un spațiu care definește ideea de „acasă”.

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Related posts

Ce trebuie sa facem pentru ca o bucatarie mica sa para mare si primitoare?

Adina Meyers

Cu cine ar trebui să se mai mărite Andreea Marin?

Adina Meyers

Cum să alegi mobila de bucătărie care să îți optimizeze spațiul

Adina Meyers