Home LifeStyle

Sfaturi pentru îngrijirea danturii la câine și pisică

După cum bine știți, dinții suferă o serie de modificări de-a lungul vieții în funcție de anumiți factori: vârsta, starea de sănătate, alimentație și modalitatea de îngrijire.

Neglijarea igienei cavității bucale, atât la câine, cât și la pisică, poate avea repercusiuni grave asupra sănătății lor. Iată câteva sfaturi:

Folosim în alimentație:

  • crochete (boabe uscate) conform taliei și vârstei.
  • folosește diete speciale care au astfel de recomandări
  • oase de vită – în cazul câinilor. Atenție! Nu oase de porc sau pui – pot produce leziuni grave ale mucoasei intestinale sau chiar obstrucții, blocarea lumnului intestinal cu oprirea tranzitului, constipații.
  • oase din piele de vită cu anumite forme – pentru câine (se găsesc în pet-shop-uri)
  • delicatese pentru curățatul dinților la pisică

Următorul pas important după alimentație este obișnuința periajului dentar de la o vârsta fragedă, pentru a accepta periuța și pasta de dinți (există în pet-shop-uri).

În lipsa igienei cavității bucale (respectiv a dinților) pot apărea:

  • halena (mirosul neplăcut al cavității bucale care poate fi uneori și cauza neglijării igienei bucale – cauzate de resturile alimentare care se descompun;
  • gingivita (inflamarea gingiei);
  • parodontoza (din cauza depunerilor de tartru la baza dințior, dinții se mișcă în alveolă și ulterior cad);
  • probleme digestive și respiratorii- din cauza florei bacteriene care se menține la acest nivel.

Pentru a preveni aceste probleme, este indicat un control periodic al cavitatii bucale, efectuat de catre medicul veterinar. Există posibilitatea efectuării detartrajului, fie mecanic fie cu ultrasunete, atât la câine cât și la pisică.

Prin detartraj se înlătură tartrul care poate apărea destul de devreme după schimbarea dentiției de lapte, în cazul în care alimentația nu este pe bază de crochete sau dacă periajul dinților nu se face.

Ulterior detartrajului, se pot folosi pentru împiedicarea dezvoltării florei microbiene atât sprayuri cât și geluri ce se aplică ușor și care sunt recomandate și pentru câine și pentru pisică.

Related posts

Stockholm Design Week, a must be place for architects, designers and retailers

Adina Meyers

Monini – O alegere savuroasa si sanatoasa!

Adina Meyers

Toamna se numara vertebrele coloanei

Adina Meyers