Home LifeStyle

Munca de acasă, cu bune și rele: avantaje, obiceiuri nocive dobândite și viitorul modului de lucru în România

Un program de lucru flexibil și posibilitatea muncii de acasă s-au aflat tot mai frecvent, în ultimii ani, între condițiile puse de candidați la angajare.

Unele companii au oferit angajaților acest beneficiu și înainte de începutul anului 2020, altele s-au încăpățânat să-i cheme zilnic pentru a face prezența la birou. Iar acest lucru a făcut diferența între a rezista crizei sau a claca, după izbucnirea pandemiei de COVID-19 în România.

Perioada în care companiile s-au văzut nevoite să închidă birourile peste noapte și să trimită angajații să muncească de acasă a avut și beneficii și a adus o perspectivă nouă asupra lucrului remote, prin angajați care se declară mai productivi pentru că pot lucra fără întreruperi sau angajați care au mai mult timp pentru viața lor personală datorită faptului că nu mai stau în trafic în drum spre și de la birou.

Obiceiuri dăunătoare dobândite în munca de acasă

Desigur, există și reversul monedei în ceea ce privește jobul remote.

Angajații care muncesc în această perioadă de acasă le lipsesc cel mai mult comunicarea cu colegii, delimitarea clară între activitatea de birou și timpul liber și apropierea de alți oameni care lucrează.

Angajații care lucrează de acasă au deprins mai multe obiceiuri dăunătoare, care le pot afecta sănătatea. Printre acestea se numără mâncatul în fața calculatorului sau statul prea mult pe scaun sau în pat.
Lucratul numai de acasă şi lipsa unui program îi poate afecta pe mulți şi psihic, pornind de la anxietate până la depresie.

Ce spun medicii

Medicul Valeria Herdea recomandă celor care lucrează de acasă o pauză de 10 minute la fiecare 30-40 de minute și exerciţii în faţa unui geam deschis.

„Este esenţial să ne odihnim ochii, să privim la distanţă. Nu în ultimul rând, să avem grijă să mergem la toaletă. Este esenţial să ne reglăm consumul de lichide să avem măcar un pahar de 100 ml lângă noi”, a afirmat Herdea.

Acesta a indicat și o alimentaţie bogată în multe vegetale, crudităţi, peşte, lapte, brânzeturi, fiind excluse carnea roşie sau grăsimile.

La rândul său, psihologul Eduard Puiu recomandă schimbarea în casă a locului de lucru, iar cei care au curte să lucreze de afară, unde e aer curat.

„Să facem oarece schimbări pentru a percepe creierul o situaţie diferită şi alte sisteme, alte trasee. Este necesar. Dacă nu, intră în rutină şi revine acea situaţie de anxietate”, a explicat Puiu.

Viitorul modului de lucru în Romania

În România, telemunca nu va fi o opțiune pentru 33% dintre respondenți deși 38% dintre aceștia își doresc să lucreze de acasă cel puțin o dată pe săptămână, arată cel mai recent studiu CBRE Research. Potrivit datelor oficiale, țara noastră deține cel mai scăzut procentaj privind telemunca, sub 1%.

Posibilitatea ca mai mulți angajați să lucreze de acasă ar putea determina companiile să regândească spațiile de birouri pentru ale face mai atractive și mai eficiente prin îmbinarea de noi concepte, cum ar fi utilizarea alternativă a birourilor, în funcție de activitățile din ziua respectivă, renunțând la procedurile existente înainte de izolare.

Modul de lucru se va schimba cu siguranță, spațiile de birouri vor fi regândite, companiile vor introduce noi proceduri și, chiar dacă procentul de angajați care lucrează de acasă va crește, faptul că suntem ființe sociale ne face să avem nevoie de interacțiune fizică, precum și de un echilibru între viața profesională și cea personală.

Related posts

Lafarge Romania are un nou Country CEO

Adina Meyers

Când plantezi crinii și cum îi îngrijești

Adina Meyers

Casa perfectă miroase bine

Adina Meyers