LifeStyle

Saptamana Artelor Spectacolului Muzical

Continuand campania de promovare a artelor spectacolului muzical inceputa in urma cu doi ani, revista VIP si Fundatia Amfiteatru au prezentat, in cadrul unei prime intalniri cu presa, detaliile Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical, eveniment desfasurat sub patronajul Ministerului Culturii si al Patrimoniului National in perioada 21-27 noiembrie 2011.

La conferinta de presa, desfasurata in foaierul Operei Nationale Bucuresti, au participat: Raluca Turcan – presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in Masa din Camera Deputatilor, Catalin Ionescu Arbore –  directorul Operei Nationale Bucuresti, Beatrice Rancea – directorul Operei Romane Iasi, Daniela Vladescu – directorul Teatrului de Opera si Balet “Oleg Danovski” – Constanta, prof.univ.dr. Eleonora Enachescu – directorul Departamentului Canto si artele spectacolului muzical al Universitatii de Muzica Bucuresti, Mircea Rus – reprezentantul Viva Vox – Cluj-Napoca, Costin Popa – critic muzical si Luana Ungureanu – Manager de proiect Saptamana Artelor Spectacolului Muzical.

Avand drept scop comun promovarea spectacolelor de opera, opereta, musical si balet in randul unui public cat mai diversificat ca varsta si preocupari, toti cei prezenti au vorbit despre importanta acestui demers, care aduce astfel impreuna, intr-un proiect comun, o mare parte a teatrelor lirice din Romania: Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Cluj -Napoca, Opera Maghiara Cluj-Napoca, Opera Nationala Romana Timisoara, Opera Nationala Iasi, Opera Comica pentru Copii Bucuresti, precum si doua institutii de prim rang in ceea ce priveste educatia muzicala: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, precum si Academia de Muzica “Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Raluca Turcan, presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in Masa din Camera Deputatilor, a subliniat, in cadrul discutiei necesitatea reala de a face front comun impotriva mediocritatii si a vulgaritatii, apreciind faptul ca importante institutii nationale, precum Televiziunea Romana si Societatea Romana de Radiodifuziune, sunt parteneri principali ai Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical. Raluca Turcan a facut  apel si la oamenii de cultura, oamenii de afaceri, sportivi, precum si la profesionistii din diverse domenii de a se implica in sustinerea Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical, dar si in sustinerea in mod constant a evenimentelor culturale.

Raluca Turcan: “Mi-as dori ca diversi profesionisti în domeniile lor – ca e vorba de afaceri, sport, educaţie, industria publicităţii, a modei etc. – sa imprumute acestui eveniment o mică parte din popularitatea şi notorietatea de care ei se bucura. Dacă la un eveniment precum Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical am avea in asistentă personalităti sportive sau oameni de afaceri importanti sau creatori de moda, actori apreciati si cantareti cunoscuti de muzica usoara, decani din universitati, chiar oameni politici de diverse culori, acest lucru ar ajuta mult cauza culturii bune. Pentru ca publicul sa fie atras spre cultura autentica e nevoie ca ea sa fie promovata si cu ajutorul unor oameni cunoscuti, care – fara a fi personalitati culturale – au dorinta de a sustine artele spectacolului muzical.” 

Startul Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical 2011 va fi dat in data de 21 noiembrie, la Bucuresti, prin Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Aceasta gala, ajunsa la cea de-a treia editie este organizata in parteneriat cu Opera Nationala Bucuresti si aduce in prim-plan performantele si performerii acestui an din lumea operei, operetei, musicalului si a baletului, dar si a domeniilor conexe printr-o gala de premiere unica la acest moment in Romania.

Seria de conferinte “Artele Spectacolului Muzical, incotro?” se va desfasura atat la Bucuresti, cat si la Cluj, Iasi si Constanta, personalitati din acest domeniu incercand sa ofere raspunsuri concrete. La Bucuresti, conferinta va fi sustinuta in data de 22 noiembrie de catre domnul Ioan Holender si invitatii sai.

Un alt punct de interes il vor reprezenta cu siguranta evenimentele desfasurate sub titulatura “Maestrii Scenei Lirice”, evenimente in cadrul carora vor fi omagiati mari artisti ai scenelor lirice din Bucuresti, Cluj si Constanta.

Sectiunea “Repere” din cadrul Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical va cuprinde numeroase spectacole de referinta ale acestei stagiuni: Traviata de G.Verdi (Opera Nationala Romana Timisoara), Samson si Dalila de Camille de Saint-Saens (Opera Romana Iasi), Don Pasquale de G. Donizetti (Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta), Lucia de Lammermoor de G. Donizetti (Opera Maghiara Cluj-Napoca), precum si premiera Studioului Experimental de Opera si Balet al Operei Nationale Bucuresti – Nijinski.

Tot in cadrul evenimentelor speciale se inscriu si spectacolul realizat de studentii Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, spectacolul claselor de opera ale Academiei de Muzica “Gh. Dima” si al ansamblului Viva Vox din Cluj-Napoca, dar si spectacolul de gala “George Petean si invitatii sai”, care va avea loc la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, invitat special fiind domnul Grigore Lese.

Cei mici vor avea si ei acces in fascinanta lume a spectacolului, fiind invitati de onoare atat la Opera Comica pentru Copii din Bucuresti, cat si la Teatrul “Oleg Danovski” din Constanta pentru a lua parte la cateva dintre cele mai frumoase spectacole de opera si opereta in cadrul “Zilele Portilor Deschise pentru Copii”,  dar si pentru a face turul culiselor si a-i cunoaste pe artistii pe care i-au vazut pe scena.

SAPTAMANA ARTELOR SPECTACOLULUI MUZICAL 2011

– PROGRAM-

Luni, 21 noiembrie

BUCURESTI

Opera Nationala Bucuresti
Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical

TIMISOARA

Opera Nationala Romana Timisoara: Traviata de G. Verdi

Marti, 22 noiembrie

BUCURESTI:

Opera Comica pentru Copii Bucuresti:  “Barbierul din Sevilla de G. Rossini
Opera Nationala Bucuresti: Conferinta “Artele spectacolului muzical, incotro?” 

CLUJ:

Academia de Muzica Gh. Dima – Sala Studio – Conferinta “Artele spectacolului muzical, incotro?”

CONSTANTA:

Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski” – Conferinta “Artele spectacolului muzical, incotro?” 

Miercuri, 23 noiembrie 2011

IASI:

Opera Nationala Romana Iasi – Conferinta Artele Spectacolului Muzical, incotro?

BUCURESTI:

Academia Nationala de Muzica din Bucuresti : Serata muzicala la Studioul de Opera

CONSTANTA:

Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski”: Micuta Dorothy de Silvia Kerim si Marius Teicu

Joi, 24 noiembrie 2011 

IASI:

Opera Nationala Romana Iasi: Samson si Dalila de Camille de Saint-Saens

CLUJ:

Opera Maghiara Cluj Napoca: Lucia de Lammermoor de G. Donizetti 

CONSTANTA

Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski” – Maestrii Scenei Lirice
Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski”:  Don Pasquale de G. Donizetti

Vineri, 25 noiembrie 2011

BUCURESTI:

Opera Comica pentru Copii : “Copii si magia muzicii”
Opera Nationala Bucuresti: Premiera  a Studioului Experimental de Opera si Balet:  Nijinski

CLUJ NAPOCA:

Academia de Muzica “Gh. Dima” – Sala Studio – Maestrii Scenei Lirice
Opera Nationala Romana: “George Petean si invitatii sai” Cu participarea: Cristina Damian, Adrian Sampetrean. Invitat special: Grigore Lese

Sambata, 26 noiembrie 2011

BUCURESTI:

Opera Nationala Bucuresti – Don Quijote

CONSTANTA:

Teatrul de Opera si Balet “Oleg Danovski” – spectacol “Bal Mascat” de G. Verdi

Duminica, 27 noiembrie 2011

BUCURESTI:

Opera Nationala Bucuresti: Don Quijote

Opera Nationala Bucuresti: Maestrii Scenei Lirice. Eveniment inclus in seria manifestarilor jubiliare “Opera 90 “

Related posts

Organizează petreceri de succes cu accesorii de unică folosință

Adina Meyers

Liniste intr-un peisaj baroc

Adina Meyers

Expoziţia „Istoria la feminin”

Adina Meyers