Practic

Refresh cu bani puţini

Uneori, se întâmplă să ne dorim cu ardoare ceva nou în viaţa noastră, iar cum cel mai mult timp ni-l petrecem acasă, locul în care ne propunem să facem această schimbare este propriul cămin.

În urma realizării unor studii, s-a ajuns la concluzia că, în medie, după aproximativ şapte ani, apare dorinţa de schimbare a decorului interior. Sunteţi hotărâţi să faceţi anumite schimbări, însă, din punctul de vedere al resurselor, momentul nu este chiar cel mai potrivit? Aşadar, trebuie să faceţi o renovare, dar cu bani puţini, evitând şantierele grele şi lungi, pe care le implică, de exemplu, schimbarea parchetului, a gresiei şi faianţei, înlocuirea integrală a mobilierului, demolarea unui perete pentru un open-space sau desfiinţarea debaralei. Ce puteţi face?
Primul pas constă în realizarea unei liste care să evidenţieze problemele, neajunsurile, lucrurile care vă nemulţumesc. Poate fi vorba despre lipsa căldurii sau a luminii, despre canapeaua incomodă sau culorile care vi se par prea terne. În mod obligatoriu, la alcătuirea acestei liste vor lua parte toţi membrii familiei, inclusiv copiii.

Probleme mici, rezolvări rapide
Uneori, este nevoie doar de un refresh, de o împrospătare a locuinţei. Ei bine, în acest sens, există rezolvări rapide, care nu necesită mulţi bani: o zugrăveală (care, oricum, trebuie făcută când şi când, fiind similară unei igienizări), un tapet montat pe un perete sau într-o anumită zonă, câteva stickere lipite în special în camerele copiilor. Uneori, chiar simpla reordonare a pieselor de mobilier poate aduce un aer nou în locuinţă. Este gratis şi, în plus, vă oferă posibilitatea de explorare a propriei creativităţi.
În cazul în care vreţi să zugrăviţi, ar fi bine să apelaţi la o echipă de meseriaşi sau, dacă vă pricepeţi şi vreţi să faceţi economii, vă puteţi ocupa chiar voi de această operaţiune.


Cât priveşte culorile pentru finisaje, alegeţi-le şi în funcţie de tendinţele actuale. În mare, acestea se îndreaptă către interioare mai calde, cozy, printre culorile la modă numărându-se cele pastelate, care induc o stare de bine şi optimism. Desigur că cel mai la îndemână este clasicul alb (eventual, puţin încălzit), care, ulterior, vă permite să introduceţi în decor accente de culoare sau combinaţii cromatice contrastante.

Schimbaţi atmosfera
Înnoiţi decorul cu perne şi pernuţe de toate felurile, vaze şi suporturi de lumânări şi veţi vedea cum atmosfera se va schimba imediat. Nici pereţii nu trebuie să stea goi. Dacă tablourile sunt scumpe sau greu de ales, în schimb, fotografiile înrămate, cu amintiri de familie sau din vacanţe, sunt ieftine. În plus, au darul de a personaliza căminul, de a-l înveseli şi de a transmite energii pozitive.

Valorificaţi obiectele vechi
Şi cum ecologia ne preocupă tot mai mult, nu aruncaţi obiectele realizate din materiale naturale (din lemn, de exemplu), ci refolosiţi-le. În această categorie intră piesele de mobilier vechi, din lemn, pe care le puteţi reinterpreta şi readuce la viaţă prin bricolaj. Astfel, dacă aveţi o noptieră veche, fără picioare, puneţi-i roţi, tapiţaţi suprafaţa de deasupra şi transformaţi-o într-un scaun/taburet, în care să puteţi să depozitaţi tot felul de lucruri. Atenţie, astfel de proiecte ce implică piese de mobilier vechi au şi şanse de… nereuşită!

Un accent special
Orice încăpere permite adăugarea unui obiect extravagant, care să schimbe total atmosfera. Indiferent că este vorba despre o piesă vintage sau modernă, aceasta trebuie să iasă din tipicul interiorului – de exemplu, o lampă, un fotoliu, o măsuţă total aparte de stilul încăperii, eventual cu un design atipic.

Ce faceţi cu problemele mari?
O cameră mai luminoasă – iată una dintre problemele mari, care pot apărea la elaborarea listei de neajunsuri a locuinţei. Câteva soluţii rapide, necostisitoare, ar fi următoarele: zugrăviţi interiorul într-o culoare deschisă, mai veselă; puneţi la geam o perdea nouă, transparentă; folosiţi suplimentar un lampadar pe care să-l alimentaţi de la priză.

 

Foto: Shutterstock şi Pinterest

 

Related posts

Recuperatorul de căldură Prana – soluția ideală pentru rezolvarea problemelor cu igrasia, mucegaiul și condensul

Adina Meyers

Tendințele anului 2021 pentru amenajarea băilor

Adina Meyers

10 trucuri simple care fac o cameră mică să pară mai spaţioasă

Adina Meyers