Amenajari Exterioare

Piscina in curte: pasi pentru alegerea modelului potrivit

Casa cu piscina nu mai e demult un simbol al opulentei si nici nu mai face parte din visul multor oameni. De ce? Tot mai multi posesori de locuinte la curte iau in considerare construirea unei piscine, mai ales ca materialele necesare nu mai sunt atat de costisitoare ca acum cativa ani, iar firmele de constructii piscine te pot ajuta cu orice, de la manopera pana la alegerea accesoriilor. Si tu visezi de cand erai un pusti cu ghiozdan patrat in spate la vacantele de vara in curte, cu multi prieteni, vecini si balaceala cat cuprinde? Iata ce trebuie sa stii atunci cand ai decis ca, gata, casa ta va avea piscina mult-visata:

5 pasi de urmat pentru alegerea celei mai bune piscine

  1. Alege un model

Exista 4 tipuri principale de piscine in pamant: din beton, din metal, din vinil, din fibra de sticla.

Piscinele din beton pot fi construite in orice forma si pot avea orice marime. Modalitatea de constructie seamana cu cea a unei case: baza din beton intarita cu fier forjat, iar apoi tencuita dupa bunul plac, pictata sau incadrata cu gresie. Construirea unei piscine din beton dureaza mai mult decat la alte piscine, in jur de 3-4 luni, dar este considerat cel mai rezistent model, cu o durata de viata de pana la 50 de ani. In plus, aceasta poate fi modificata, marita sau imbunatatita de-a lungul timpului.

Piscinele din metal sunt foarte rezistente si sunt construite in functie de nevoile si cerintele ficaruia, putand lua forma ovala, dreptunghiulara, rotunda, rectangulara sau patrata. Un model ideal pentru curtile mici si foarte accesibil ca pret.

Piscinele din vinil sunt construite dintr-un strat flexibil preformat care se incadreaza in gaura din pamant si se ataseaza de un cadru din otel armat, aluminiu sau polimer non-coroziv. Cele mai multe priscine din vinil au forma dreptunghiulara sau L, dar poti sa alegi si un atlfel de model si o culoare care sa se potriveasca arhitecturii casei. Constructia unui piscine din vinil dureaza, in general, 3 saptamani.

 

Piscinele din fibra de sticla au forma unui castron urias si sunt turnate direct in fabrica, iar mai apoi sunt incadrate in curte cu ajutorul unei macarale. Prin urmare, piscinele din fibra de sticla pot fi instalate mult mai rapid decat celelalte modele. Trebuie doar sa forezi perimetrul unde urmeaza a fi incadrata, iar in 3 zile te poti deja balaci in ea. Si nu te gandi ca o astfel de piscina este fragila, materialul din care este construit este unul foarte durabil. Impedimentul pe care il au aceste tipuri de piscine este numarul limitat de forme si dimensiuni, tocmai pentru ca sunt prefabricate.

Toate cele patru tipuri de piscine sunt disponibile peste tot, cele din vinil si fibra de sticla fiind cele mai folosite, deoarece sunt si cele mai ieftine.

  1. Alege cel mai bun pret

Este dificil de stabilit dinainte cat te va costa construirea unei piscine. Pretul ei variaza in functie de regiune, marime, tipul solului, sistemul de transport etc. Cele mai scumpe raman piscinele din beton, urmate de cele din vinil si apoi de cele din fibra de sticla. De exemplu, poti plati pana la 19000 de lei pentru o piscina de 3mx6mx1.5m, construita din beton forjat, dar care include si: sistem de filtrare, liner, scara inox, piatra in jurul piscinei plus alte accesorii si substante.

  1. Alege zona de amplasare

Construirea unei piscine cere o analiza amanuntita a zonei in care urmeaza a fi amplasata, putand fi mai riguroasa decat construirea unei case. Asa cum banuiesti, ai nevoie de aprobare de la primarie pentru construirea ei.

Regulile amplasarii ei difera de la un caz la altul, dar exista niste directii generale peste care nu se poate trece, precum distanta fata de: alte proprietati, puturi sau fantani, nivelul de umezeala al solului etc.

O piscina are, in general, o inaltime de 4 m si ar trebui sa fie inconjurata de un gard. Pentru extra-protectie, mai ales daca ai copii mici, ia in considerare montarea unui sistem de alarma care sa te atentioneze ori de cate ori se apropie cineva sau construieste o prelata care sa acopere piscina.

  1. Construieste piscina

Poate parea usor de construit o piscina, dar sa nu uitam ca unul dintre cele mai importante lucruri este sa ai soare in permanenta. Amplaseaz-o acolo unde nu sunt copaci, evitand astfel si umplerea ei cu fruze, mai ales pe timpul toamnei.

Si vantul este important. Sau mai degraba absenta lui. O piscina montata intr-o zona in care bate vantul mai tot timpul, va face ca aceasta sa piarda constant apa, prin evaporare. Construieste un zid sau planteaza arbori stufosi la o distanta considerabila, daca vrei sa nu ingheti atunci cand iesi din piscina.

De asemenea, evita construirea piscinei intr-o zona mai joasa deoarece se poate acumula noroi sau murdarie in perioadele ploioase. Si zonele unde solul este traversat de ape subterane trebuie evitat. Apa va patrunde intre peretele de beton/vinil/fibra de sticla si cel de pamant, intre marginea piscinei si gaura de pamant putandu-se forma adevarate cratere. Mai mult, ai grija ca piscina sa nu fie construita intr-o zona cu fire de electricitate.

Si, nu in ultimul rand, nu uita sa iei in considerare spatiul de amplasare pentru accesorii: sezlog, banci, trambulina etc.

  1. Alege sistemul de filtrare

Sistemul de filtrare si solutiile dezinfectante sunt si ele importante. Cel mai utilizat sistem de filtrare este cel cu pompa, unde apa este curatata in pompa inainte de a reveni in piscina. Exista mai multe tipuri de filtrare, dar cel mai bine este sa ceri sfatul unui specialist inainte de a face orice alegere. Cat despre solutiile sanitare, majoritatea sunt pe baza de clor, dar exista si variante care contin brom sau petroxid de hidrogen. O solutie noua este reprezentata de tabletele de sare, care nu-ti vor sara apa, asa cum ai crede. Inainte de a alege orice produs sanitar, ia o mostra de apa pentru o analiza chimica. Incearca apoi sa mentii PH-ul apei la un nivel de 7,2-7,8.

In final, este bine ca inainte sa incepi constructia piscinei sa iei in calcul atat aspectele de mai sus, cat si eventualele preferinte, cum ar fi iluminatul pe timp de noapte si sa faci un buget realist. Uneori accesoriile si echipamentul costa mai mult decat piscina insasi.

 

Related posts

Pașii pe care trebuie să îi faci, dacă vrei să te apuci singur de zugrăvit fațada casei tale

Adina Meyers

Alegerea ferestrelor PVC potrivite în procesul de renovare

Adina Meyers

De ce e important sa aveti un plan de amenajare

Adina Meyers