„Salata de Vinete”, cu ceapa, usturoi, rosii, ulei de masline, sare, piper verde si masline negre este o alta reteta delicioasa ca si “Salata de Laptuci si Oua”, cu laptuci, oua, ulei de masline, vinegar, ceapa, marar, sare si piper verde.
Apoi trebuie sa incercati aperitivele lor: “Spanac gatit cu 3 feluri de branza”, “Tiropitaka” – prajiturelele cu branza; si orice fel de aperitiv pe baza de peste sau fructe de mare: “Htapothi Vrasto” – Caracatita fiarta, “Gharites Vrastes” – Creveti fierti, “Calmar prajit” sau “Pastrav afumat cu marar si arpagic marinat”. Incercati macar o data sa mancati scoici: au de toate felurile, mereu proaspete si minunat gatite.
Daca alegeti scoici pentru aperitiv sau gustare nu uitati ca cele care nu s-au deschis dupa preparare nu sunt bune de mancat, asa se spune, deci mancati doar scoicile intredeschise si lasati-le pe celelalte in farfurie.
Daca nu va puteti decide intre variatatea de gustari si aperitive puteti comanda o “Pikelia” adica putin din toate si vi se va servi la masa putin din toate, dar mai mult decat suficient pentru a va satura.
Daca vreti sa savurati si restul felurilor de mancare, gustati cu grija … se poate intampla ca aperitivele grecesti sa nu mai lase loc pentru felul urmator. Daca ati trecut cu succes de aceasta faza exista nenumarate alte preparate care va vor incanta.
Dintre supe va recomand “Supa de rosii” la fel de buna ca la mama acasa, dar … altfel, “Soupa me Garides” – Supa de creveti, “Supa de linte”, “Supa de peste” si “Soupa Avgolemono” – Supa de oua si lamaie. Dintre felurile principale va recomand din nou orice preparat din peste pentru ca grecii au mereu peste proaspat si minunat gatit. Deci orice fel principal din peste sau daca nu, incercati: “Arni A La Hasapa – Miel cu rosii”, “Souvlakia – Frigarui de miel”, “Stifatho – Vitel inabusit cu ceapa”, “Kottopoulo pilafi – pilaf de pui”, “Kottopoula chilopittes – Pui prajit cu taitei”, “Lahanodolmathes – Rulouri cu varza” si nu uitati sa incercati macar o data musacaua lor.