Home

Saltea cu arcuri sau cu spuma? O alegere informata!

Tehnologiile de fabricare a saltelelor au evoluat foarte mult in ultimii ani si chiar daca pe piata gasim o gama foarte variata de saltele din diferite materiale si structuri, cele mai cautate sunt cele cu arcuri sau cu spuma.

In alegerea celei mai bune saltele, majoritatea clientilor se intreaba ce sa aleaga dintre cele 2 modele. Iar specialistii in cultura somnului de la Salterra le raspund ca “Atunci cand vorbim despre saltele cu spuma versus saltele cu arcuri, de fapt nu punem problema tocmai corect. De ce? Pentru ca si unele si celelalte (cand vine vorba despre produse de calitate) au spuma in componenta lor! Totusi, ne vom referi in continuare la ”saltele cu arcuri” si ”saltele cu spuma”, considerand ca termenul face referire la tehnologia de baza folosita in fabricarea saltelei.”

Saltele cu arcuri

Chiar daca inainte existau anumite preconceptii cum ca “o saltea cu arcuri nu este confortabila, simti arcurile cand dormi pe ea, nu asigura o independenta buna fata de partener, se strica repede sau costa mai putin decat salteaua cu memorie”, pentru noile modele de saltele astfel de idei au devenit o amintire.

De fapt, saltelele moderne cu arcuri presupun un nucleu format din arc continuu, fara niciun punct de taiere pe toata lungimea saltelei, sau arc impachetat si mai multe straturi de confort realizate din spuma, atat pe o parte a saltelei, cat si pe cealalta.

Exista trei tipuri de arcuri: biconic (Bonnell), arc impachetat si arc continuu Normablock, iar salteaua cu nucleu din arc continuu sau arc impachetat este foarte confortabila si se poate utiliza pe ambele parti.

Tehnologiile de tip Normablock, care presupun un nucleu format dintr-o tesatura continua de arcuri fara niciun punct de taiere sunt extrem de durabile si rezistente la deformarea in timp si asigura o buna independenta fata de partener.

Cat despre pretul saltelelor cu nucleu din arcuri, acesta variaza in functie de numarul straturilor de confort si de calitatea materialelor folosite pentru realizarea acestora.

Saltele cu arcuri biconice (Bonnell)

Aceste saltele sunt create pe baza uneia dintre cele mai vechi si mai populare tehnologii.

Beneficiile acestui tip de saltea constau indurabilitate si faptul ca permit o buna aerisire a saltelei. Insa ca si puncte slabe, acest tip de saltea pune presiune ridicata si nu ia forma corpului (nu este ortopedica si anatomica) si nici nu permite independenta fata de miscarile partenerului, creand un ”efect de val”.

Saltele cu arcuri impachetate

Sigur ati auzit de acest tip de saltea si probabil v-ati intrebat ce reprezinta, ei bine, acesta este un sistem de tip fagure, realizat din arcuri mici, impachetate individual in cate un buzunar din material foarte rezistent.

Acest sistem e alegerea ideala atunci cand exista o diferenta de inaltime si greutate considerabila intre cei doi parteneri de dormit.

Saltele cu arc continuu Normablock

Mai putin cunoscute de publicul larg, acest tip de saltele sunt folosite in hotelurile de 5 stele. Acesta structura presupune o serie longitudinala de arcuri continue realizate dintr-un fir de sarma de otel netaiat, iar pentru ca nu exista nicio separare intre arcuri si niciun risc de rupere, este garantata o durata mai mare de utilizare a saltelei.

Sistemul cu arc continuu Normablock garanteaza o mai mare fermitate exact acolo unde corpul are cea mai mare nevoie si permite o aerisire optima.

Saltele cu spuma

La fel ca in cazul saltelelor cu arcuri, de-a lungul timpului au existat anumite preconceptii si in legatura cu saltelele din spuma. Multe persoane au considerat ca aceste saltele “nu sunt sanatoase: pentru ca sunt moi, nu asigura pozitia corecta a spatelui, se incalzesc prea tare si nu lasa pielea sa respire, se deformeaza in timp si costa mai mult decat cele cu arcuri.” Insa acestea sunt doar niste idei preconcepute.

Saltelele cu spuma nu sunt neaparat mai moi, confortul fiind dat de numarul straturilor de confort. Aceste saltele sunt alcatuite dintr-un nucleu din spuma, impachetat in mai multe straturi de confort, confectionate tot din spuma, fie pe o singura parte, fie pe ambele parti.

Gradul de incalzire a corpului depinde atat de calitatea materialului din care sunt realizate straturile de confort, cat si de calitatea tesaturii care le imbraca.

Densitatea spumelor folosite pentru fabricarea saltelei (intre 26 si 60 kg/m3) este un indicator al calitatii. O densitate mare indica un produs de calitate superioara si garanteaza ca produsul este mai rezistent la deformarea in timp si sustine corpul corespunzator.

La fel ca in cazul saltelelor cu arcuri, pretul saltelelor din spuma variaza in functie de calitatea materialelor folosite la realizarea acestora dar si de tipul de confort pe care il ofera: confort identic pe ambele parti sau confort mai mare pe o singura parte.

Exista trei tipuri de saltele cu spuma: clasica (profilata), vascoelastica (cu memorie de forma) sau din latex.

Saltele cu spuma clasica

Acestea ofera un raport excelent calitate-pret si au o densitate cuprinsa intre 25 si 35 kg/m3. Saltelele cu spuma clasica sustin si mentin coloana in pozitia corecta, sunt hipoalergenice si au proprietatiantimicrobiene, oferind o buna independenta fata de partener.

Saltele cu spuma vascoelastica

Saltelele de acest tip asigura un somn cu adevarat profund deoarece materialul vascoelastic este sensibil la caldura si se adapteaza la temperatura corpului.

Aceste saltele dau o senzatie foarte placuta de ”plutire” in timp ce distribuie perfect presiunea corpului.In plus, reduc nevoia de miscare in timpul noptii, crescand astfel numarul orelor de odihna profunda.

Saltele din spuma cu latex

In functie de preferinte, puteti alege saltele din spuma cu latex natural sau din latex articifial.

Latexul natural este spuma de origine vegetala obtinuta din seva arborelui de cauciuc. Este un material antialergic care ii permite saltelei sa respire, iar cu cat densitatea latexului este mai mare, cu atat salteaua va fi mai ferma.

Cel mai recent tip de latex artificial este numit latex inteligent sau ”open”. Are densitatea de 65 kg/m3 si celulatia 100% deschisa, lasand pielea sa respire si oferindu-i ventilatie totala structurii elastice a saltelei. Fata de alte tipuri de latex artificial, open latexul este mult mai elastic si mai rezistent la compresie si imbatranire.

Daca inca nu esti convins ce saltea ti se potriveste cel mai bine, specialistii de la Salterra iti propun o trecere comparativa in revista a acestor tehnologii si a caracteristicilor lor si te invita sa descarci ghidul complet care te va ajuta sa alegi intre saltele cu spuma si saltele cu arcuri si sa cumperi produsul care ti se potriveste cel mai bine.

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Country-chic wedding house

Adina Meyers

Regăsește-ți echilibrul în redefinirea vieții de acasă

Adina Meyers

Lege: clădirile noi cu peste 10 locuri de parcare vor trebui să aibă stații pentru mașini electrice

Adina Meyers