Baia este cu siguranta incaperea in care avem parte de cel mai ridicat nivel al umiditatii din intreaga locuinta. Asta nu face insa imposibila tinerea sa sub control, mai ales daca stim exact la ce solutii sa apelam. Vom aborda mai detaliat acest subiect in articolul de azi.
De ce e bine sa mentinem umiditatea din baie la un nivel acceptabil? In primul rand pentru sanatatea noastra. Nu doar ca organismul nostru nu este deloc un fan al umiditatii excesive din aer, dar aceasta creeaza un mediu propice dezvoltarii igrasiei si mucegaiului. Daca esti o persoana care sufera din cauza alergiilor atunci acest lucru cu siguranta se va resimti in starea ta. In al doilea rand, lucrurile din baia noastra pot avea si ele de suferit pe termen lung, daca sunt supuse zilnic la umiditate (vezi obiectele de mobilier care se pot „umfla”).
Asadar, ce putem face pentru a regla umiditatea aerului? Haide sa aflam impreuna.
- Monteaza un ventilator pentru baie
Cu siguranta una dintre cele mai eficiente solutii care ne ajuta sa scapam rapid de aburi, precum si de mirosurile neplacute este ventilatorul pentru baie. Pana la urma asta este chiar principalul scop pentru care a fost creat, nu-i asa?
Cu ajutorul ventilatorului pentru baie noi ne vom putea bucura de o atmosfera mult mai confortabila atunci cand facem dus sau optam pentru o cada plina cu apa fierbinte. Ne vom putea relaxa exact asa cum se cuvinte. Preturile unui astfel de aparat nici nu sunt unele foarte exagerate, asadar merita pe deplin investitia.
- Apeleaza la plante
Poate ca iti pare greu de crezut, dar chiar si plantele te pot ajuta in aceasta situatie. Trebuie doar sa ai grija sa le alegi pe cele care adora umiditatea excesiva (ca de exemplu bambusul de apartament, ferigile, aspidistra, begonia si crinul pacii), pentru ca altfel nu o sa te poti bucura din plin de toate avantajele oferite de acestea. Pe langa rolul pe care il au in reglarea nivelului de umiditate din aer, plantele sunt si niste elemente de decor foarte bune.
- Alege vopseaua acrilica pentru pereti
O consecinta a umiditatii excesiva este aparitia igrasiei si a mucegaiului. Pentru a nu permite acest lucru, este recomandat ca pentru peretii baii sa optam pentru vopseaua acrilica. Ea este cea care limiteaza si chiar impiedica in anumite conditii dezvoltarea ciupercilor, a mucegaiului si igrasiei. Tine cont de acest sfat data viitoare cand iti vei renova baia.
- Aeriseste regulat
Un ultim sfat pe care ti-l dam, fara a fi insa cel mai putin important, consta in aerisirea regulata a baii. Multe bai au si geam care duce direct afara, asadar dupa fiecare dus sau o baie fierbinte e recomandat sa il deschidem si sa lasam aburii sa iasa. Umiditatea se va regla de la sine, chiar daca va trece ceva timp. Daca insa geamul lipseste, atunci asigura-te ca lasi usa baii deschisa, astfel incat sa se realizeze o circulatie a aerului de care are atat de mare nevoie aceasta incapere.