Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Soluții pentru pavaj prietenoase cu mediul înconjurător: ce pavele poți alege

Utilizarea pavelelor clasice din beton poate duce la poluarea apelor pluviale și generează un impact negativ asupra creșterii naturale a vegetației. În consecință, în piață a apărut nevoia de identifica soluții mult mai prietenoase cu mediul înconjurător pentru pavarea curților. 

Pavelele ecologice sunt apreciate pentru că acoperă beneficiile de bază ale pavelelor convenționale, dar vin și cu un set propriu de avantaje, observabile chiar din etapa de montare a acestora. Te invităm să afli mai multe informații importante despre aceste produse inovative:  

Ce sunt pavelele ecologice?

Aceste soluții pentru pavarea curților, parcărilor și spațiilor publice cu zone verzi asigură o scurgere optimă a apelor, direct în straturile superioare ale solului, fără a mai fi necesară instalarea unui sistem pentru drenarea acestora. 

Pavelele ecologice pot fi realizate din materiale reciclate, cu un grad de permeabilitate ridicat, atribut de produs ce asigură o absorbție optimă a apei. Producătorii pavelelor ecologice preferă materiale precum asfaltul poros, plasticul reciclat sau betonul, pentru obținerea acestora. 

Totodată, cei care utilizează pavele ecologice pentru zona de curte și grădină se bucură de creșterea gazonului natural direct prin structura acestora. Impactul unui astfel de proiect asupra spațiului verde se reduce astfel semnificativ. 

Ce beneficii oferă pavelele ecologice?

Iată de ce este indicat să optezi pentru aceste pavele prietenoase cu mediul înconjurător:

Datorită structurii de produs specifice, pavelele ecologice nu acoperă în totalitate solul, motiv pentru care drenarea apelor pluviale se realizează într-un mod natural. Așadar, nu este necesară montarea altor elemente pentru drenaj, asociate unor costuri de proiect mult mai mari. 

În zilele toride, pavelele ecologice nu se supraîncălzesc, așa cum se întâmplă în cazul celor din beton, datorită vegetației crescute prin structura lor. Astfel, datorită unor temperaturi la sol mult mai mici, confortul termic resimțit la acest nivel este mult mai ridicat. Iarna, nu se răcesc la fel de tare ca pavelele din alte materiale, deoarece permit o circulație a aerului mult mai bună.

Datorită materialelor permeabile din care sunt realizate, pavelele ecologice nu poluează la fel de mult apele meteorice, ajunse în sistemele de canalizare. Căderile de ploaie ajung direct în sol, acolo unde factorii poluanți sunt supuși procesului de biodegradare naturală.  

Întreținerea acestora presupune reluarea unui proiect de curățare a pavajului de două ori pe an, prin aspirare sau prin spălarea cu ajutorul unui furtun, racordat la o sursă de apă. Acest proces este necesar pentru a se evita înfundarea spațiilor dintre pavele, cu impact asupra drenajului. 

Cum se montează pavelele ecologice?

Montarea pavelelor ecologice începe cu o primă etapă de întocmire a proiectului tehnic, pentru a se stabili cu exactitate suprafața zonei ce urmează a fi pavată. Calculele realizate în acest punct determină costurile pentru procurarea materialelor de construcție necesare. 

Proiectul de montare propriu-zis începe cu marcarea perimetrului, utilizându-se țăruși plasați la o distanță de aproximativ 30 de centimetri față de marginile pavajului, pentru că trebuie luate în calcul și bordurile. Pentru ca pavelele să fie montate la același nivel cu solul, se execută săpături la o anumită adâncime. Pentru borduri, săpăturile de margine vor măsura o adâncime de cel puțin 30 de centimetri. 

Pentru că pavelele ecologice nu se montează direct pe suprafața solului, este necesară turnarea unui strat de pietriș pentru suport. În cazul în care se omite această etapă, pavajul riscă să se afunde în pământ. Stratul trebuie să măsoare o grosime de cel puțin 15 centimetri, iar compactarea sa se realizează cu ajutorul unei vibroprese. 

Peste stratul de suport se toarnă apoi un strat pentru fixarea pavelelor egologice din nisip uscat, ce trebuie să aibă o grosime de aproximativ 5 centimetri. Peste acesta se aplică apoi pavelele, fixarea lor în nisip realizându-se cu ajutorul unui ciocan pneumatic. După montare, pavajul se mătură bine, iar la final, se împrăștie semințe de iarbă în spațiile dintre acestea. 

Pavelele ecologice se montează ușor, la costuri foarte convenabile. Această soluție prietenoasă cu mediul înconjurător asigură beneficii variate, punctând foarte și din punct de vedere estetic. Așadar, dacă îți doresti mai multă verdeață în curte, optează pentru varianta acestor pavele. 

Imaginea poate fi descărcată de aici

Related posts

Cum organizati o petrecere in gradina

Adina Meyers

Gradina ca in Provence

Adina Meyers

3 site-uri care te ajută să pui la punct casa pentru şcoală

Adina Meyers