Iata trei sfaturi pentru obtinerea confortului termic, cu un consum optim de energie, intr-o casa cu ferestre impresionante, construita intr-o zona de munte.

Asezarea casei in teren

Pozitionarea casei in raport cu punctele cardinale este de maxima importanta. Constructia va fi proiectata si realizata in asa fel incat sa reziste cu eforturi cat mai mici la agresiunea termica a nordului. Regula de aur este ca, oricat de magnifica ar fi perspectiva pe aceasta directie, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusa la minim. Drept urmare, si repartitia spatiilor interioare va fi gandita in consecinta.

Daca va doriti, sa spunem, un dining cu ferestre mari, va trebui sa va ganditi la o alta orientare a acestei incaperi, in niciun caz nu una catre nord. Casa construita de arhitectii Ruxandra si Carolin Ivanescu, desi dispune in rest de vitraje impresionante, are o singura fereastra pe direcția nordului, iar peretele respectiv este incalzit cu radiatoare murale.

Incalzirea judicioasa

Necesarul termic trebuie neaparat calculat de un inginer de instalatii. Aceasta socoteala nu se lasa la latitudinea instalatorului, care va fi intotdeauna tentat sa opteze pentru o centrala mai puternica si un calorifer in plus, numai pentru propria liniste. Şi aici excesul se plateste, iar singurul portofel afectat este al proprietarului. Trebuie luate in calcul zona geografica (cu minimul termic din perioada iernii si maximul din vara), orientarea fata de pol, materialele din care este construita casa, numarul de membri ai familiei si varsta lor (patru consuma mai multa apa calda decat doi, iar batranii sunt mai frigurosi decat tinerii). In functie de toate aceste date, arh. Ivanescu au conceput un sistem mixt.

S-a montat atat incalzire prin pardoseala, cat si pe peretele dinspre nord, utilizandu-se radiatoare de zid. La parter, in dreptul fiecarei ferestre, au fost incastrate in podea calorifere care suplinesc pierderile de energie prin suprafata vitrata.

Termoizolarea perfecta

Vila proiectata de arh. Ivanescu este construita pe structura metalica. In plus, ea se afla intr-o zona montana, friguroasa iarna, iar peretii, cu exceptia celui de nord, sunt puternic vitrati, deci predispusi la o pierdere semnificativa de caldura. Luand in seama toate aceste date, arh. Ivanescu au optat pentru pereti de tip sandwich, intalniti la cabanele din zona montana a Austriei. Dinspre exterior catre interior, compozitia zidului este urmatoarea: un strat de polistiren de 5 cm grosime, unul de OSB de exterior, o „felie” de vata minerala de 10 cm grosime, capacita spre intrior de un alt strat de OSB, placat la randul lui cu gips-carton. Intr-o proportie mai mica sau mai mare, fiecare dintre straturile componente ale peretelui are proprietati termoizolante.

O atentie deosebita a fost acordata tamplariei. A fost ales un sistem german de foarte buna calitate, alcatuit din geam termopan si rame din aluminiu cu patru camere, vopsite la culoarea casei in camp electrostatic.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Dan Mazilu

Foto: Dan Alexandru

Articol realizat cu sprijinul arh.

Ruxandra si Carolin Ivanescu

Tel. 0720.333.776

Related posts

Cele 4 condiții pentru a realiza o izolarie fonică optimă în locuință!

Adina Meyers

Usa de la intrare – un accesoriu important pentru orice locuinta

Adina Meyers

Proiect de casa: Parter + 1 E

Adina Meyers