Amenajari Exterioare

Sera potrivita pentru plantele din gradina ta

Iarna nu este nici pe departe sezonul preferat al plantelor, care, in cea mai mare parte, sufera cumplit din cauza gerului. Daca pentru conifere nu avem de ce sa ne facem griji, nu acelasi lucru se poate spune despre plantele tropicale din gradina, florile din ghiveci sau alte specii din gradina care risca sa nu mai apuce primavara fara o ingrijire speciala.

Stim cu totii ca nu este deloc comod pentru nicio familie sa primeasca, peste iarna, in propriul living „armata” de ghivece cu flori si plante tropicale din gradina, asa ca este important sa le gandim un adapost special pentru sezonul rece, adica o sera. Cu siguranta, pentru iubitorii de flori cel mai comod este sa gandeasca de la inceput (cand casa este in stadiul de proiect) o zona vitrata (o veranda, un balcon, un foisor sau o terasa inchisa) care sa adaposteasca plantele peste iarna, dar acest lucru nu este la indemana oricui, din considerente financiare sau legate de spatiu. O solutie mai ieftina, mai simpla si, de ce nu, la indemana tuturor este sera, care se poate amplasa oriunde in gradina, cu un efort mic sau… din contra, in functie de dimensiunile ei si de dotari.

Cea mai simpla metoda pe care o aveti la indemana este cea construita din folie de polietilena pe un schelet din lemn. Aceasta constructie este ieftina, dar prezinta mai multe dezavantaje: lemnul, afectat de umezeala, se umfla şi blocheaza uşa de acces şi eventualele aerisiri, sau, mai rau, putrezeste. In plus, polietilena sare sanse mari sa se rupa dupa numai o iarna, iar termoizolarea este defectuoasa. Intre timp au aparut folii de polietilena foarte rezistente, garantate pentru cel putin trei ani, tratate astfel incat lumina creata in sera sa inhibe dezvoltarea diversilor daunatori (ca, de pilda, musculita alba). In acest caz, costurile pentru realizarea serei cresc considerabil, in timp ce latura estetica are, in continuare, de suferit.

O alta solutie este sera cu structura metalica, invelita in sticla. In acest caz, structura este cat se poate de trainica, dar sticla are probleme: o grindina puternica sau o furtuna cu crengi rupte o poate avaria serios, cu pagube insemnate. Exista posibilitatea alegerii unei sticle securizate, dar aceasta este foarte scumpa, transformand sera intr-un lux pentru cei mai multi dintre noi.

Cea mai buna varianta, in opinia tuturor specialistilor, este sera din policarbonat, cu structura metalica. E adevarat ca acest material plastic este destul de scump (in jur de 20 lei/mp), dar, vorba-ceea, face toti banii! E greu sa suporti o astfel de investitie, insa, cand vei constata ca si peste doua decenii peretii serei sunt in aceeaşi stare, vei intelege ca a meritat.

Pentru a fi eficienta, o sera are nevoie de un sistem de incalzire dimensionat si gandit in functie de volumul interior al constructiei. Calculul este simplu. Imparti sera in corpurile componente (de pilda, in partea de baza si in acoperisul bombat, adica intr-o prisma patrulatera si o jumatate de cilindru) si calculezi volumul fiecaruia dintre ele (volumul este egal cu aria bazei inmultita cu inaltimea).

In al doilea rand, trebuie sa afli care e temperatura medie din timpul iernii. Ia in calcul, eventual, o valoare cu doua sau trei unitati mai mica. Apoi calculeaza diferenta dintre aceasta temperatura minima si temperatura pe care vrei s-o obtii in sera (de pilda, daca temperatura minima din zona ta este de -23°C, iar tu vrei sa obtii +22°C, inseamna ca diferenta este de 45°C). Tine minte valoarea aceasta, apoi afla care este factorul de pierdere a caldurii caracteristic materialului din care e facuta sera (ti-l ofera chiar vanzatorul materialului sau il gasesti usor printr-o cautare pe internet).

Acum e momentul sa inmultesti suprafata totala a serei cu diferenta de temperatura calculata anterior. Multiplica numarul astfel obtinut cu factorul de pierdere si vei afla BTU necesar pentru a incalzi aerul din sera pana la temperatura dorita. Daca ti se pare complicat, sunt specialisti care pot face acest lucru pentru tine. Iar daca vrei sa stii si cati kwh vei consuma, imparte numarul BTU la 3.413, si gata!

Pozitionarea corecta a serei

Este adevarat ca cei mai multi dintre noi s-ar gandi sa pozitioneze sera acolo unde gasesc un loc liber in gradina, cat mai departe de casa, dar acest rationament nu este de fiecare data unul corect. Este recomandat ca sera sa fie pozitionata intr-un loc insorit. Dar poate fi si sub un copac, pentru ca crengile sunt desfrunzite iarna; totusi, nu va apropiati mai mult de 4 m de el, pentru a nu-i strica radacinile. Puteti alege un loc din preajma casei, poate chiar sa va lipiti de unul dintre zidurile ei, daca va permiteti o sera frumoasa, in stil englezesc, care se poate include in estetica cladirii. De fapt, puteti concepe sera ca pe o extensie a casei, un fel de veranda inchisa cu pereti transparenti, cu toate beneficiile ce se obtin de aici: inauntru puteti pune si un fotoliu comod, in care sa cititi, iarna.

In plus, asa veti conecta sera la sursa de caldura principala a casei. Un alt lucru la care trebuie sa fiti atent este harta vanturilor. Inainte de a alege locul serei, aflati din ce directie sufla crivatul cel taios, apoi faceti tot ce puteti sa asezati sera intr-un loc ferit de curentii puternici de iarna.

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers

Capsunele, deliciul verii

Adina Meyers

Cum poti sa iti pregatesti biroul de acasa dupa concediu

Adina Meyers