A mai ramas o luna pana la venirea iernii calendaristice, iar casa ta ar putea avea nevoie de cateva imbunatatiri pentru a deveni calduroasa si eficienta din punct de vedere energetic.
Incalzirea sub pardoseala a fost folosita inca din Roma antica, iar dezvoltarea tehnologiei a readus in atentie aceasta optiune, la inceput in tarile nordice, apoi in intreaga lume.
Principiul de baza al functionarii
Pardoseala devine un element radiant, iar caldura se propaga de jos in sus, pe intreaga suprafata a acesteia. Sistemele de incalzire prin pardoseala pot fi electrice, insa pot utiliza si un agent termic, iar eficienta lor este strans legata de eficienta energetica a cladirii. In majoritatea cazurilor, sistemul de incalzire functioneaza independent in fiecare incapere in care este montat, insa poti opta si pentru un sistem general, care deserveste intreaga locuinta.
Avantajele unui sistem de incalzire prin pardoseala
1. Deoarece caldura se distribuie prin pardoseala, nu mai ai nevoie de radiatoare si calorifere, fapt care te ajuta la gestionarea si amenajarea spatiului cu mult mai multa usurinta;
2. Temperatura ramane in partea de jos a camerei. Spre exemplu, daca in zona picioarelor temperatura este de 24 de grade Celsius, la nivelul corpului ajunge la 22 de grade Celsius, iar in partea de sus a camerei este de 20 de grade Celsius;
3. Sistemul poate fi instalat sub orice tip de podea, inclusiv sub pardoseala de piatra naturala;
4. Un sistem de incalzire prin pardoseala are o durata de viata egala cu cea a locuintei tale, insa doar daca vei folosi conducte de buna calitate. Materialul din care sunt confectionate te obliga sa respecti cu strictete instructiunile de manipulare, depozitare si montare.
5. Sistemul de incalzire prin pardoseala nu prezinta riscul eliminarii monoxidului de carbon, ca in cazul centralelor termice, si nu este poluant;
6. Sistemul de incalzire prin pardoseala nu presupune cheltuieli legate de intretinerea sa, ca in cazul centralelor termice care necesita o revizie anuala. In cazul incalzirii cu apa, tevile montate sub pardoseala preiau apa calda a sistemului central de incalzire. Sistemele pe baza de apa functioneaza cu orice sursa de incalzire (centrala pe gaze sau centrala pe lemne), sunt foarte eficiente pentru suprafetele mari si au un randament termic sporit;
7. Un astfel de sistem te va ajuta sa obtii reduceri de pana la 20% la facturile de intretinere si incalzire pe timpul iernii, iar investitia va fi amortizata in cativa ani.
Dezavantajele unui sistem de incalzire prin pardoseala
1. Majoritatea sistemelor de incalzire prin pardoseala folosesc multa energie electrica (8-9 kW in cazul unui apartament de 70 mp), iar apartamentele vechi, construite inainte de 1989, folosesc o putere electrica mai mica decat cea necesara pentru un astfel de sistem (4-5 kW);
2. In zonele in care este pozitionat sistemul de incalzire prin pardoseala trebuie sa amplasezi mobilier cu picioare, pentru a nu fi in contact extins cu pardoseala. In caz contrar, eficienta sistemului scade. Din acelasi motiv, nu este recomandata amplasarea unor covoare pe pardoseala incalzita.
Recomandari
In ultimul timp, piatra naturala a devenit din ce in ce mai populara atunci cand vorbim de sistemul de incalzire in pardoseala, datorita faptului ca este un material foarte bun conductor de caldura, dar si pentru ca are o rezistenta mult mai mare decat alte materiale. In plus, placile de travertin sau marmura vin in foarte multe tipuri de finisaje: polisat, matuit, antichizat, cu marginile daltuite, ceea ce inseamna ca vei gasi cu siguranta varianta potrivita pentru orice concept de amenajare.
Pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand plachezi sistemul de incalzire sub pardoseala cu piatra naturala sunt pregatirea, montarea, fixarea, taiera placilor, impermeabilizarea si chituirea.
Lucrarile nu sunt foarte complicate, insa trebuie sa respecti cu strictete o serie de sfaturi. Spre exemplu, la piatraonline.ro gasesti explicatii detaliate cu privire la toti pasii pe care trebuie sa-i parcurgi si vei vedea un filmulet care te invata cum sa cureti si sa impermeabilizezi piatra naturala.