Aceasta gradina a fost proiectata si amenajata de un peisagist roman, in Slovacia. Situat in Kosiče, in zona rezidentiala a orasului, spatiul verde a fost dezvoltat in ideea de ajuta la integrarea  imobilului in arhitectura generala a zonei.

Peisagistul roman ing. Corina Burca sustine ca provocarile proiectului au tinut, in primul rand, de volumetria mare a casei in raport cu gradina si de lipsa de generozitate a spatiului verde in extremitatile laterale ale imobilului.

„Pentru echilibru volumetric, una dintre perspectivele longitudinale ale gradinii a fost construita cu o filigorie generoasa. Ca definitie, gradina este gandita in stil peisagist riguros, cu elemente moderne, atat in ceea ce priveste inventarul verde, cat si prin introducerea unor elemente moderne de jocuri de apa”, a spus peisagistul.

Vegetatia din partea frontala a fost influentata de proiectul arhitectonic al cladirii; astfel, diferenta de nivel intre accesul auto in garaj si accesul pietonal spre casa a facilitat aparitia unei jardiniere. Aceasta a fost populata cu plante care sa ofere un aspect placut pe o perioada cat mai lunga din an. Pentru a introduce volumele florale in economia volumetrica a casei, jardinierele sunt prevazute si cu plante topiare (de inaltimi medii si mari – Juniperus pe trunchi si Juniperus sferic).

„La baza lor putem identifica Heuchera (cu foliaj rosu si cu inflorescenta rozalie, in lunile mai-august), graminee (Festuca si Miscanthus), dar si Lavandula (cu inflorescenta din iunie pana in decembrie), Yucca (cu aspect longilin la nivel foliar, cu inflorescenta spectaculoasa in lunile iulie-august), Rosa si Berberis Tiny Gold (tufa mica, de maximum 20-30 cm circumferinta, cu foliaj galben-auriu in timpul verii si brun-roscat toamna)”, a mai spus peisagistul.   

Tot in partea frontala, avand si rol de bariera vizuala, se poate identifica desenul unui masiv floral, gandit ca zona verde dedicata plantelor de tip evergreen (cu foliaj persistent in timpul sezonului rece). Putem identifica un Abies Nordmanniana, cu inaltime de patru metri la plantare, jnepeni taratori, Berberis, Rosmarinus (planta cu miros puternic, placut), trandafiri, Lavandula etc. Plantele sunt astfel asezate incat sa puna in evidenta o cascada moderna, simpla, un joc de apa pe care clientul si l-a dorit foarte mult. Bazinul de recirculare este montat sub nivelul gradinii, apa recirculata cazand peste pietrele decorative.

Exceptand zona din fata, perimetrul casei este bordat de un gard viu din Leylandii, gard viu cu foliaj persistent in anotimpul rece, cu crestere rapida (aprox, 40-50 cm pe an, in regim de taiere specifica pentru gard viu), deosebit de rezistent la capriciile vremii si deloc pretentios referitor la cerintele legate de sol, expunere solara etc.

Zona din spate, desenata astfel incat sa ofere o deschidere generoasa, a sacrificat anumite elemente prevazute in proiectul initial (zona de servit masa/relaxare, din deck si plante), tocmai pentru a oferi copiilor loc de joaca.

Totusi, au fost prevazute doua masive florale cu plante si arbusti, dintre care amintim Photinia cilindru (inaltime de trei metri la plantare), cu foliaj rezistent in timpul sezonului rece, cu extremitatile foliare de culoare rosu (practic, frunzele noi au culoarea rosu, pe parcurs primind culoarea verde), Buxus sferic si conic, Lavanda, Juniperus, Rosa, Acer Japonicum Palmatum, Rosmarinus, Euonumus etc. In zona plantata cu Buxus exista un joc de apa de tip Schaumsprudler, rezistent la curentii de aer puternici.

Primavara, privirile sunt atrase de o splendida tufa de Magnolia Soulangeana, cu inflorescenta galbena, plantata in mijlocul masivului floral descris.

A doua zona verde, opusa locului ocupat de filigorie, are un desen simplu care pune in valoare un Acer de culoare rosie pe intregul parcurs al anului, garnisit la baza cu un covor floral format din Heuchera verde, Saxifraga paniculata (cu inflorescenta primavara tarziu sau vara devreme), Myosotis alpestris (cu inflorescenta de culoare albastra, in lunile mai-iulie), Armeria (covor verde cu inflorescenta repetata din aprilie pana in august). Din plantele cu talie medie care asigura compozitia florala a acestei zone mai amintim: Miscanthus sinensis, Hemrocallis (care, impotriva denumirii de "crin de o zi", are o inflorescenta galbena sau portocalie, din luna mai pana in noiembrie), Lavanda si trandafiri. Accesul catre zona de filigorie se face printr-o alee construita din traverse de cale ferata, tratate si montate in solul gradinii.

Pentru a evita aparitia buruienilor si pentru a asigura o intretinere facila, zonele plantate au fost delimitate de zonele ingazonate cu ajutorul unei borduri de gazon speciale, rezistente atat la factori mecanici, cat si la actiunea razelor soarelui si a inghetului.

Intreaga gradina este irigata cu un sistem complet automatizat, utilizand atat sprinklere (pentru zona inierbata), cat si un sistem de picurare special (pentru zona de plante).

In spatele casei, in locul unei alei conventionale s-a optat pentru un acces format din dale de beton dispuse paralel, la distanta una fata de alta, pentru a lasa loc firelor de gazon sa se dezvolte.

Lavanda este o floare foarte putin pretentioasa – tufele au nevoie doar de soare, apa si sa fie taiate dupa inflorire, pentru a pastra o forma armonioasa.

Insulele de flori sunt cele care capteaza intreaga atentie a celor care admira gradina in ansamblu. Aici se regasesc flori, plante taratoare, dar si arbusti, cele inalte fiind in centru, iar cele mici, pe margine.

Pietrisul are dublu rol in cazul acestei amenajari peisagistice. In primul rand are o valoare estetica; apoi, reuseste sa pastreze mai mult timp umiditatea in sol, in acest perimetru in care se afla multe plante. 

Cea mai mare suprafata a gradinii a fost acoperita cu folie de protectie impotriva buruienilor; pentru a asigura si un aspect estetic adecvat, folia a fost acoperita cu pietris ornamental natur.

Implementarea unui proiect asemanator poate avea un pret de aproximativ 7.000 de euro (cu sistem de irigatie), necesitand aproximativ 10 zile de munca. Gradina are o suprafata de aproximativ 350 mp.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: ing. Corina Burca

Foto: Kaluna Oradea 

Related posts

Spatiu creativ pentru o profesoara de matematica si elevii sai

Adina Meyers

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers

Redecorare cu stil pe terasa

Adina Meyers