LifeStyle

Simptome pe care nu ar trebui să le ignori dacă ai fost mușcat de țânțari

Vara ne petrecem tot mai mult timp afară, în grădină, fie că ne relaxăm, mai punem la punct unele lucrări de întreținere a curții sau ne petrecem timpul liber la răcoare, pe înserat. De multe ori însă nu ne bagă înapoi în casă ora târzie sau o ploaie scurtă, ci țânțarii care ne dau târcoale neîncetat.

 

Mușcăturile de țânțar pot fi extrem de neplăcute, mai ales pentru cei care suferă de alergii sau iritații, dar sunt aproape imposibil de evitat, mai ales dacă nu ai în curte un aparat antiinsecte. Acesta nu numai că te protejează chiar și în spații deschise, dar te poate feri și de consecințele cu adevărat neplăcute ale înțepăturilor de țânțari. Iată care sunt simptomele pe care nu ar trebui să le ignori sub nicio formă, dacă ai fost mușcat de țânțari:

 

Febra și disconfortul abdominal

 

În România există deja câteva zeci de cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile, care este transmis la om prin intermediul mușcăturilor de țânțari. Majoritatea celor care intră în contact cu virusul nu au simptome. Însă unul din 5 oameni va face febră și va avea simptome asemănătoare cu cele de gripă, inclusiv dureri abdominale. Simptomele pot dispărea chiar și în câteva luni. În cazuri foarte rare, virusul West Nile poate provoca inflamarea creierului sau meningita.

 

Confuzie și slăbiciune la nivelul mușchilor

 

O altă boală pe care o pot răspândi țânțarii este encefalita, mult mai periculoasă decât virusul West Nile. Encefalita cauzează inflamarea creierului și a coloanei vertebrale, iar simptomele sunt mult mai severe. Starea de confuzie, amorțeala musculară sau atacurile de apoplexie sunt cele mai frecvente simptome, prin care creierul încearcă să se protejeze. Este nevoie de îngrijiri medicale de urgență pentru a trata cu succes cazurile de encefalită.

 

Dificultăți respiratorii și senzația de sufocare

 

În cazurile în care o persoană are o sensibilitate ridicată la mușcăturile de insecte, pot apărea simptomele unui șoc anafilactic. Acestea includ apariția unei senzații de sufocare, înroșirea puternică și întărirea zonei din jurul înțepăturii, precum și dificultăți la respirare. Dacă experimentezi astfel de simptome sau observi pe cineva care le are este esențial să ceri cât mai repede ajutor de urgență.

 

Iritație puternică pe o mare porțiune din corp

 

Țânțarii de dimensiuni mai mari sunt cu atât mai periculoși cu cât înțepăturile lor pot provoca iritații urâte, extinse, care vin cu senzații de mâncărime sau de arsură în zona respectivă. Atunci când asemenea simptome apar cu dureri de cap, amețeli și greață, este bine să mergi la medic. Bărbații, femeile însărcinate, persoanele supraponderale, persoanele cu grupa de sânge 0, cei care au făcut recent sport sau persoanele care au consumat alcool au un risc crescut de a face astfel de iritații, mai ales că ele sunt predispuse să fie mușcate mai des de țânțari.

 

Nu uita că există mai multe metode de a te proteja de țânțari. Pe lângă aparatul util de care îți spuneam mai devreme, este bine să te asiguri că nu ai prin curte zone cu apă, precum o piscină gonflabilă. Evită să te îmbraci în haine puternic colorate sau să porți parfumuri cu arome dulci, pentru că acestea sunt magneți pentru țânțari.

 

 

Related posts

Show de pet grooming la PetExpo 2019

Adina Meyers

Cum să te relaxezi acasă după o zi de muncă

Adina Meyers

Mogosoaia, o perla a arhitecturii rezidentiale romanesti

Adina Meyers