LifeStyle

Premiera Artmark: licitatie dedicata starurilor cinematografiei romanesti, Cinema Memorabilia

In premiera pe piata obiectelor de colectie, Licitatia Cinema Memorabilia aduce saptamana aceasta o selectie remarcabila de afise de film romanesc si obiecte personale interesante apartinand celor mai iubiti actori romani.

Unul dintre acestea este bratara purtata de Maia Morgenstern in piesa „Tangou final”. In aceeasi zi, pe 23 februarie, are loc si Licitatia de Postmodernism si Contemporana cu operele unora dintre clasicii artei romanesti actuale.

Prima parte a serii zilei de 23 februarie este dedicata starurilor cinematografiei romanesti. Obiecte personale sau care pastreaza memoria celor mai indragiti actori romani, fotografii reprezentandu-i pe acestia si piese de recuzita care au aparut in filme si piese de teatru de mare succes sunt scoase la vanzare in cadrul Licitatiei Cinema Memorabilia.

Bratara purtata de Maia Morgenstern in piesa „Tangou final”,  in regia lui Moshe Yassur, este unul dintre obiectele pe care licitatia le propune colectionarilor. Bratara este confectionata din argint si aur, decorata cu diamante, rubine si smaralde (pret de pornire  200 €).

Ochelarii  care au apartinut lui Horatiu Malaele,  in filmele din anii ’70 (pret de pornire 250 €), papionul lui Radu Beligan, purtand autograful maestrului (pret de pornire  150 €) sau costumul de comandant de oaste otoman, purtat de Colea Rautu in filmul „Mircea” – 1989  (pret de pornire 850 €) sunt doar o parte dintre surprizele serii.

Celelalte loturi au preturi de pornire care incep de la cateva zeci de euro si se asteapta sa aduca in sala de licitatie numerosi admiratori ai marilor actori romani.

Cea de-a doua parte a serii este dedicata Licitatiei de Postmodernism si Contemporana.  Pasionatii de arta pot alege opere apartinand unora dintre cei mai apreciati artisti romani contemporani si postbelici: de la artisti activi dupa jumatatea secolului al XX-lea, precum Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuta, la reprezentanti de frunte ai generatiilor ’60 – ’70 – Paul Neagu, Horia Bernea, Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Viorel Marginean – si pana la personalitati ale scenei artistice actuale, precum Dan Perjovschi sau Teodor Graur.

Printre cele mai importante opere oferite in licitatie este pictura „Primavara” de Alexandru Ciucurencu (ulei pe panza, 50 x 66 cm, est. 8.000 – 14.000 €), care a fost prezentata publicului din Bucuresti si Glasgow cu ocazia a doua expozitii, iar in 1995 a fost reprodusa in monografia dedicata artistului de Vasile Florea.

Corneliu Baba semneaza doua opere majore, aduse in atentie de licitatie, un „Autoportret” din 1991 (ulei pe panza lipita pe carton, 48 x 40 cm, est. 6.000 – 8.000 €) si o compozitie cu personaje din ciclul „Spaime”, datat 1990, cu acelasi titlu (ulei pe panza lipita pe carton, 40 x 47,5 cm, est. 6.000 – 12.000 €).

O prezenta rara in licitatiile de arta din Romania, cu o activitate artistica ce l-a adus in mijlocul celor mai importante evenimente de arta internationale, Dan Perjovschi este reprezentat in Licitatia de Postmodernism si Contemporana de o lucrare grafica intitulata „Anthropogramming” (tus rotring pe panza, 33 x 24 cm, est. 2.000 – 4.000 €). Opera face parte din seria cu acelasi nume, executata intre 1994 si 1997 si expusa la New York in 2008, la Lombard-Freid Projects.

Licitatia ofera totodata lucrari spectaculoase ale unor nume proaspete in lumea artistica a momentului cum ar fi Flavia Pitis, Vlad Berte sau grupul Imaginarul Colectiv, precum si artisti romani cu reputatie internationala, cum este Cristian Todie, care traieste si lucreaza la Paris din 1975.

Aproape jumatate dintre loturi au valori cuprinse intre  100 – 1.000 €, preturi foarte accesibile intr-o perioada favorabila pietei romanesi de arta pentru investitii cu posibilitati reale de profit.

Expozitia loturilor  poate fi vizitata pana pe data de 22 februarie, intre orele 11.00 – 21.00,  la Palatul Cesianu-Racovita. In ziua licitatiei, pe 23 februarie, expozitia se va muta la Athénée Palace Hilton si va fi deschisa intre 9.00 – 19:30.

Related posts

Symmetrica inaugureaza o noua linie de productie

Adina Meyers

Problema care a apărut odată cu purtarea măștii de protecție?

Adina Meyers

5 caracteristici importante de căutat într-un sandwich maker

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe