Sinagoga Ortodoxă din strada Castelului 64 ar putea deveni un nou obiectiv turistic al Brașovului.
Fosta Sinagogă Ortodoxă din Brașov este un lăcaș de cult evreiesc construită în anul 1924, în stil maur. Are o baie rituală, singura păstrată în Brașov, și un fronton decorat în majolică, un gen de ceramică devenit celebru în Renaștere, caracterizat prin porozitate și smalț. Aceasta a funcționat până în anul 1946.
Primăria Brașov anunță că reprezentații Comunității Evreiești au solicitat municipalității un ajutor pentru punerea în siguranță și ulterior restaurarea clădirii, aflată într-o stare avansată de degradare.
„Unul dintre pereți și acoperișul s-au dărâmat deja, la sfârșitul anului trecut, astfel că e nevoie de măsuri de siguranță urgentă, pentru a se stopa degradarea acesteia. Municipalitatea va elibera autorizațiile necesare în regim de urgență, iar comunitatea evreiască va plăti lucrările de punere în siguranță”, arată Primăria.
„Suntem preocupați ca împreună cu Primăria Brașov să creăm în inima orașului un punct turistic de atracție majoră și să punem în regulă o construcție frumoasă, unică în România prin frontonul de majolică spaniolă. În orașul înfrățit cu Brașovul, Rishon LeZion există un parc al prieteniei cu orașele înfrățite și unde această sinagogă este prezentă într-un mozaic, ca să fie văzută de toți locuitorii din Israel”, a spus Tiberiu Roth, fost președinte al Comunității Evreiești din Brașov și președinte al Asociației Sioniste din România.
Potrivit acestuia, clădirea nu va mai fi folosită ca lăcaș de cult, dat fiind numărul membrilor comunității evreiești în Brașov, ar putea deveni una de utilitate publică, vizitată de către locuitorii și turiștii din Brașov.