Iluminatul este important în cazul oricărei încăperi dintr-o locuință. De exemplu, în cazul unei bucătării există mai multe tipuri de iluminat: direct/indirect, ambiental, local/global.

Iluminatul direct este recomandat în zona de lucru – blat sau insula de bucătărie. În astfel de zone ai nevoie de o lumină puternică și clară, ce poate fi obținută prin spoturi, de obicei ascunse în tavan sau în scafe, în cazul suprafețelor de lucru apropiate de perete sau prin corpuri de iluminat suspendate, la un nivel acceptabil de înălțime, deasupra insulei. În această situație puteți opta pentru lămpi cu abajururi largi. Aceeași idee poate fi pusă în practică și deasupra mesei de dining. Mai mult, există anumite corpuri de iluminat declanșate de senzori de mișcare.

Iluminatul în interiorul corpurilor de mobilier este o soluție eficientă, ce-i drept mai greu de pus în practică, însă foarte folositoare. Ele funcționează precum iluminatul din frigider, odată cu deschiderea ușii sau a sertarului.

Orice încăpere are nevoie și de un iluminat global. Acest tip de lumină nu trebuie să fie puternică, ci suficient de intensă încât toate obiectele din cameră să fie reperate cu ușurință.  Cu alte cuvinte, iluminarea globală implică asigurarea unei lumini dispersate uniform, cu o intensitate constantă. Acest lucru se realizează printr-un corp de iluminat central, cum ar fi o lustră.

Mai puțin necesar într-o bucătărie, iluminatul ambiental, poate exista și acesta. Fie că ne referim la iluminatul indirect ce presupune îndreptarea spotului de lumină spre tavan (de preferat, alb) sau la lumina de veghe obținută cu ajutorul unor corpuri de iluminat ascunse în pardoseală sau partea inferioară a mobilierului, bucătăria este un spațiu care are multe de oferit.

Sursă foto: www.pinterest.com

 

Related posts

Detalii din sticla colorata pentru interioare cu personalitate

Adina Meyers

30 dormitoare amenajate in stil contemporan

Adina Meyers

Air Force Flex – cel mai jucăuș aspirator vertical de la Rowenta

Adina Meyers