Pentru a va asigura ca structura sa va fi trainica si ca nu vor aparea probleme in timp, este esential sa respectati, ad litteram, etapele de constructie si sa alegeti cele mai bune solutii si materiale.

Si in cazul caselor de lemn veti incepe cu fundatia, care trebuie sa fie continua sub ziduri si prevazuta cu placa de beton armat. O alta varianta pentru fundatie este planseul din lemn, executat pe piloti de beton. De o atentie deosebita are nevoie si talpa casei, elementul pe care se construieste intregul ansamblu. Structura din lemn se prinde de fundatia din beton cu agrafe metalice, care sunt inglobate in momentul turnarii.

Peretii sunt o alta componenta de baza in procesul de constructie al unei case din lemn, ei reprezentand, in acest caz, elementul principal al structurii de rezistenta. In aceste conditii, ei trebuie sa faca fata presiunii exercitate de plansee si sarpanta, dar si unor posibile cutremure. Specialistii spun ca trebuie proiectati in asa fel incat sa preia greutatea componentelor superioare si eventualele miscari tectonice si sa le transmita fundatiei, care are capacitatea de a le neutraliza.

Structura clasica a peretilor din lemn se prezinta astfel: placaj exterior, care poate fi lambriu exterior orizontal drept sau semirotund, sipci din lemn cu tencuiala ori placaj OSB, structura de rezistenta din lemn (50-150 mm), sistem de stalpi si grinzi imbinate cu suruburi si cuie, vata minerala (50-150 mm grosime), bariera de vapori (folie PE) si placaj interior (lambriu interior vertical, gips-carton sau placaj OSB. Structura peretilor interiori este asemanatoare cu cea a peretilor exteriori. In functie de rolul peretelui in structura de rezistenta a constructiei, grosimea acestuia poate avea valori cuprinse intre 50 si 120 mm, incluzand termoizolatia.

Centura casei face parte parte din structura de rezistenta a cladirii, dupa cum sugereaza si numele, avand rolul de a „strange” si consolida peretii. La randul lor, planseele sunt elementele de constructie orizontale care preiau greutatea oamenilor si a mobilierului si o transmit peretilor. Principalele elemente de rezistenta ale planseelor sunt grinzile, care sunt alcatuite din dulapi de lemn de rasinoase, cu sectiuni de 50×135 si 50×180 cm.

Related posts

Advertorial: Top 6 criterii pe care trebuie să le urmăriți înainte să cumpărați un apartament

Adina Meyers

Avantajele sistemelor solare VELUX

Adina Meyers

Interventii eficiente cu trape de fum pentru evacuarea in caz de incendiu

Adina Meyers