Rata lunara la garsonierele cumparate in Capitala prin programul Prima Casa ajunge, in medie, si cu peste 20% mai mica fata de chiria medie lunara, potrivit unui studiu Imobiliare.ro si Banca Romaneasca.

Studiul demonteaza astfel mitul conform caruia e aceeasi cheltuiala in ambele cazuri – chirie si rata la banca. Cea mai mare diferenta, de 23%, este inregistrata in Crangasi, Drumul Taberei, Giulesti si Militari.     

Si in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fata de chiriile lunare.     

Studiul comparativ, efectuat asupra cotatiilor medii din 9 zone ale Capitalei si din 9 orase din intreaga tara (Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Timisoara) reflecta principalele diferente intre chiriile lunare si ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casa la institutia Banca Romaneasca pentru garsoniere, apartamente cu doua camere si, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.     

„O rata mai mica decat chiria si avantajul unui avans de minimum 5% justifica in continuare decizia de investitie intr-o locuinta prin programul Prima Casa. Diferentele dintre rate si chirii sunt semnificative in special la cele mai solicitate categorii de locuinte – garsonierele si apartamentele cu doua camere”, declara Dan Grigoriu, director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.    

De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumparator prin programul Prima Casa plateste o rata de 164 de euro/luna, in timp ce un chirias plateste 200 de euro/luna.    

Cei care vor sa cumpere un apartament cu doua camere situat in cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) platesc o rata lunara de 248 de euro, fata de o chirie medie lunara de 300 de euro. O rata cu aproape 40 de euro mai mica decat chiria vor plati cei care cumpara un apartament cu doua camere in Sectorul 2 din Bucuresti (Tei, Colentina, Pantelimon).     

„Cu exceptia apartamentelor din zonele centrale si nordul Bucurestiului, apartamentele din Capitala se incadreaza in programul de creditare Prima Casa. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orase ale tarii se incadreaza in acest program, singura exceptie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniaza Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.     

In Constanta, Craiova si Oradea, ratele lunare la apartamentele cu doua camere sunt cu aproximativ 15% mai mari fata de chirii.     

„Daca ne raportam la rezultatul pe termen lung, chiar si la un plus de aproximativ 20% fata de chiria lunara, care se traduce in cateva zeci de euro, decizia de a investi in propria locuinta ramane avantajoasa”, spune Dan Grigoriu.     

Spatiu mai mare, avans mai mare     

Valoarea maxima finantata prin programul Prima Casa de catre Banca Romaneasca pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul in lei. De aceea, pentru toate locuintele care costa peste 60.000  de euro, rata prin Prima Casa este aceeasi, iar diferentele apar in valoarea avansului.     

De exemplu, cei care vor sa cumpere un apartament cu trei camere intr-o zona semicentrala a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Mosilor, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plati un avans de aproximativ 18.400 de euro si o rata de 327 de euro/luna, in timp ce chiria lunara este, in aceeasi zona, de 390 de euro.     

In Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casa poate fi cumparat cu un avans de 8.000 de euro si cu o rata lunara de 327 de euro, apropiata de chiria lunara (330 de euro). In Brasov, avansul de 2.850 de euro si o rata de 310 euro/luna le asigura cumparatorilor o locuinta cu 3 camere.     

De la inceputul programului guvernamental Prima Casa, in 2009, Banca Romaneasca a acordat, pana la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobanda pentru creditele acordate de Banca Romaneasca in programul Prima Casa este formata din ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,5%.  

Sursa: dailybusiness.ro

Related posts

GEALAN va comercializa primul sistem combinat pe piata din Romania

Adina Meyers

Ce prevede un nou act normativ privind recepția construcțiilor

Adina Meyers

Cum sa estimati corect bugetul pentru constructia unei case

Adina Meyers