Decor

Rolul decorativ al ușilor

Ușile sunt elemente arhitecturale care, pe lângă rolul funcțional, au un cuvânt greu de spus și din punct de vedere decorativ. Alese în armonie cu stilul de amenajare, contribuie major la aspectul general al locuinței, oferindu-i un plus de valoare.

Dacă ai experiența construirii sau amenajării unei case, știi foarte bine că una dintre etapele care dau cele mai mari bătăi de cap este cea a alegerii ușilor. Pentru a duce la bun sfârşit această misiune, trebuie să ții cont de mai multe criterii, atât de ordin funcțional, cât și decorativ. Noi ne vom opri de data aceasta la cele din urmă.  

Ușa de intrare
Are un statut special, fiind o adevărată carte de vizită a locuinței, așa că acordă-i un plus de atenție. Dacă este vorba despre o ușă exterioară, obligatoriu, alege-o în funcție de stilul construcției și în acord cu finisajul tâmplăriei ferestrelor. Astfel, în cazul în care imobilul are o arhitectură modernă (de exemplu, minimalistă), ușa de intrare va avea un design simplu, fără prea multe elemente decorative. Dacă însă ești posesorul unei vile clasice, poți opta pentru o ușă elegantă, din lemn masiv, cu lucrătură elaborată.
Lucrurile stau un pic diferit cu ușile de intrare ale apartamentelor de bloc. De cele mai multe ori, proprietarii acestor locuinţe pun accentul pe performanțele funcționale ale ușilor (securitate, izolare, rezistență, întreținere etc.) și mai puțin pe aspectul lor estetic, alegând uși de serie, din metal sau lemn.



Ușile interioare
Sunt, ca și cele de intrare, elemente de decor pe care le achiziționezi pe termen lung. Ca atare, este esențial ca, atunci când le cumperi, să nu faci rabat la calitate și aspect.
O dilemă pe care o au mulți proprietari atunci când aleg ușile de interior este cum că le asorteze cu finisajele. Iată câteva sfaturi utile:
– Uşile de interior pot avea fie aceeaşi nuanţă cu pardoseala, fie o nuanţă ușor contrastantă, aşa că tu decizi pe ce variantă mergi .
– Dacă parchetul este deschis la culoare, poţi opta pentru uși albe.
– În cazul unei acoperiri într-o nuanță de stejar deschis, ai trei posibilităţi: uși albe, maro închis sau nuc.
– Dacă parchetul este roșcat, ar fi bine să mergi pe uși în aceeași cromatică.
– Atunci când finisajele (pardoseală și pereți) sunt viu colorate, te sfătuim să alegi uși albe (astfel, vei evita să încarci decorul).
O altă recomandare foarte importantă este să asortezi ușile interioare cu stilul amenajării. Astfel, ușile simple, albe, sunt ideale pentru decorurile moderne, în timp ce modelele cu decupaje de sticlă și tăblii, în nuanțe închise de lemn, se potrivesc cel mai bine în interioarele clasice. 
                                    

Recomandare
Realizate din panouri decorative din sticlă, ușile franțuzești sunt o alegere foarte bună atunci când vrei să adaugi locuinței eleganță și rafinament. Iată câteva dintre avantajele pe care le oferă: lasă lumina să pătrundă în voie în interior, făcând spațiul să pară mai mare, creează o atmosferă aerisită, boemă, îți dau posibilitatea să te bucuri de peisajul exterior înconjurător.

Idee
Orice ușă, indiferent că este veche sau nouă, poate deveni o piesă de rezistență a decorului dacă știi să o personalizezi și să o pui în valoare. Iată câteva mici intervenții, în urma cărora poți obține rezultate spectaculoase: vopsește ușile în culoarea/culorile dorite, iar dacă au anumite detalii frumoase, evidențiază-le cu vopsea; acoperă-le cu un tapet care îți place sau care completează decorul existent; înfrumusețează modelele banale, de serie, prin lambrisare sau pictare.

Bine de știut!
Mânerele, broaștele și balamalele sunt detalii care contează. Designul lor trebuie să fie acelaşi cu al uşii, pentru ca, împreună, să formeze un tot unitar, armonios.

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Decorează cu scoici

Adina Meyers

Call for Architects and Designers pentru albumul „Lifestyle Design Interior” 2021

Adina Meyers

All white din living până în dormitor – FOTO

Adina Meyers