Amenajari Exterioare

Sfaturi pentru udarea grădinii în sezonul cald

Când spui ,,grădina mea”, spui locul unde te relaxezi , locul unde te refaci după o zi de lucru, locul care te încarcă cu energie pozitivă şi oxigen. De aceea, grădina, ca orice spaţiu viu, trebuie îngrijită atât prin lucrări de întreţinere, cât mai ales printr-o udare corespunzătoare, în funcţie de nevoile plantelor din care este compusă. Ne referim în mod deosebit la sezonul cald, când plantele au nevoie de o hidratare mai accentuată.

 

Udarea gazonului
Pentru început, cel care necesită o cantitate mai mare de apă în grădină este gazonul. Pentru a avea o peluză verde închis, pe lângă întreţinerea acesteia printr-o tundere constantă, trebuie să-i asiguraţi necesarul de apă în funcţie de gradul de însorire pe durata unei zile. Astfel, zonele cu expunere prelungită la soare vor fi udate cu o cantitate mai mare de apă, spre deosebire de cele amplasate la umbră-semiumbră. Apa trebuie administrată pe parcursul unei zile, în mai multe etape. Nu udaţi o singură dată, un timp îndelungat, deoarece apa se va drena mult în profunzime şi, odată cu ea, se va ,,spăla” şi o parte din elementele nutritive din stratul superficial al solului.

Bine de ştiut!
Rădăcinile gazonului se găsesc superficial în sol (la o adâncime de 2-5 cm), motiv pentru care vă recomandăm să-l udaţi în etape de 5-20 de minute, în funcţie de sistemul de udare  folosit (automatizat sau de suprafaţă), dar şi de tipul de aspersor (tip spray sau rotativ).
În ceea ce priveşte perioada din zi când puteţi uda, cele mai indicate intervale sunt prima parte a nopţii (între orele 20.00 şi 24.00) şi prima parte a dimineţii (între orele 4.00 şi 7.00). Apa nu va stagna pe firele de iarbă (acestea se zvântă datorită temperaturilor puţin mai ridicate decât în timpul nopţii), iar astfel veţi evita atacurile ciupercilor de sol, care pot deprecia gazonul (o boală frecventă este fuzarioza).

 

Sfaturi
Nu udaţi în timpul zilei, deoarece temperaturile sunt ridicate la nivelul solului, iar prezenţa picăturilor de apă pe firele de iarbă poate genera efectul de lupă.
În zonele de umbră-semiumbră, cantitatea de apă folosită trebuie să fie mult mai mică decât în cele însorite. Plantele şi gazonul de aici au o expunere mai mică la soare, ceea ce înseamnă că şi consumul de apă trebuie să fie unul redus. În cazul în care primesc o cantitate mai mare de apă, acestea pot suferi (capilarele – spaţiile cu aer de la nivelul rădăcinii – se vor umple de apă, ducând la sufocarea rădăcinilor, la dezvoltarea putregaiului de sol şi, în final, la moartea plantelor).

Atenţie! În zonele unde există pomi fructiferi şi gazon, acesta din urmă necesită mai multă apă, iar pomii fructiferi preferă mai puţină. În aceste condiţii, faceţi decupaje în gazonul de la baza pomilor, astfel încât acestea să rămână libere de masa verde. Astfel, aceste suprafaţe se vor usca mai repede, datorită razelor solare şi expunerii la curenţii de aer, iar pomii vor avea mai puţin de suferit.

Printre plantele puţin iubitoare de apă (cele care nu necesită o udare frecventă), se numără coniferele şi speciile suculente (de rocărie). La polul opus se află plantele cu frunze mari şi subţiri.

Deci, pentru a avea o grădină frumoasă, trebuie să ţineţi cont de perioada de expunere la soare a acesteia pe durata întregii zile, de curenţii de aer predominanţi şi de modul cum o udaţi. De asemenea, vă recomandăm să aveţi în vedere aceşti factori şi atunci când alegeţi plantele pentru designul pe care îl doriţi, astfel încât să vă bucuraţi cât mai mult de locul vostru de relaxare.

Foto: Shutterstock

Material realizat de ing. horticultor Carmen Uscoiu

Related posts

Amenajeaza-ti gradina in stil personal, pentru ca tu sa te simti bine

Adina Meyers

Uși garaj secționale automate puse la dispoziție de un producător cunoscut, Smilo Holding

Adina Meyers

De ce trebuie sa tii cont atunci cand iti construiesti un solar

Adina Meyers