Ordinul Arhitecților din România (OAR) lansează arhINIȚIATIVE, apel de proiecte și soluții propuse de arhitecți pentru depășirea momentului pandemiei de Covid-19 și sprijinul necesar în perioada următoare, la toate nivelurile și pe toate palierele societății.
După aproape trei luni în care activitatea pe mapamond a fost blocata din cauza pandemiei Covid-19, întreagă planeta este concentrată pe rezolvarea provocărilor fără precedent aduse de această criză majoră.
Revenirea la normalitate are loc treptat, cu prudență și luarea unor măsuri de distanțare și protecție socială nemaivăzute până acum.
Comunitatea internațională a arhitecților a venit în sprijinul autorităților și al populației cu soluții variate, de la construirea de spitale și unități de îngrijire modulare, la fabricarea de produse vitale pentru îngrijirea în terapie intensivă, ca de exemplu piese pentru ventilatoare produse cu ajutorul imprimantelor 3D și fabricarea de echipament de protecție pentru cadrele medicale, pacienți și populație, precum viziere și măști.
Competentele deosebite ale profesioniștilor din domeniu sunt esențiale pentru depășirea crizei Covid-19 și reconfigurarea spațiilor în care ne desfășuram activitățile curente. De la abordarea nevoilor imediate de diminuare a transmiterii virusului până la ajutorarea comunităților în reconstrucția după pandemie, arhitecții au un rol major fata de societate.
„Acum, mai mult poate că înainte, arhitecții sunt chemați să își pună competentele, experiență și creativitatea în sprijinul adaptării sociale și reconfigurării spațiilor publice sau private pentru revenirea, pe scarî largî, la activitățile obișnuite, în condiții de maximă siguranță. OAR a salutat apariția primelor inițiative locale și naționale ale membrilor, prin care aceștia contribuie la reconstrucția socială post – pandemie. Dorim că aceste inițiativle arhitecților să fie cunoscute la nivel national și suntem încredințați că ele vor contribui major la îmbunătățirea serviciilor medicale, la relansarea activităților din diferite sectoare afectate de criza și la reconfigurarea spațiului construit și a modurilor de utilizare a acestuia”, a declarat Alexandru Găvozdea, președintele OAR.
Tipuri de proiecte/ inițiative promovate
1. Birouri/ firme de arhitectura/ construcții care execută, prin diverse procedee de producție (producție manuală; producție de serie, adaptată; imprimante 3D mobile etc.):
- elemente de protecție împotriva COVID – 19: viziere, elemente pentru distanțare în spațiul public etc;
- elemente pentru sistemul sanitar: piese de schimb aparatură, de ex. valve pentru intubare;
- elemente / structuri pentru spații publice / unități spitalicești pentru asigurarea păstrării distanței de 1,5 metri între persoane.
2. Birouri/ firme de arhitectură care proiectează/ reconfigurează spații pentru respectarea distanțării sociale, cu diferite utilizări: instituții publice, sistemul sanitar, sistemul de învățământ, spatii de producție, platforme industriale, industria HORECA, spații comerciale etc.
3. Proiecte de informare/ ghiduri de acțiune pentru coordonarea fluxului de persoane în spatii publice/ private prin diferite mijloace de semnalizare.
4. Inițiative de sprijinire a arhitecților pensionari, proiecte sociale etc.
5. Orice alt tip de inițiativă a arhitecților/ constructorilor care oferă soluții practice pentru sănătatea populației și reluarea activităților în condiții optime, pentru depășirea cu bine a acestei pandemii.
Desfășurare și înscrieri
Proiectul arhINIȚIATIVE se desfășoară în perioada 10 iunie – 31 decembrie 2020.
Arhitecții/ firmele de arhitectura care doresc să participe cu unul sau mai multe proiecte pot să trimită la adresa comunicare@oar.archi un email cu o scurtă prezentare a proiectului, resursele și modalitatea de implementare, parteneri și orice alte informații relevante despre inițiativă lor, precum și datele de contact ale persoanei responsabile de colaborarea cu OAR pentru înscrierea în arhINITIATIVE (maxim 500 de cuvinte) și 3-5 fotografii relevante.