Amenajare gradina Amenajari Exterioare Gradinarit

Pompa submersibilă de apă curată vs. pompa submersibilă de apă murdară. Ce să alegi? 

Pompa submersibilă de apă este un dispozitiv de pompare a apei, autoinvelant și acționat de un motor cu combustie internă ori un motor electric. Funcționarea acestei unități are loc în felul următor: motorul acționează diafragma sau rotorul pompei. În consecință, se creează un vid sub acțiunea căruia apa intra în furtunul de aspirație și apoi este descărcată în conducta de presiune exterioară.

Datorită prezenței unui motor autonom, funcționarea pompelor de apă nu depinde de sursele externe de energie (rețea electrică ori alimentare cu gaz). Acest lucru permite folosirea lor pentru a efectua o varietate de lucrări: irigații, alimentarea cu apa a clădirilor, pomparea apei din puțuri, stingerea focului și curățarea foselor.

Iată care sunt principalele diferențe între pompa de apă curată și pompa de apă murdară:

  • Caracteristicile tehnice ale pompei de apă
  • Cele mai importante caracteristici ale motopompei sunt următoarele:

-​productivitatea (măsurată în litri de lichid pompata în 1 min)

-​înălțimea la care este refulat lichidul

-​adâncimea de aspirație

În funcție de tipul de combustibil utilizat, motopompele autonome sunt împărțite în trei grupe. Trebuie menționat că motopompele cu benzină și gaz au un design similar. În funcție de condițiile de funcționare, motopompele se clasifica în felul următor:

-​pentru pomparea apei curate

-​pentru pomparea apei ușor poluate și curate

-​pentru pomparea apei foarte poluate și a mizeriilor (pompă apă murdară).

Pompa de apă murdară

Pompa de apă murdară are o performanță și o capacitate extrem de ridicate. Prin acest dispozitiv care pompează apa murdară cu nămol, pot trece particule cu un diametru de până la 2,5 cm. O alta opțiune utilă pentru astfel de motopompe este accesul rapid la o pompă pentru extragerea obiectelor solide, care sunt mai mari decât capacitatea lor de transportare. Performanța motopompelor de uz casnic pentru pomparea apei murdare poate ajunge la 2000 de litri pe minut cu o înălțime de refulare de până la 35 m. Diametrele conductelor de admisie și evacuare se situează în intervalul de la 50 mm până la 100 mm.

Pompa de apă curată

Pompa submersibilă de apă curată funcționează, de regulă, pe un motor în doi timpi. Performanța acestor instalații este relativ scăzută (6-8 metri cubi pe oră). Datorită mobilității, greutății reduse și dimensiunilor compacte, pompele submersibile de apă curată foarte populare în rândul proprietarilor de cabane mici sau de parcele neelectrificate.

Ce fel de pompă să alegem?

Pentru cabana de vară și gradină nu este necesară o putere și o performantă ieșite din comun. Pentru stropitul grădinii se poate folosi o unitate care este capabilă să pompeze 130 de litri de apă curată într-un minut și să o ridice la o înălțime de 6-7 metri. Dacă însă vorbim de aprovizionarea cu apă a unei case de țară, atunci trebuie să acordam atenție modelelor cu o capacitate de cel puțin 500-800 l/min și o înălțime de 25-35 de metri.

Așadar, fie că vei opta pentru pompa submersibilă de apă curată, sau fie că urmează să achiziționezi o pompă submersibilă de apă murdară, Shop-einstal.ro îți pune la dispoziție o varietate de modele care îndeplinesc toate nevoile tale.

Sursă foto: Shutterstock.com

Related posts

Care sunt beneficiile vetrei de foc – ultimul trend în materie de amenajări grădini?

Adina Meyers

Piscina cu spa pentru spatii inguste

Adina Meyers

Dulapul metalic, o adiție deopotrivă practică și estetică pentru casa ta!

Adina Meyers