Iti place sa gatesti? Petreci un timp destul de indelungat in bucatarie facand experimente? Iti place sa prepari mereu ceva nou si sa iti impresionezi prietenii si familia cu ceea ce gatesti tu? Daca te regasesti in cele spuse anterior, atunci cu siguranta vrei sa stii cum iti poti usura foarte usor munca, prin simpla alegere a unei tigai de o calitate inalta.
Din pacate foarte multe persoane ignora faptul ca tigaia, de cele mai multe ori, poate sa faca diferenta. Indiferent ca vorbim de materialele care stau la baza ei, de forma, grosimea bazei, fiecare aspect al tigaii va cantari in rezultatul final. Atunci cand iti place foarte mult sa gatesti, e important sa ai mereu la indemana cele mai bune ustensile, iar din acest motiv am hotarat sa iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute sa alegi cele mai bune tigai pentru nevoile tale.
Incepe prin a-ti spune ca atunci cand vine vorba de alegerea unei noi tigai, trebuie sa tii cont in principal de care este „destinatia” sa – adica care vor fi situatiile in care te vei folosi de ea, ce vei gati. Exista mai multe tipuri de tigai, iar fiecare vine cu avantajele si dezavantajele sale. Pe lista putem adauga: tigaia universala (adica cea clasica, pe care o gasim la orice pas si care, in cele mai multe cazuri, este realizata din aluminiu, otel, cupru sau tabla – preturile variaza in functie de material), tigaia de fonta (suporta temperaturi inalte si este foarte rezistenta la trecerea timpului si folosiri repetate), tigaia tip wok, tigaia tip grill, tigaia pentru clatite si tigaia profesionala (aceasta este si cea mai scumpa si cea mai buna).
In cazul in care nu prea stii exact ce sa alegi, noi iti recomandam sa iti indrepti atentia catre o tiagie universala, care se poate dovedi utila intr-un numar foarte mare de situatii. Trebuie doar sa tii cont de cateva sfaturi astfel incat sa ai siguranta ca ai luat cea mai buna decizie pentur nevoile tale.
Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o tigaie universala (chiar si daca vorbim de una ieftina) este materialul din care aceasta este facuta. Noi iti recomandam sa alegi neaparat una din fonta, iar asta pentru ca ea este cea care iti ofera cele mai multe avantaje. Care sunt acestea? Poti sa o folosesti si atunci cand gatesti la temperaturi foarte ridicate, este rezistenta, este nonaderenta in mod natural, caldura se distribuie uniform, se curata usor (doar cu o perie de sarma), iar mancarea pe care o gatim prin intermediul ei este una sanatoasa).
Urmatorul lucru la care te vei uita este diametrul pe care tigaia il va avea. Este foarte gresit sa mergi pe ideea ca un diametru mai mare este in avantajul tau. Asta pentru ca, mai mult ca sigur, nu te vei folosi la maxim de ea, iar aceasta tigaia va sfarsi prin a-ti ocupa spatiu inutil in casa. Ce recomandam noi? O tigaia cu diametrul de 26-28 de centimetri. Este arhisuficient pentru un bucatar amator.
Trebuie sa alegi o tigaie cu fund dublu? Depinde. De obicei, aceste tigai se incalzesc mai greu, dar vin cu urmatorul avantaj: caldura este mentinuta constant pentru o perioada mai lunga de timp, iar in acest fel mancarea va fi mai bine gatita.