Home Proiecte si randari Solutii Constructive

Studenți din Iași au câștigat concursul de design urban sustenabil RESPO CITY, ediția 2023

Cinci studenți ai Facultății de Arhitectură din Iași au fost desemnați marii câștigători ai concursului RESPO CITY, ediția 2023, cea mai importantă competiție de design urban sustenabil din România, inițiată de Asociația RESPO DEEE, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

În urma votului juriului de specialitate, echipa formată din Lavinia Aroșculesei, Ioana Alexandra Scutariu, Ioana-Cătălina Ospiru, Ramona-Andreea Rebenciuc și Vlad Boca și proiectul lor, GRID, au ocupat locul 1 în clasament, câștigând astfel premiul în valoare de 5000 Euro.  

Pe locul doi s-au clasat Ștefania Burlacu și Sabrina Stoica, studente la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București. Proiectul lor, numit RE-SPOT, a fost premiat de organizatori cu suma de 2000 de euro.

Locul trei i-a aparținut lui Alexandru-Aurel Tudoroiu, student la Facultatea de Arhitectură și Design din Timișoara. Acesta a realizat proiectul RE-USE BOX și a câștigat premiul de 1000 de euro.


Tinerii s-au numărat printre cei 143 de studenți care au înscris în concursul RESPO CITY nu mai puțin de 46 de proiecte de amenajare urbană, ce prezintă propria viziune asupra viitoarelor orașe sustenabile din România.

Toți studenții participanți au înscris, pe www.respocity.ro, proiecte de amenajare a unor zone specifice în Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București. Mai exact, conform regulamentului, studenții au proiectat un centru de colectare al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), pe unul dintre cele patru situri propuse, din cele patru orașe.

Acolo populația va putea să aducă echipamentele electrice și electronice ieșite din uz, pentru a fi colectate corespunzător, urmând ca acestea să ajungă apoi în zonele de reciclare, înlăturând astfel pericolul de a polua mediul înconjurător.

Zona de colectare a DEEE-urilor are o suprafață de 200 m2. În plus, centrul a trebuit să includă și o zonă verde de recreere pentru public (40% din totalul suprafeței), și o zonă pentru educare și conștientizare a vizitatorilor. Regulamentul concursului prevede și faptul că aceste centre trebuie astfel proiectate încât să poată fi adaptate și celorlalte situri din țară.  Astfel, participantul a trebuit să schițeze și un plan de situație în care demonstrează că modulele propuse pentru situl ales pot fi adaptate la fiecare dintre celelalte situri. În acest mod, soluția dezvoltată trebuie să fie una modulară, adaptabilă, reversibilă și sustenabilă prin design.

Juriul de specialitate a fost compus din:
•              Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef Zeppelin Magazine și conferențiar Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București
•              Mihai Drăgan – director comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
•              Șerban Țigănaș – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca
•              Cristian Blidariu – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara
•              Lorena Brează – fondator The Challenge Academy
•              Răzvan Nica – prodecan Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iași)
•              Amalia Enache – prezentator Știrile PRO TV, Special Guest

Finala concursului a avut la Scenario One Tower din București, în prezența a peste 100 de invitati. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost reprezentat de Bogdan Bălănișcu, Secretar de Stat.

Related posts

Criterii de alegere a unui aparat de sudura de calitate

Adina Meyers

Transport dulapuri, paturi și mobilă de bucătărie

Adina Meyers

Studiu: Aparatele cu abur pot ucide Coronavirus și alte virusuri anvelopate

Adina Meyers