Organizarea in Romania a celei de-a XXV-a editii a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri a relansat discutia formarii profesionale pe aceasta disciplina, ca si in alte segmente ale domeniului constructiilor care necesita o specializare de nivel ridicat.
Meseriile legate de realizarea acoperisurilor sunt foarte cautate pe piata muncii din Europa, unde exista un deficit de tineri dornici sa imbratiseze aceste profesii care presupun si mai multe riscuri in exercitarea lor (lucru la inaltime, in aer liber, indiferent de vreme si clima, lucrul cu focul etc).
Conform specialistilor, in prezent si piata romaneasca are nevoie de un numar mult mai mare de profesionisti, lucrarile fiind deseori nesatisfacatoare, fara un sistem clar de evaluare a calitatii executiei.
”Piata de acoperisuri, desi pare un segment de nisa, presupune de fapt o multitudine de produse si discipline legate de zona superioara a unei constructii. Astfel, nu vorbim doar de invelitoarea propriu-zisa, ci si de termoizolatii, hidroizolatii, structuri, sarpante, mansardari, ferestre de mansarda, terase peste spatii locuite, cosuri de fum, sisteme de drenaj si de evacuare a apelor pluviale si inca multe altele. In plus, putem vorbi de cladirile industriale, un alt domeniu vast, ori de restaurari, unde acoperisurile nu sunt abordate cu materiale de inalta calitate, iar metodele specifice traditionale de punere in opera sunt invechite sau inaplicabile pentru noile produse aparute pe piata invelitorilor. Aceasta implica o multitudine de meserii cu un grad ridicat de specializare, foarte cautate pe piata europeana. Trebuie remarcat faptul ca exista si in tarile occidentale o criza legata de faptul ca tinerii nu se mai indreapta catre aceste meserii, dar acolo reusesc sa creeze un flux continuu de profesionisti prin sustinerea unor scoli (de arte si meserii si/sau postliceale) bine dotate, promovate intens in randul tinerilor”, spune Silviu Dumitrescu, Presedintele Asociatiei Nationale a Montatorilor de Acoperisuri din Romania.
”Companiile producatoare, care investesc in cercetare, dezvolta noi materiale si tehnologii de executie, organizeaza cursuri de specializare si training-uri, dar se pare ca acestea nu sunt suficiente; o pregatire in randul viitorilor specialisti ar trebui inceputa mult mai devreme, pentru a avea timpul necesar sa asimileze toate aceste informatii”, adauga Dumitrescu.
Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri, care va avea loc la Bucuresti in zilele de 19, 20 si 21 noiembrie 2014, are, printre altele, rolul de a populariza in randul tinerilor aceste meserii. Multi dintre concurenti provin din tari occidentale care au un sistem de invatamant bine pus la punct, rezultat al colaborarii dintre stat si mediul privat, un sistem care ar putea fi replicat si in Romania. Ei sunt angajati ai unor firme care ii ajuta, prin diferite mijloace (materiale, program flexibil etc.) sa isi ridice nivelul de pregatire.
Competitia, cu o traditie de peste un sfert de secol, este cel mai important eveniment al acestei branse la nivel international, la care participa un numar mare de aplicatori, constructori, arhitecti si producatori din Europa si de pe alte continente.
Evenimentul din Romania va fi un adevarat festival al roofer-ilor, incluzand concursul propriu-zis, Congresul IFD (International Federation for the Roofing Trade), expozitia specializata Best Roofs & Facades, un program de conferinte pentru arhitecti si pentru toti cei interesati de acest domeniu, demonstratii ale unor echipe de montatori profesionisti, seri festive dedicate participantilor si sponsorilor, programe turistice in Bucuresti si imprejurimi pentru invitatii de peste hotare. Toate acestea se desfasoara sub patronajul IFD, forul international al bransei infiintat in 1952, avand ca organizator si partener strategic in tara noastra Asociatia Nationala a Montatorilor de Acoperisuri din Romania (ANMAR), membru IFD.
Concursul se desfasoara in Pavilionul C3 al Complexului Expozitional Romexpo, pe o suprafata de peste 3.000 mp, unde sunt instalate stative de dimensiuni si forme standard, pe care concurentii aplica materialele si sistemele prevazute de organizatori, cu acceptul IFD.
Numarul tarilor participante este in crestere fata de editiile anterioare, ceea ce arata interesul tot mai mare pentru actiunile organizate sub sigla IFD, dar si fata de Romania, in contextul in care tara noastra este o punte de legatura intre tarile occidentale si Estul european. Asadar, la competitie participa circa 30 de echipe din Austria, Belgia, Cehia, China, Elvetia, Estonia, Germania, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Romania, dar sunt asteptati si reprezentanti ai altor tari care si-au aratat interesul in calitate de observatori sau aspiranti la o participare in anii urmatori. Intrarea pe durata concursului este gratuita.
Mai multe detalii despre concurs, parteneri si organizatori:
www.acoperismagazin.ro/campionatHYPERLINK "http://www.acoperismagazin.ro/campionat"