Lumina ambientală sau generală nu poate lipsi din nicio încăpere, întrucât de ea depinde o bună vizibilitate generală. De regulă, cele mai utilizate corpuri de iluminat în acest caz sunt aplicele sau plafonierele centrate pe tavan, dar reţineţi că globurile de sticlă şi candelabrele spectaculoase au un plus de efect. Eu vă recomand să alegeţi întotdeauna întrerupătoarele cu variator de lumină, astfel încât să puteţi regla lumina în cantitatea potrivită, în funcţie de momentul zilei.

Lumina punctuală sau direcţionată este folosită strict acolo unde obişnuiţi să lucraţi când sunteţi acasă. Cu siguranţă, aţi remarcat deja că veioza de pe noptieră sau lampadarul amplasat în capătul canapelei vă ajută la citit. De asemenea, o serie de spoturi sau o bandă cu LED-uri fixate deasupra blatului de lucru din bucătărie vă sunt de mare folos atunci când gătiţi. Corpurile de iluminat din baie, tare necesare la aplicarea machiajului sau la bărbierit, şi lampa aşezată pe birou sunt alte exemple pentru această categorie.

Lumina de accent adaugă dramatism unuia sau mai multor puncte de interes dintr-o încăpere. Astfel de puncte de interes pot fi: un perete cu o textură aparte, tapetat ori îmbrăcat în cărămidă/piatră, un tablou sau o statuetă cu o valoare mare, un corp de mobilier (biblioteca sau chiar bucătăria). Pentru a obţine efectul dorit, luminile de accent trebuie să fie în punctul lor focal de trei ori mai intense decât lumina ambientală. Tocmai de aceea, cele mai potrivite corpuri de iluminat sunt spoturile, aplicele sau lămpile speciale pentru tablouri.

Puteţi spune că aţi realizat o ambianţă plăcută abia când aţi ajuns la o armonie între lumina naturală şi cea artificială. De asemenea, puteţi afirma că locuinţa voastră este iluminată perfect abia atunci când în fiecare cameră aveţi cel puţin două dintre cele trei categorii de lumină artificială amintite mai sus. Vă atrag atenţia că, indiferent de încăperea despre care vorbim, corpurile de iluminat trebuie să se asorteze cu întreg conceptul casei, şi nu între ele. Cel mai bine este să vă sfătuiţi cu un specialist atunci când ajungeţi la această etapă în amenajarea interiorului. Dar nu vă lăsaţi convinşi uşor de simetrie şi asemănare! Corpurile de iluminat nu trebuie să fie neapărat din aceeaşi colecţie, nici măcar de la acelaşi furnizor.

În ceea ce priveşte tipurile de iluminare – incandescentă, fluorescentă şi cu LED-uri –, eu mă declar în favoarea celei din urmă. LED-urile (Diode Emiţătoare de Lumină) sunt compacte şi mult mai eficiente decât sursele tradiţionale. Chiar dacă au un preţ mai mare decât cel al clasicelor becuri, investiţia se amortizează în timp, pentru că sunt foarte economice, deci eco-friendly. În plus, se găsesc într-o mare varietate de forme, de la bulb la tub, dar şi de culori, de la alb la galben, roşu, albastru şi chiar verde.

Cu toate că acordăm mult spaţiu şi energie când vorbim despre lumina de interior, iluminatul exterior nu este mai puţin important. Dimpotrivă, corpurile de iluminat pentru grădină sau terasă sunt responsabile în primul rând de siguranţa casei voastre, deci a familiei. Abia apoi intră în discuţie punerea în evidenţă a arhitecturii, a formelor şi volumelor construcţiei, precum şi a amenajării peisagistice. Lumina de accent este cea mai potrivită în acest caz, obţinându-se prin montarea spoturilor, stâlpişorilor, felinarelor sau a lămpilor de exterior, ideal cu senzori de mişcare.

TIPS

Alegeţi întotdeauna mai multe surse de iluminare pentru o încăpere şi utilaţi-le cu becuri economice, preferabil LED-uri.
Optaţi pentru întrerupătoare cu potenţiometru, astfel încât să puteţi regla lumina.
Montaţi întrerupătoarele în apropierea intrării în cameră, cele mai utile fiind cele în sistem cap-scară.

Designer Mădălina Otoman, tel.: 0724.270.254,  

www.facebook.com/madalina.otoman

www.facebook.com/magazinpunct/  

Sursa foto: http://indoor-lighting.net/

 

Related posts

4 moduri prin care poți avea mai multă lumină naturală în casă

Adina Meyers

5 moduri în care tehnologia îți îmbunătățește casa și îi crește valoarea

Adina Meyers

De ce sa alegi becurile economice

Adina Meyers