LifeStyle

Reconversia spatiilor, o solutie spectaculoasa

Hale industriale transformate in galerii de arta sau cluburi de noapte, grajduri care au devenit restaurante, poduri transformate in lofturi spectaculoase, fabrici convertite in apartamente sau lofturi, majoritatea cu un ambient in stil industrial – reconversia spatiilor face apel la inventivitatea si originalitatea arhitectilor si designerilor, care obtin deseori rezultate deosebit de spectaculoase.

La noi, reconversia vilelor interbelice in restaurante sau chiar in spatii de birouri este deja un fapt banal. Chiar daca, deseori, rezultatele sunt multumitoare, ramane totusi regretul ca pastrarea destinatiei initiale, cu ambientari pe masura, ar fi fost ideala. Cele mai spectaculoase reconversii sunt reprezentate de acele spatii lasate in paragina si care nu mai pot avea functionalitatea initiala. Sa ne aducem aminte de editia din acest an a Targului de arta contemporana Art Safari, gazduita de cladirea Ciclop de pe Bulevardul Magheru, care a devenit (pentru o scurta perioada de timp, cat a durat manifestarea) o galerie de arta avangardista.

Un interesant exemplu privind reconversia spatiilor este oferit de orasul Köln. In anul 1985, arhitectul Konrad L. Heinrich a inceput transformarea turnului de apa din oras intr-un hotel, reconstructia fiind finalizata in 1990. Rezultatul este unul deosebit, atat la exterior, cat si la interior, datorita formei rotunde si structurii integrale din caramida. Forma cladirii a impus-o pe cea a ferestrelor, care sunt foarte inalte si rotunde. La interior, holurile si camerele au decoruri exclusiv din caramida si aceleasi forme atipice, rotunde, ce prezinta un interes sporit, mai ales datorita jocului de lumini.

In centrul orasului, o catedrala este acum hotel, parterul gazduind si un concept store. Arhitectura confera spatiului nou creat o eleganta aparte, mai cu seama ca este combinata cu lucrari de arta moderna.

Anul acesta, si turnul de apa din Hamburg – Schanzenturm, cel mai mare din Europa, a fost transformat in hotel.

Mai multe informatii despre reconversia spatiilor, in revista Caminul, editia de toamna, de la 1 septembrie in reteaua moderna de distributie si la INMEDIO.

Related posts

Briose fara gluten si fara zahar

Adina Meyers

Al doilea magazin Miele din București, Miele Point Dorobanți, a înregistrat vânzări de 400.000 de euro, în primul an de la deschidere

Adina Meyers

La Gymboland, educația este distractivă!

Adina Meyers