Somnul este foarte important pentru un om, el fiind chiar esential pentru buna functionare a organismului nostru si pentru o viata lunga si lipsita de griji. Somnul ne reincarca bateriile consumate dupa o zi obositoare si duce chiar la intarirea sistemului imunitar. Din pacate, in prezent, majoritatea dintre noi ignora importanta somnului, acesta picand pe ultimul loc, in detrimentul altor activitati. Acest lucru este gresit, deoarece pe termen lung sanatatea noastra va avea de suferit.
Potrivit mai multor studii, un om trebuie sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte. Desigur, fiecare organism este diferit, asadar unii dintre noi pot functiona mai bine doar cu 6 ore de somn, in timp ce altii au nevoie de mai mult de 8 ore de somn pe noapte. In orice caz, aceste cifre sunt unele orientative, iar fiecare dintre noi cam trebuie sa stie, in functie de cum reactioneaza organismul, care este timpul optim de somn pe care trebuie sa ni-l rezervam in fiecare noapte.
Pentru ca somnul sa fie unul de calitate, iar noi sa ne trezim odihniti este bine sa avem in vedere existenta unei saltele de calitate. Niste semne clare, care ne spun ca trebuie sa ne schimbam salteaua, sunt reprezentate de deformarea acesteia in zona in care dormim cel mai mult, durerile de spate si amorteala care apare atunci cand ne trezim, precum si acea senzatie ca nu am dormit suficient de mult.
Sunt mai multe criterii care trebuie avute in vedere atunci cand vrem sa cumparam o noua saltea, care sa se potriveasca nevoilor noastre, iar aici putem da ca exemplu tipurile de saltele existente la ora actuala pe piata, materialul din care aceasta este confectionata, dimensiunile pe care le are si alte caracteristici despre care vom discuta putin mai tarziu.
Este recomandat ca mai intai sa te gandesti bine care este pozitia in care tu dormi de obicei (de exemplu daca dormi pe spate vei avea nevoie de o saltea care sa fie capabila sa iti sustina intr-o pozitie corecta corpul – asadar dura, lucru valabil si daca dormi pe burta; in schimb, daca obisnuiesti sa dormi pe lateral, atunci atentia ta va trebui sa fie indreptata catre saltelele mai moi).
Trebuie neaparat sa te asiguri ca noua ta saltea este una capabila sa iti sutina coloana vertebrala in pozitia corecta, lucru valabil si in ceea ce priveste alte parti ale corpului. De asemenea, este recomandat ca salteaua sa fie una capabila sa se adapteze formei si greutatii corpului nostru. In cazul in care esti o persoana mai sensibila, care sufera de alergii, atunci e bine sa iti indrepti atentia catre o saltea care sa fie si hipoalergenica.
La ora actuala pe piata exista mai multe tipuri de saltele, ca de exemplu:
- saltele cu arcuri
- saltele cu apa
- saltele gonflabile
- saltele cu ortopedice
- saltele de burete sau spuma memory
- saltele crossover
Fiecare tip in parte ofera atat avantaje cat si dezavantaje, iar alegerea va fi facuta tinand cont de acestea, in functie de cum ne cunoastem noi corpul si nevoile. Reprezinta practic o alegere subiectiva, asadar recomandarile aici nu prea au ce sa caute, deoarece mai mult ca sigur ele nu sunt valabile pentru fiecare persoana in parte.
In ceea ce priveste materialul din care este facut patul, aici avem de ales dintre o saltea cu arcuri (care este si cea mai ferma), una din spuma si una din latex. Cele mai cumparate tipuri de saltele in momentul de fata sunt cele memory, ele oferind un confort sporit si asigurand un somn odihnitor de fiecare data.
In cazul in care patul il ai deja si urmaresti doar achizitionarea unei saltele, nu prea ai aici foarte multe de facut, ci doar sa te ghidezi dupa dimensiunile pe care patul tau le are. Daca inca nu l-ai cumparat, atunci ai in vedere ca in alegerea saltelei (si implicit a patului) sa tii cont de care este inaltimea ta, precum si daca vei imparti sau nu patul cu inca cineva. Doar asa vei sti exact care sunt dimensiunile cele mai potrivite pentru tine.
De exemplu, pentru doua persoane L si XL salteaua este bine sa fie una de 160 x 200 cm, in timp ce pentru doua persoane XXL salteaua trebuie neaparat sa aiba niste dimensiuni de 200 x 200 cm.