Atunci când natura este responsabilă de peisajul încântător al curţii tale, amenajarea grădinii devine o plăcere şi, în acelaşi timp, o provocare. În cazul de faţă, arhitectul peisagist Dragoş Isăcescu a fost cel care a completat şi îmbunătăţit imaginea unei grădini paradiziace, situate pe malul lacului.

 

Amplasată în afara Bucureştiului, în comuna Corbeanca, proprietatea din imagini se întinde pe o suprafaţă de 2.400 de metri pătraţi, cel mai mare atu al locuinţei fiind poziţionarea pe malul lacului, cu ieşire direct la luciul apei.

Terenul, configurat iniţial ca o pantă uniformă, ce coboară spre lac, a fost remodelat la cererea proprietarilor de către arhitectul peisagist Dragoş Isăcescu, solicitat de aceştia pentru amenajarea grădinii.

„Pornind din dreptul casei, care este amplasată în punctul cel mai înalt al terenului, tot relieful a fost recreat artificial.”

De fapt, această modificare drastică a reliefului curţii a pornit de la cele două dorinţe mari ale gazdelor noastre: obţinerea unui spaţiu exterior în care să se bucure de intimitate şi posibilitatea de a ieşi de la nivelul dormitoarelor direct în curte.

În aceste condiţii, arhitectul a gândit un proiect cu zone netede, terasate, alternate cu locuri abrupte, supraînălţate, realizate sub forma unor rocării cu cascade sau a unor puncte de observaţie a naturii.

Locuinţa proprietarilor, o construcţie extinsă mai mult pe orizontală şi compusă din mai multe corpuri cu un nivel sau două, a reprezentat un alt reper în organizarea grădinii. Astfel, în faţa casei a fost proiectată o zonă de primire oficială, care să dea o tuşă elegantă faţadei. Urmează zona centrală sau curtea interioară, formată de dispunerea în „U” a corpurilor de clădire, care deserveşte strict activităţile familiei şi prin care se poate trece dintr-o aripă în alta a locuinţei.

În curtea din spate, care este zona cea mai amplă a grădinii, cu deschidere spre lac, arhitectul a creat un relief mai sălbatic, care să izoleze proprietatea de vecinătăţi şi să facă trecerea către lac mai plăcută.

Aici, el a amenajat şi o terasă suspendată deasupra unei cascade artificiale, în ideea de a oferi o panoramă totală asupra lacului. Acesta este îngust şi lung, iar de pe platforma concepută ca o terasă din lemn se poate vedea până departe, în lungul lacului.

De altfel, construcţia este elementul de rezistenţă al grădinii, atât ca idee, cât şi ca design. În plus, locul a primit între timp şi alte funcţiuni, fiind utilizat de proprietari pentru cine romantice la lumina lunii sau ca loc pentru plajă.

Curtea, configurată ca o întindere mare de gazon, nu este lipsită de dinamism, arhitectul gândind din loc în loc: pâlcuri de vegetaţie, poteci pietruite care urcă şi coboară, terase de verdeaţă susţinute de trunchiuri de copaci parţial îngropate în pământ etc.

Pentru o întreţinere uşoară a gazonului şi a vegetaţiei, întreaga suprafaţă a grădinii este deservită de un sistem de aspersoare automatizat.

Nu au existat probleme în timpul procesului de amenajare, doar un termen de finalizare foarte strâns, pe care echipa de arhitecţi peisagişti a trebuit să-l respecte.

Lucrările au durat patru luni şi au fost realizate în anul 2010.

​Foto: arhivă arhitect peisagist Dragoş Isăcescu

Material realizat cu sprijinul arhitectului peisagist Dragoş Isăcescu

 

 

 

Related posts

Top 5 utilaje pentru prelucrarea lemnului

Adina Meyers

Mobilierul de grădină – Sfaturi, soluții și inovații

Adina Meyers

4 accesorii esențiale pentru o baie elegantă, confortabilă și funcțională

Adina Meyers