Pe timp de vara, aerul conditionat este cel mai bun prieten al nostru. A trai intr-un mediu canicular si cu o umiditate a aerului peste medie poate provoca afectiuni serioasa pentru noi si familia noastra, astfel ca functionarea aparatului de aer conditionat care sa ofere un nivel al temperaturii mai usor de suportat este vitala.

Insa tot mai multi oameni se tem de problemele respiratorii pe care aceste aparate le pot provoca si au partial dreptate: filtrele imbacsite stau la baza crizelor de astm sau chiar a racelilor. Ce putem face pentru a evita aceste afectiuni, fara a renunta la racoarea apartamentului noastru? Solutia se afla in procesele de curatare si revizie ce trebuie urmate cu regularitate. Iata ce ne recomanda specialistii AlexIR Decor, lideri in piata aparatelor de aer conditionat de mai bine de 20 de ani.

Procesul de intretinere

Putem admite o împărţire a operaţiunilor de întreţinere în două mari categorii: operaţiuni normale şi, respectiv, sezoniere. Întreţinerea normală constă în verificarea stării de funcţionare a anumitor componente. La unitatea interioară se verifică: starea de curăţenie a prefiltrelor şi filtrelor mecanice, starea bateriei (evaporatorul) şi starea generală a unităţii. .  Ce riscam in caz contrar? Pe langa o factura de energie mai ridicata cauzata de randamentul scazut al aparatului, vorbim si despre afectiuni respiratorii pentru persoanele care intra in contact cu un aparat neglijat, produse de depunerile de praf si alergeni din aparate. Sa nu uitam si de faptul ca o mentinere corecta a aerului conditionat va prelungi semnificativ durata de functionare a acestuia, reusind sa economisim o suma considerabila.

Primul pas-filtrele

Cele mai periculoase componente, dar si cele mai usor de inlocuit sunt filtrele. Acestea sunt adesea adevarate „aspiratoare” de praf si alti alergeni, astfel incat curatarea lor periodica este obligatorie pentru a evita dezvoltarea virusilor si a bacteriilor formate, dar si pentru a asigura o buna functionare a aparatului. Procesul de curatare a filtrelor este unul usor, dar destul de periculos din cauza cantitatii importante de praf, asa ca asigurati-va ca sunteti protejat. Filtrele se gasesc in interiorul unitatii interioare a aparatului de racire si trebuie indepartate usor, scuturate de reziduuri si mai apoi dezinfectate cu o solutie speciala.  Tot ce trebuie sa faceti pentru a curata filtrele este sa le demontati, iar mai apoi sa le treceti sub un jet de apa. Atentie! Filtrele sunt componente ce trebuie inlocuite frecvent cu unele noi deoarece niciun proces de dezinfectare nu poate elimina in proportie de 100% bacteriile si alergenii.

Freonul

Aparatele de aer conditionat functioneaza cu freon in circuit. Cea mai probabila cauza a scaderii randamentului unui aparat de aer conditionat este pierderea de agent frigorific. Desi frecvente, aceste pierderi sunt o problema serioasa pentru ca schimbarea freonului este o operatiune delicata, efectuata doar de profesionisti in domeniu. In plus, schimbarea freonului din circuit este necesara periodic, pentru a sustine fezabilitatea dispozitivului si pentru a nu va incarca factura de energie electrica.

Ce facem in cazul defectiunior

In cazul in care am neglijat aparatul nostru pana acum, achizitionarea unui dispozitiv nou nu este imperios necesara. Cele mai frecvente defectiuni sunt la turbine, insa si alte componente pot fi afectate. Piese de schimb pot fi achizitionate direct de la producator sau de la agentii comerciali specializati, insa aveti grija in cazul aparatelor mai vechi de 5 ani. In cazul acestora, reparatia poate sa implice costuri ridicate care sa faca service-ul neprofitabil. Aveti grija la defectiunile cauzate de lucruri minore: telecomanda ori setarea gresita a sistemului.

Pe scurt:

Ingrijirea aparatelor de aer conditionat nu este un proces usor, insa este important sa tinem cont de cateva reguli de baza pentru a ne asigura ca vom prelungi  viata dispozitivul, dar si ca acesta va lucra la randament maxim. Care sunt riscurile daca nu vom avea grija de aerul conditionat? In primul rand, riscam sanatatea tractului respirator a familiei noastre. Dar nu uitam nici de riscul ridicat de defectare prematura a componentelor, ceea ce va duce la costuri foarte mari de inlocuire a dispozitivului. Aparatul de aer conditionat este cel mai bun prieten al nostru in timpul verii, dar trebuie sa avem grija de ingrijirea acestuia pe tot parcursul anului.  

Related posts

Utilizarea placilor ceramice la exterior

Adina Meyers

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Adina Meyers

La ce ne este folositor certificatul energetic si auditul energetic al unui imobil

Adina Meyers