LifeStyle

ProEtnica 2013 – pe ultima suta de metri

In aceste zile au loc ultimele pregatiri pentru deschiderea celei de-a 11-a editii a Festivalului Intercultural de la Sighisoara – ProEtnica 2013. Astfel, recent a fost lansata pagina oficiala de web a festivalului,www.proetnica.ro, unde, pe langa aspecte legate de scopul manifestarii, au fost postate informatii privind istoria pe aceste meleaguri a tuturor comunitatilor etnice din Romania, precum si programul celei de-a 11-a editii a Festivalului Intercultural de la Sighisoara. De asemena, a fost demarata campania de promovare a Festivalului ProEtnica prin intermediul spoturilor radio si TV, presa, precum si prin intermediul unei pagini pe facebook.

Programul manifestarii, disponibil pe pagina web www.proetnica.ro, este foarte variat si bogat.

Incepand cu prelegeri, mese rotunde unde se dezbat subiecte actuale si istorice, pana la un program colorat si viu pe scenele festivalului, ProEtnica ofera celor 20 de comunitati etnice participante posibilitatea de a se prezenta in toate aspectele vietii.

Dincolo de asta Cetatea Sighisoarei se transforma in timpul festivalului intr-un targ al breslelor, unde mestesugarii din randurile comunitatilor etnoculturale ofera vizitatorilor produse traditionale. Standurile de informare ale tuturor partenerilor si expozitiile de arta contemporana reprezinta un pod intre trecut si prezent.

Festivalul Intercultural de la Sighisoara va avea loc intre 29 August – 1 Septembrie si reuneste peste 800 de participanti din partea tuturor comunitatilor etnice din Romania.

De treisprezece ani incoace Centrul Educational Interetnic pentru Tineret impreuna cu Municipiul Sighisoara organizeaza la Sighisoara Festivalul Intercultural ProEtnica. In cele zece editii trecute si-au adus contributia peste 8.000 de reprezentanti ai comunitatilor etnice din Romania. Peste 250.000 de vizitatori au participat la programul variat al manifestarii. Mesajul evenimentului a ajuns la milioane de oameni pe toate canalele mass media.

Din mai multe puncte de vedere Sighisoara este locatia ideala de desfasurare pentru acest eveniment. Pe de o parte prin zidurile medievale se reflecta impresionant si exemplar influentele culturilor minoritare. Pe de alta parte vechiul Burg – un loc construit pentru aparare si monoculturalism – devine in timpul ProEtnicii o Agora a dialogului intercultural, de impacare, de cunoastere si de respect reciproc. Asadar ProEtnica ar putea sa fi talmacit drept contraimaginea istoriei.

ProEtnica este mult mai mult decat un festival. Este cel mai important punct de intalnire al comunitatilor etnoculturale din Romania, o institutie vie si o sarbatoare a multiculturalismului.

Organizatori: Municipiului Sighisoara,Universitatea Babes Bolyai, Centrul Educational Interetnic pentru Tineret

Finantatori: Ministerul Culturii,Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei si Ambasada R. F. Germania din Bucuresti.

Parteneri Media:

Televiziuni: TVR, Sighisoara TV

Radio: Radio Romania International, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Targu Mures, Radio Son.

Presa: Observatorul Cultural, Hermannstädter Zeitung, Zi de Zi, Jurnalul Sighisoara Reporter, Punctul, Academia Catavencu, Transilvania Bussines, AJ SM ER Europa 21, Gandul

Publicatii online: DordeDuca.ro, resurse-tineret.ro, sighisoara-freelance.ro, casamea.ro.

 

 

Related posts

Noi măsuri restrictive în Grecia, după creșterea cazurilor de COVID. Mesaj important pentru turiști

Adina Meyers

Fotografiere mai usoara cu Sony DSLR Alpha

Adina Meyers

Descopera produse semnate de designeri romani la Targul de Bijuterie Contemporana Autor

Adina Meyers