Proiecte de casa Solutii Constructive

Proiectarea casei: importanța montării unui sistem pluvial profesionist

Realizarea construcțiilor are în vedere protejarea persoanelor care le utilizează, astfel încât acestea să se bucure de un confort sporit și de siguranță. În același timp însă, pentru construirea fiecărei clădiri este nevoie de implementarea unor sisteme care să protejeze ansamblul în sine, așa cum se întâmplă în cazul sistemelor pluviale. Sistemul pluvial este stabilit încă din faza de proiectare, importanța acestuia văzându-se pe întreaga durată de viață a construcțiilor. 

Ce este sistemul pluvial al casei?

Sistemul pluvial reprezintă totalitatea elementelor menite să asigure colectarea și evacuarea apelor pluviale, indiferent dacă acestea provin din precipitații lichide, cum ar fi ploaia, sau solide, cum ar fi depunerile de zăpadă. 

Din acest motiv, proiectarea, realizarea și montajul sistemului trebuie să fie făcute în mod corect, astfel încât apa să nu ajungă la structura de rezistență a casei.

Sistemul pluvial este realizat din jgheaburi și burlane, care au rolul de a colecta și direcționa apa spre trotuarele perimetrale și rigolele de scurgere. Se pot folosi jgheaburi și burlane din plastic sau PVC, cu rezistență crescută la intemperii, dar și cu rezistențe mecanice mari.

De ce este important sistemul pluvial?

Apa este în general benefică pentru oameni și mediu, însă nu același lucru se poate spune și în cazul construcțiilor. Apa determină apariția infiltrațiilor, iar acest lucru face să apară cu o mai mare ușurință igrasia și condensul.

În plus, o problemă foarte gravă a infiltrațiilor de apă este aceea că apa poate ajunge la armături, determinând corodarea acestora. Oțelul rezistă în condiții dure, însă apa este cel mai mare pericol. Armătura este responsabilă de asigurarea rezistenței atunci când betonul nu mai poate face față. Ruperea în masa betonului determină scăderea stabilității, pentru că betonul este un material care rezistă bine la compresiune, dar nu și la întindere din încovoiere. 

Aici intervine armătura, barele din fier beton, deoarece acestea sunt menite să asigure rezistența la întindere, suplinind astfel carențele betonului. Dacă apa afectează structura de beton, acest lucru se răsfrânge și asupra elementelor de armare. 

Apa se poate infiltra de la nivelul acoperișului și de la nivelul fundațiilor. Indirect, dacă sistemul pluvial nu este funcțional, apa se prelinge și ajunge la nivelul solului, afectând fundațiile și suprastructura. Fundațiile pot fi protejate și cu ajutorul hidroizolațiilor, însă acestea sunt măsuri auxiliare, care pot ajuta, alături de sistemul pluvial.

Este important de reținut faptul că apa care ajunge la nivel de radier, în subsoluri și demisoluri, nu afectează doar elementele structurale, ci și solul. Deși se realizează studii geotehnice prin care se pot face analize in situ la nivelul tipurilor de sol, este greu de estimat structura reală a acestuia. Pot exista zone cu pungi de aer sau zone cu soluri necoezive sau parțial coezive.

Atunci când apa ajunge la aceste soluri, ele pot suferi modificări, iar o dată cu acestea pot fi imprimate construcției anumite mișcări. Construcțiile trebuie să fie stabile și sigure, iar protecția împotriva pânzei de apă freatică și a apei infiltrate din ploi devine imperios necesară. 

Un sistem pluvial nu va permite curgerea apei nici pe fațade și nici la nivelul fundației, iar acest lucru este o măsură foarte bună de protecție. De aceea este necesară montarea jgheaburilor și burlanelor cât mai corect, având grijă ca îmbinarea elementelor să fie perfectă.

Montajul trebuie să fie realizat de către o echipă specializată, care cunoaște importanța amenajării corecte a acestui sistem. În acest fel sistemul pluvial își va îndeplini rolul, iar construcția va fi protejată. 

Alegerea unui sistem pluvial este așadar cea mai bună soluție de protejare a construcțiilor, indiferent de tipul acestora. Alege sisteme pluviale moderne și sigure, cumpărând din magazine specializate care să îți ofere garanția calității. 

Related posts

5 beneficii ale incalzirii electrice in pardoseala

Adina Meyers

10 motive pentru care sa folosesti becuri LED

Adina Meyers

Sfaturi practice pentru efectuarea lucrarilor de zugravit – Vopsea lavabila pentru exterior distribuita de ColorMagic.ro

Adina Meyers