LifeStyle

Studiu HONEYWELL: peste 70 % dintre romani nu sunt constienti de riscul fatal al monoxidului de carbon

Un studiu realizat de Honeywell (NYSE: HON) in Romania cu peste 1.000 de proprietari de locuinte a aratat ca in timp ce 85% dintre respondenti folosesc acasa un dispozitiv pe baza de combustibil organic, cum ar fi gazele naturale, lemnul sau carbunele, doar o treime (30%) au fost constienti de faptul ca aparatul lor ar putea duce la acumulari periculoase de monoxid de carbon (CO).

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, insipid si inodor, care este emis atunci cand un combustibil organic nu arde complet. Acesta poate afecta grav oamenii si are potentialul de a ucide atunci cand nu este detectat. Aparatele de uz caznic cu combustibili fosili care nu au fost instalate corespunzator sau nu au fost verificate la timp sunt o cauza comuna a intoxicatiilor cu monoxid de carbon in familie.

Studiul Honeywell arata o lipsa de intelegere a amenintarilor pe care le aduce CO, mai ales ca 34% din cei intervievati cred in mod eronat ca o buna ventilatie a locuintei ar fi suficienta pentru a evita acest pericol. In plus, 15% considera in mod gresit ca nu trebuie sa ia masuri pentru a preveni emisiile de CO pentru ca pot simti mirosul de gaz in cazul in care acesta s-a acumulat in interiorul casei. In acelasi timp, 19% dintre cei intervievati cred ca alarmele de fum instalate in case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, desi cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.

"Fiind un gaz inodor, insipid si incolor, CO reprezinta o amenintare reala pentru proprietarii de case si, prin urmare, este important sa fie luate masurile potrivite pentru a se proteja astfel de emisii," spune Gelu Olteanu, Sales Leader Honeywell pentru divizia Environmental and Energy Solutions Romania. "Oamenii ar trebui sa inspecteze periodic si sa curete sistemele de incalzire din locuinta, dar si sa urmeze intotdeauna instructiunile producatorilor privind instalarea si operarea dispozitivelor lor. In plus, plasarea de alarme de monoxid de carbon certificate  EN50291 in locuinte asigura avertizarea atunci cand apare o acumulare de gaz, cu mult inainte ca emisia sa ajunga la un nivel periculos."

Studiul arata de asemenea ca mai putin de jumatate dintre respondenti (42%) au luat in considerare achizitionarea unui detector de monoxid de carbon separat, dar spun ca in acest moment au alte prioritati privind imbunatatirile aduse locuintelor. Cu toate acestea, dintre cei care au luat in considerare achizitionarea unui astfel de produs, 75% au ales "un dispozitiv care este fabricat in conformitate cu standardele din industrie", ca principal criteriu de achizitie, ceea ce sugereaza ca cei care cumpara detectoare de CO sunt pregatiti sa investeasca in produse de calitate superioara.

"De multe ori, specialistii care se ocupa de curatarea hornurilor si a sobelor sunt solicitati numai dupa aparitia incendiilor sau a intoxicatiilor cu CO intr-o casa sau intr-o cladire", spune Florin Cetateanu, expert tehnic extrajudiciar in cadrul Asociatiei Cosarilor din Romania. “Intoxicatiile cu monoxid de carbon se datoreaza fie faptului ca nu este curatat cosul de fum, fie faptului ca acesta sau soba nu sunt etanse, fie faptului ca nu exista priza pentru aer proaspat. Monoxidul de carbon reprezinta un risc important si ii incurajam pe toti sa contribuie la reducerea riscului asigurandu-se ca aparatele de incalzit si cosurile de fum sunt curatate intotdeauna si au efectuate la zi toate lucrarile de intretinere.”

Campania “Case Ocrotite”

Simptomele comune ale intoxicarii cu CO includ dureri de cap, ameteli, greata, confuzie, vedere incetosata, pierderea cunostintei si chiar moartea, iar acestea se instaleaza lent. Pentru a ilustra grafic amenintarile monoxidului de carbon, fotografa poloneza Lidia Popiel a creat o sedinta foto dedicata, ca parte a campaniei “Case Ocrotite”, de prevenire a intoxicatiilor cu monoxid de carbon, realizata de Honeywell la nivel european. Imaginile de impact realizate de aceasta ilustreaza modul in care amenintarea CO poate afecta nu doar pe cei care au aparate de incalzire sau locuinte mai vechi, ci pe oricine utilizeaza o sursa de combustibil fosil la domiciliu.

“Case Ocrotite” este o campanie europeana ce are ca scop cresterea gradului de constientizare a posibilelor surse de CO dar si a amenintarilor pe care acest gaz le aduce.

Pentru mai multe detalii, vizitati www.detectormonoxidcarbon.ro.

Metodologia de studiu: Sondajul a fost realizat de eReasearch Corp prin metoda intervievarii online. La studiu au participat 1.000 de respondenti, barbati si femei, din toate zonele  Romaniei, in perioada 14-21 august 2015. Studiul a vizat, persoanele cu varsta intre 18 si 64 de ani, locuitori ai zonelor urbane  cu mai mult de 50.000 de persoane. 53% dintre respondenti sunt de sex feminin si 47% sunt de sex masculin. Rezultatele au fost rotunjite catre cea mai apropiata cifra.

 

 

 

Related posts

Versatilitate și ergonomie cu Tefal Ingenio

Adina Meyers

Floria.ro creste cu 40%, la 1.05 milioane euro in 2015

Adina Meyers

Raportul de Responsabilitate Sociala al Grupului VELUX pentru anul 2012 anunta investitii majore

Adina Meyers