In Timisoara am avut ocazia sa gasim o casa care ne-a atras atentia din prima clipa. Proprietarii au avut curaj si, cu sprijinul unui designer, au reusit asocierea nonconformista dintre un exterior futurist si un interior in stil colonial.
„Imi amintesc ca am vazut zeci de case. Nu cred ca a fost vreo zona a Timisoarei in care sa nu fi cautat, dar niciuna nu a reusit sa ne impresioneze. Cand am vazut-o pentru prima data, am stiut ca este ceea ce ne reprezinta, asa ca nu am mai stat pe ganduri”, ne-au povestit proprietarii, adaugand ca desi au cumparat o casa asa cum au visat, nu s-au mutat in ea pana cand nu i-au dat propria personalitate si la interior: „In momentul in care ne-am mutat noi, casa era finisata si decorata pentru ca, timp de un an, aici locuise o alta familie. Am vrut sa personalizam interiorul, asa ca am luat legatura cu un designer in care am avut foarte mare incredere. Am lasat totul in seama doamnei Corina Saftescu, careia i-am spus doar ca ne dorim un interior relaxant. Din fericire, rezultatul final ne-a placut foarte mult”.
Pe langa faptul ca are o arhitectura spectaculoasa, locuinta este impartita, in mod inteligent, in mai multe zone, in functie de necesitatile familiei care locuieste aici. Zona intima este delimitata de cea de relaxare si, mai ales, de spatiile tehnice care sunt situate in exterior. In spatele casei se afla o magazie care, pe langa functia sa de baza, aceea de depozitare, serveste si drept suport pentru panourile solare, care au fost amplasate pe acoperis. Panourile fotovoltaice ii ajuta pe proprietari sa economiseasca energie si, in acelasi timp, sa fie prietenosi cu mediul.
Revenind la casa, aceasta are o arhitectura futurista, bazata pe principiul liniilor drepte si pe formele geometrice. Exteriorul este pus in valoare de acoperisul de tigla, care coboara pana la temelia casei. Se spune ca s-a „facut ordine” in arhitectura dupa ce stilul modern a luat amploare, acesta introducand formele geometrice in procesul de proiectare al unei case. Linia este principiul de baza al arhitecturii, dar aceasta este, in cazul casei de la Timisoara, completata de unghiuri drepte, cuburi si paralelipipede dreptunghice, toate combinate in asa fel incat, la exterior sa creeze o armonie a formelor iar la interior sa formeze spatiu.
In arhitectura, stilul modern a aparut odata cu revolutionarea pietei materialelor de constructie si a tehnologiilor folosite. Astfel, in proiectare a fost adus un suflu nou care a pus accent pe necesitate si nu pe opulenta. Acest stil s-a manifestat, in prima faza, in pictura si sculptura, urmand ca, mai tarziu, sa acapareze si domeniul designului si al arhitecturii. De exemplu, la casa de la Timisoara, arhitectura s-a redus la formele esentiale, minimaliste, accentele fiind puse cu ajutorul formelor geometrice, totul cu respectarea elementului fundamental al arhitecturii moderne: ordinea. Astfel, un decor care risca sa fie rece, sobru si impersonal, prin alaturarea de forme si culori a dus la un design care impresioneaza din prima clipa. In ceea ce priveste interiorul, designerul Corina Saftescu a optat, in mod surprinzator, pentru un stil colonial care a dominat interioarele din America anilor 1700, pana in era revolutionara.
„La capitolul cromatica, am ales tesaturi aurii in contrast cu ciocolatiul pieselor de mobilier. Cele doua nuante contrasteaza si se valorizeaza reciproc. Un alt contrast este realizat cu ajutorul ramelor aurii ale tablourilor de perioada, care se completeaza, in mod ingenios cu mobilierul”, ne-a explicat designerul Corina Saftescu. Interiorul a fost structurat in asa fel incat sa asigure confortul si intimitatea fiecarui membru al familiei. Parterul este dedicat, in exclusivitate, activitatilor zilnice si relaxarii, in timp ce etajul gazduieste spatiile destinate odihnei.
Fisa tehnica
Suprafata utila: 320 mp
Suprafata terenului: 1.100 mp
Niveluri: 2
Numar de camere: 5
Anul inceperii: 2005
Finalizare: 2006
Material realizat cu sprijinul
designerului Corina Saftescu
www.cass-design.com
Material preluat din numarul de februarie al revistei Casa Mea.