LifeStyle

Sucul din fructe proaspat stoarse

Consumul unui pahar de suc de fructe proaspat stoarse nu este numai delicios si racoritor, insa furnizeaza si o multime de beneficii pentru sanatate pe care niciun suc ambalat sau procesat nu-l poate sustine.

Bautul sucului proaspat de fructe poate fi o metoda eficienta pentru a consuma cele 5-10 portii de fructe si legume recomandate pe zi. Ustensilele folosite pentru prepararea sucului proaspat nu sunt nici ele exorbitante, de cele mai multe ori un blender si un storcator oarecare de fructe permitandu-ti sa oferi familiei un cocktail sanatos de fructe si legume.

Absorbtia rapida a nutrientilor

Se estimeaza ca 80% din adultii lumii moderne nu mananca destule fructe si legume, ceea ce inseamna ca radicalii liberi (compusi derivati fie din procesele metabolice esentiale, normale care au loc in corpul omenesc, fie din expunerea la raze X, fumul de tigara, substantele poluante din aer si componentii chimici industriali) alearga nestingheriti in organism fara protectia antioxidantilor furnizati de legumele si fructele proaspete. Afectiuni serioase precum cele cardiace, degenerative si cancerul sunt corelate cu prejudiciile cauzate de radicalii liberi.

“Sucurile proaspete sunt mai usor absorbite de catre corp intrucat nutrientii din fructe si legume au fost deja aduse la o forma mai usor de digerat de catre organism in primele 30 minute de la consumarea lor”, afirma Cherie Calborn intr-un interviu acordat revistei “Oxygen”. Corpul are nevoie de aproximativ 2 ore pentru a folosi complet nutrientii furnizati prin consumul fructelor sau legumelor intregi.

Caloriile si zaharul

Sucurile de fructe si legume cumparate din comert contin cantitati mari de zahar si indulcitori adaugati, ceea ce se traduce printr-un numar mai mare de calorii. Desi sucul de fructe preparat prin stoarcere contine zaharuri naturale (fructoza), cantitatile sunt mult mai mici decat in orice varianta achizitionata de pe rafturile magazinelor, ajutandu-te sa mentii in limite normale depozitele de grasime rezultate in urma surplusului de zahar din alimentatie. Consumand sucuri facute in casa, eviti si o gramada de ingrediente procesate precum fructoza, siropul de porumb si colorantii alimentari – toate, substante artificiale care nu aduc niciun beneficiu nutritional organismului tau.

Prevenire si protectie

Band suc de fructe si legume proaspat stors, in cea mai naturala forma posibila, facut chiar de mainile tale, fara niciun adaos de zahar, te tine departe de alte tentatii culinare. Sucul citricelor consumat de 2-3 ori pe saptamana previne aparitia pietrelor la rinici, sucul de cirese proaspete este considerat a ajuta in combaterea gutei si artritei gutoase. Sucul de rosii este plin de antioxidantul licopen, demonstrat a fi eficient in prevenirea cancerului, iar sucul de coacaze este recunoscut pentru beneficiile sale in prevenirea infectiilor de tract urinar.

Hidratarea

Sucul furnizeaza organismului si o cantitate importanta de apa, ajutand corpul sa produca energie, mentinand un metabolism activ si promovand sanatatea si elasticitatea pielii. Apa din sucul fructelor si legumelor proaspat stoarse ajuta corpul sa proceseze mai bine carbohidratii proveniti din zaharurile naturale ale fructelor, odata cu vitaminele, mineralele si enzimele oferite de pulpa fructului.

Avantajele si dezavantajele consumului de suc proaspat

Sucul fructelor si legumelor proaspat stoarse are si cateva dezavantaje. Mai jos vei gasi o succinta enumerare atat a dezavantajelor consumului de fres-uri, cat si a beneficiilor pe care acestea le aduc sanatatii, urmand ca tu sa decizi ce sa alegi pentru sanatatea familiei tale.

Avantaje

Sucul din fructe proaspat stoarse contine aproximativ aceeasi cantitate de minerale, vitamine si fitochimicale ca si fructele intregi. Portocalele, grefele si strugurii albi sunt bogati in vitamina C, prunele contin niacina, fier si zinc. Nectarul de piersici are cantitati mari de beta-caroten, vitamina A, proteine si fier. Rosiile furnizeaza potasiu, proteina, vitamina A si fier.

Absorbtie mai buna: band suc de legume si fructe proaspat stoarse vei absori cu pana la 80% mai multi nutrienti – o cantitate imensa de minerale si vitamine.

Vei creste aportul zilnic de fructe si legume, in condiiile in care majoritatea dintre noi nu consuma nici macar o treime din cantitatile de cruditati recomandate zilnic.

Transformand legumele si fructele in suc, “munca” depusa de organele noastre va fi mai usoara, mai ales in cazul ficatului si rinichilor, iar pe termen lung, acest lucru contribuie la dobandirea unei imunitati si a unei stari de sanatate mai bune.

Dezavantaje

Stoarcerea fructelor si legumelor se face cu pierderea unei anumite cantitati de vitamine si minerale, in special betacaroten (precursorul vitaminei A).

Sucul din fructe si legume nu contine fibre asa multe (adica mai deloc) precum variantele lor intregi. Fibrele sunt importante petru sanatatea tractului digestiv si prevenirea cancerului, asa ca daca majoritatea fibrelor din dieta provin din sucul de legume si fructe, suplimenteaza cu alte surse (doza recomandata zilnic de fibre este de 25-35g). O solutie ar fi consumul sucurilor mai bogate in fibre, cum sunt cele de prune si consumarea inclusiv a pulpei fructelor sau legumelor.

350ml suc de portocale contin 170 calorii, adica echivalentul a trei portocale! Sucul iti va potoli setea, insa nu si foamea. Daca nu vrei sa te ingrasi, limiteaza consumul de suc proaspat la un pahar pe zi.

Un pahar de suc de fructe, fie el cumparat de la magazin sau din fructe proaspat stoarse, contine echivalentul a 8 lingurite de zahar la 330ml lichid! Cand zaharul este combinat in forma sa naturala (in fructul intreg), creeaza mult mai putine probleme intrucat fibrele continute de fruct au tendinta de a incetini absorbtia zaharului si de a preveni supraconsumul de fructe (ceea ce nu se poate spune despre suc). Fructoza din fructe este la fel de nociva ca si zaharul pe care il cumparam din magazin, intrucat creste nivelul insulinei si al trigliceridelor, conducand la cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului, cresterea riscului de diabet de tipul 2 si cresterea greutatii.

Sfat: Pentru a limita consumul de suc de fructe proaspat stoarse, dilueaza sucul cu apa sau apa minerala! Pe masura ce trec zilele, cantitatea de apa va creste, pana vei ajunge sa bei apa simpla si sa consumi fructele intregi. Sfatul este eficient si pentru copii!

Cum obtinem un suc de calitate?

Sucul de fructe proaspat stoarse trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a beneficia de toate avantajele pe care le ofera:

Fructele si legumele trebuie sa fie procesate in starea lor naturala. Cand alegi un fruct sau o leguma pentru suc, selecteaza-le intotdeauna pe cele proaspete, coapte, intruct cele necoapte, rascoapte sau lovite nu sunt sanatoase si nu vor avea un gust bun.

Semintele mici ale fructelor pot fi procesate (de ex. semintele perelor sau pepenelui verde, insa indeparteaza semintele merelor si ale papayei). Semintele strugurilor si ale citricelor trebuie de asemenea indepartate, intrucat dau un gust amar sucului.

Pasul urmator este spalarea temeinica si decojirea fructului. Coaja portocalelor, ananasului, papayei, kiwi-ului trebuie indepartata in totalitate.

Taie fructul sau leguma in bucatele potrivite, pe masura gurii de alimentare a storcatorului.

Bea intotdeauna sucul proaspat stors sau la maxim cateva ore de la stoarcere, dar numai daca a fost tinut in frigider (niciodata nu se consuma suc ramas din ziua precedenta!).

Material preluat de pe www.mamica.ro

Related posts

Krups Evidence – Dă swipe dreapta unei cafele reușite!

Adina Meyers

Două categorii de bilete la concertul Scorpions din 12 iunie de la București sunt epuizate

Adina Meyers

Daniel Filipescu debuteaza pe scena ONB-

Adina Meyers