Daca te-ai hotarat sa cumperi o casa veche si ai de gand sa o renovezi pentru a o vinde ulterior sau pentru a o folosi in scop personal, trebuie sa fii atent la cateva detalii. Desigur, pretul de vanzare al unei case care nu e la primul proprietar nu difera neaparat de al unei locuinte la cheie a carei constructie abia a fost finalizata, dar atunci cand cumperi o casa in care nu a mai stat nimeni de ceva timp sau care e vizibil afectata de trecerea timpului vei obtine un pret mult mai convenabil. Trebuie, in schimb, sa pui in balanta efortul pe care trebuie sa il faci ca sa reconditionezi o locuinta veche si suma cheltuita pentru materialele de constructii. Este foarte posibil sa ajungi la acelasi rezultat ca in cazul in care o cumperi gata renovata. Daca balanta inclina in favoarea cumpararii unei case peste care timpul a lasat amprente vizibile, iata in ce vei avea de investit, ca sa o aduci la un stadiu locuibil.
Izolatia
Casele vechi nu erau concepute cu un sistem termic atat de utilizat astazi pentru a pastra o temperatura constanta in casa. Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este buzunarul tau, iar pe termen lung un sistem de izolatie bun te va salva de cheltuieli cu agentul termic iarna, pentru centrala termica, sau curentul vara, pentru aerul conditionat. O casa izolata te va ajuta sa redirectionezi banii pentru alte lucruri din casa, cum ar fi articole de mobilier sau un var mai calitativ pentru pereti.
Desigur, izolatia termica nu este ultima la care trebuie sa te opresti. Daca e vorba de o casa, e neaparat sa acorzi o atentie sporita si subsolului, acolo unde se intalneste majoritatea tevilor din casa. Trebuie sa fii atent si la izolatia acestora si la faptul ca trebuie sa ai acces facil la ele.
Podeaua
Indiferent ce material alegi pentru podeaua ta, fie ca e vorba de parchet sau gresie, trebuie sa scapi de cea veche, pentru ca nu stii cand a fost schimbata ultima data. Cel mai probabil, acarienii si alte vietati daunatoare pentru om si-au gasit cuib printre imbinarile placilor de parchet sau gresie, asa ca scoate tot ce gasesti si igienizeaza complet zona. In plus fata de curatenie, vei avea ocazia sa iti alegi nuantele preferate si vei putea crea spatiul ideal pentru tine si familia ta.
Usile interioare si cea de exterior
E important sa investesti in usi de interior de calitate, pentru ca nu faci aceste schimbari in fiecare zi. Odata montate, usile vor da o nota eleganta intregii locuinte. Poti crea un contrast intre ele si culorile alese pentru camere, pentru un impact placut ochilor. De exemplu, daca ai ales o culoare mai inchisa pentru pereti, poti monta usi in nuante deschise, si invers. Pentru usa de intrare poti alege nuante mai inchise si modele cat mai simple.
De aici incolo te poti juca cu imaginatia si poti aduce stilurile tale preferate atunci cand vine vorba de mobilier si culoarea peretilor. Spor la renovat!