Florile de primavara timpurie sunt cele mai asteptate si mai iubite de gradinari, care dupa o iarna lunga si mohorata abia asteapta sa vada primul semn ca gradina a revenit la viata. De altfel, ghioceii sunt cei care dau startul oficial al sezonului gradinaritului, semn ca de acum veti avea multa treaba, daca vreti sa va bucurati de straturi de flori colorate si sanatoase.
Chiar daca au inceput sa infloreasca, acest lucru nu inseamna ca nu mai au nevoie de ingrijire si atentie. Daca nu avem de-a face cu o primavara ploioasa, straturile de flori au nevoie sa fie udate discret. Udatul se face des, cu o cantitate mica de apa, la radacina, pentru ca acestea sa nu fie deranjate de presiunea apei. Niciunei plante nu-i place sa fie udata din exces; apa in cantitate foarte mare duce la putrezirea radacinilor si implicit la moartea straturilor de flori.
O alta activitate care trebuie trecuta in calendarul gradinarului de primavara este indepartarea frunzelor si a florilor vestejite de pe plante, stimuland cresterea altora. Florile de primavara trebuie sapate la radacina destul de des pentru a nu da posibilitatea pamantului sa formeze o crusta solida, impiedicand apa sa mai ajunga la radacini.
Pamantul preferat de florile timpurii trebuie sa contina multe minerale si sa fie afanat. Tineti seama de faptul ca aveti de-a face cu plante sensibile care nu se pot dezvolta armonios intr-un pamant sarac in minerale si stancos. In concluzie, ingrijirea plantelor de primavara nu este un lucru atat de dificil cu o minima informare in prealabil.
Mai multe detalii gasiti in revista Casa Mea din luna mai 2014.