Retete

Piersici poşate, cu sorbet de mango şi căpşuni

Un desert de vară, sofisticat şi răcoros, în care ingredientele-vedetă sunt piersica şi ciocolata. Parfumul şi textura inconfundabile ale piersicii, în combinaţie cu sorbetul de mango şi căpşuni, dau naştere unui desert exotic, tocmai bun de savurat pe şezlong, la marginea piscinei.

Ingrediente pentru 6 porţii:
3 piersici  1 lingură de zeamă de lămâie1 baton de vanilie1 anason stelat½ linguriţă de apă de flori de portocal2 linguri de îndulcitor extras din stevia rebaudiana½ lingură de grăsime de cocos½ cană cu apă

Pentru ganage-ul de ciocolată:
2 linguri de cremă de cocos
2 linguri de fistic copt şi tocat grosier
75 g ciocolată neagră

Pentru decor:
1 lingură de fulgi de migdale
75 g ciocolată neagră topită
frunze de mentă proaspată
petale de flori comestibile

Mod de preparare:
Spălaţipiersicile şi secţionaţi-le pe jumătate. Lăsaţi sâmburele pe una din jumătăţi şi scoateţi-l după poşare. Preparaţi un sirop aromat din ingredientele de mai sus. Adăugaţi grăsimea de cocos în acest sirop şi aşezaţi jumătăţile de piersici într-o tigaie antiaderentă. Lăsaţi-le la foc mic, acoperite, aproximativ 7-8  minute. Pentru o textură plăcută, în contrast cu celelalte straturi ale prăjiturii, piersicile nu trebuie să fie pătrunse complet. Datorită aburului rezultat prin poşare, pieliţa şi sâmburele se vor desprinde foarte uşor, iar suprafaţa va rămâne netedă şi lucioasă. Lăsaţi la răcit, timp în care preparaţi ganage-ul de ciocolată din 75 g de ciocolată neagră şi o lingură de cremă de cocos. Pregătiţi în bain-marie, amestecând continuu cu o spatulă de silicon, până devine o pastă fină şi uşor de tartinat.

Pentru montarea prăjiturii, aveţi nevoie de pandişpan făcut în casă, decupat cu un pahar de mărimea piersicilor. Aşezaţi formele rezultate pe un grătar, iar sub grătar puneţi o tavă de aragaz pentru partea finală, când veţi turna ciocolata. Însiropaţi pandişpanul cu siropul în care aţi preparat piersicile, după care tartinaţi rondelele cu ganage-ul de ciocolată, peste care presăraţi fistic copt şi tocat grosier. Aşezaţi deasupra fiecărei rondele de pandişpan tartinat câte o jumătate de piersică poşată. Pentru pelicula de la suprafaţă, topiţi 75 g de ciocolată neagră în bain-marie, apoi turnaţi peste fiecare prăjitură. Introduceţi tava la frigider pentru câteva minute, după care ornaţi baza prăjiturilor cu fulgi de migdale. Când s-a întărit complet, desprindeţi-le cu o spatulă pentru tort şi montaţi-le pe un platou.

Pentru sorbetul de mango, aveţi nevoie de pulpa de mango congelată şi câteva linguriţe de lapte de cocos, iar pentru cel de căpşuni vă trebuie căpşuni congelate şi lapte de cocos. Mixaţi fiecare sorbet separat, cu un blender, şi montaţi-l pe platou.

Foto: Marilena Oprişanu

Reţetă realizată de Marilena Oprişanu – chef dietetician şi nutriţionist holistic, www.holistik.ro

Related posts

Câte beneficii încap într-o conservă?

Adina Meyers

Tort crocant cu crema de castane si pere

Adina Meyers

Macro-important pentru organism

Adina Meyers