LifeStyle

Parametrica [digi fab school], invitata la FAB10 Barcelona, 2-8 iulie 2014

Parametrica [digi fab school] va participa la cea de 10 editie a targului de fabricatie digitala FAB10 Barcelona, care se va desfasura intre 2 si 8 iulie. Şcoala va expune patru dintre prototipurile realizate in cadrul workshopurilor de fabricatie digitala. FAB10 Barcelona este un eveniment orientat catre promovarea noilor tehnologii, mai ales a fabricatiei digitale, cu scopul de a le face mai accesibile catre publicul larg.

“Este o onoare pentru scoala noastra sa participe la un astfel de eveniment dedicat fabricatiei digitale de anvergura internationala. Invitatia venita din partea echipei FAB10 Barcelona a fost o surpriza si o confirmare a rezultatelor workshopurilor organizate de noi prin faptul ca sunt vizibile si relevante pentru comunitatea de fabricatie digitala”, spune Diana Nitreanu, cofondator Parametrica [digi fab school] si arhitect Laboratorul de Arhitectura.

In cadrul workshopurilor Parametrica [digi fab school] participantii experimenteaza fabricatia low-tech si high-tech, lucrand in echipe alaturi de profesori cu experienta internationala. Scopul este atat intelegerea designului de proces de catre participanti, cat si profesionalizarea si cresterea comunitatii creative, prin realizarea de instalatii si proiecte-experiment care pot avea impact asupra comunitatilor, spre beneficiul tuturor.

Participarea FAB10 Barcelona inseamna un pas extraordinar pentru comunitatea creativa din Romania, fiind un imbold pentru urmatoarele generatii de specialisti. Prezenta in cadrul evenimentului international a putut fi posibila prin implicarea atat a echipei Parametrica, cat si a echipelor care au realizat prototipurile, dar si a partenerilor Cressent si Robofun, care au sustinut o parte din tehnologia si materialele necesare.

4 prototipuri-experiment inovative

Prototipurile pe care scoala le va expune in cadrul FAB10 Barcelona au fost concepute in cadrul workshopurile Parametrica, insa au fost imbunatatite de fostii participanti printr-un efort constant si sustinut. Conceptul proiectului Wavics 3.0 a fost creat in cadrul Generative Optimization (Aprilie 2013), iar celelalte trei proiecte participante (The Triangulator, Hands Off Skirt si Exoskeleton Dress) au fost concepute in cadrul Architecture in Fashion, editia nr. 3, care s-a finalizat la sfarsitul lunii aprilie anul acesta.

“Meritul este, in primul rand, al participantilor. Parametrica ofera doar suportul si cadrul in care acestia isi gasesc inspiratia si instrumentele necesare pentru a aprofunda aplicatiile fabricatiei digitale”, spune Arian Hakimi Nejad, cofondator Parametrica [digi fab school] si arhitect ZAHA HADID Architects Londra.

Wavics 3.0. Designeri: echipa Aditiv, alcatuita din 4 arhitecti Andrei Mitisor, Aostacioae Mihai, Ina Leonte si Irina Ilie.

Wavics 3.0 este o instalatie interactiva prin care mediul construit raspunde in timp real prin miscare la comportamentul oamenilor care il ocupa. Instalatia este un perete cu 615 oglinzi care trece din forma statica clasica intr-o stare dinamica atunci cand cineva se priveste in oglinda. Efectul interactiunii cu oglinda se transforma atunci cand aceasta se deformeaza, ca o bula catre privitor, dezvaluind o multime de alte unghiuri de privire a spatiului din jur.

Proiectul a fost sustinut (financiar si moral) de Parametrica [digi fab school] si asamblat cu ajutorul unui grup de voluntari in atelierele Kaustik, al caror spatiu primitor, echipamente avansate si echipa rabdatoare au facilitat fabricarea angrenajului cu reflexii.

The Triangulator. Designeri: Larisa Ratoi, Lidia Ratoi, Alexandru Oprita, Ida Chiatante

Un proiect inspirat din formele naturii, care a inceput de la o forma de baza, triunghiul, iar prin mutatie si dezvoltare a devenit suprafata creand in prima faza o forma de jacheta pentru barbati.

Proiectul a primit imbunatatiri, iar pentru evenimentul FAB10 Barcelona acesta include atat jacheta pentru femei, cat si accesorii precum pantofi sau ghete care au primit inserturi de folii decorative Cressent. Tehnologia utilizata: Rhinoceros, laser cutting.

Hands Off Skirt. Designer: Diana Giurea

Scopul proiectului a fost realizarea unei forme feminine, in speta o fusta, cu ajutorul unor module 3D formate din portiuni ale unui octahedron, care sa fie usor modelabile si sa se plieze pe corp. Initial prototipul a fost realizat din carton taiat prin tehnologia laser cutter, iar pentru FAB10 Barcelona prototipul a fost imbunatatit cu ajutorul foliilor decorative metalice oferite de Cressent.

Titlul proiectului este usor de inteles, avand menirea sa atraga, dar si sa respinga, in acelasi timp. Geometria fustei functionand ca un zid de protectie pentru purtator. Tehnologia utilizata: Rhinoceros, laser cutting.

Exoskeleton Dress. Designer: Andrei V. Moldoveanu

Conceptul a inceput de la amestectul formelor unor celule ale osului, care, simplificate, seamana cu o forma simpla de rochie. Astfel a rezultat un modul, cu multiple posibilitati de asociere, care genereaza rezultate diferite. Rezultatul final a fost un suport pentru o rochie, care se pliaza pe formele corpului. Tehnologia utilizata: Rhinoceros, laser cutting.

 

 

 

Related posts

ActiFry Express: snacks-uri rapide, preparate acasă

Adina Meyers

2 lucrari semnate de Brancusi scoase la vanzare in Romania

Adina Meyers

Tu cum te pregatesti de concediu?

Adina Meyers