Cele 13 centre de tratament balnear din ţară aflate în subordinea Ministerului Muncii şi-au reluat activitatea, însă capacitatea de cazare a acestora a fost redusă semnificativ ca urmare a măsurilor de siguranţă impuse pentru limitarea raspândirii noului coronavirus.
Capacitatea totală a acestor centre balneare este de peste 3.000 de locuri de cazare pe serie, însă pentru respectarea măsurilor de siguranţă, au fost puse în vânzare doar 2.100. Pentru a evita aglomeraţia, a scăzut numărul de intrări pe zi şi pe serie.
Activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice a fost sistată din 16 martie 2020, în contextul pandemiei.
Reguli pentru pacienții din stațiunile balneare
Românii care merg la tratament în stațiunile balneare vor fi programaţi şi informaţi cu privire la regulile de distanţare socială, siguranţă şi igienă ce trebuie respectate, potrivit unui ordin emis de ministrul Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial.
Primul pas pe care trebuie să-l facă unitățile balneare, pentru programarea pacienților, este triajul telefonic al acestora. De asemenea, programările vor fi realizate cu evitarea, pe cât posibil, a contactului între pacienţi.
La intrarea în unitatea balneară se va efectua în mod obligatoriu un triaj epidemiologic de către un asistent medical instruit. Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienţii nu sunt primiţi în incinta unităţii balneare şi li se anulează în mod obligatoriu programarea.
Totodată, unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie