In multele noastre perindari prin tara am avut ocazia sa vedem case dintre cele mai diverse, dar putine sunt locuintele in care am reusit sa ne relaxam din  momentul in care am pasit pe poarta. Asa ni s-a intamplat la Cluj, unde inginerul peisagist Adrian Onaca a dorit sa ne prezinte una dintre creatiile sale de suflet. „Liniile principale ale proiectului le-am stabilit de comun acord cu proprietarii si intre noi a existat, inca din prima zi, o comunicare excelenta. Acest lucru ne-a ajutat sa ducem proiectul la bun sfarsit, conform graficului”, ne-a spus Adrian Onaca, adaugand ca, in cazul acestei case nu s-a optat pentru un sablon, mergandu-se pe ideea de spatiu aerisit, care sa fie pus in valoare de o paleta cromatica diversificata.

Centrul de interes al locuintei il reprezinta gradina interioara, care are o suprafata de 16 mp. Aici se afla un mic iaz cu pesti, un conifer pe trunchi globos, care are rolul de a crea o diferenta de inaltime si de a intregi forma acestui spatiu. Tot din gradina interioara pornesc cele doua plante cataratoare (hedera si wisteria) care imbraca zona terasei de la etaj”, ne-a povestit inginerul peisagist in timp ce faceam turul casei.

Daca in alte cazuri eram frapati de simplitatea detaliilor, de aceasta data nu am stiut unde sa ne uitam mai intai datorita abundentei de elemente menite sa capteze privirea. Un alt punct de interes al exteriorului este piscina, folosita de proprietari pentru a se relaxa in zilele de vara in compania prietenilor.

Un alt element de decor inedit este scara exterioara, care face legatura dintre spatiul locuibil si terasa, de unde se ajunge, mai departe, in gradina interioara si la piscina. Gradina interioara este completata de una exterioara, care are o suprafata de aproximativ 45 mp. In ceea ce priveste amenajarea, s-a intervenit pentru curatarea terenului, fiind necesar si un adaos de pamant fertil, cu o grosime de 8 cm, in zona gradinii inferioare. In plus, pentru o mai buna dezvoltare a plantelor au fost folosite ingrasaminte naturale.

Gradina este impartita in trei zone: partea inferioara, zona de langa gardul exterior si zona jardinierelor. In toate cele trei cazuri am optat pentru un stil de amenajare aerisit, plin de culoare si volum, punand un accent deosebit pe diversitatea plantelor. Stilul gradinii trebuie sa fie unitar si cursiv, iar compozitia ei trebuie sa se imbine armonios cu structura casei, pentru a fi in pas cu moda”, ne-a mai spus inginerul peisagist. In gradina exterioara a fost folosita o varietate extrem de mare de plante. Printre speciile pe care le regasim aici, amintim: conifere, arbusti, plante cataratoare, hedera helix, wisteria, picea pungens, thuja globosa, juniperus mint, pinus mugo, magnolia, buxus, berberis, trandafiri, photinia, prunus laurocerasus si rododendroni. Din cauza faptului ca nu are o suprafata prea generoasa, curtea este pavata doar in zona aleii de acces cu piatra naturala slefuita, care se integreaza perfect in decorul verde al gradinii.  

Casa este construita din caramida Ytong (BCA) cu izolatie termica din polistiren expandat de 5 cm. S-a optat pentru invelitoare din tigla de metal iar proprietarii si arhitectul au vrut sa obtina un spatiu aerisit, dar care sa contina o paleta cromatica diversificata. Casa are sase camere ce corespund nevoilor fiecarui membru al familiei, dar si invitatilor. Casa este realizata dupa un stil arhitectural extrem de simplu, singurele elemente de decor fiind obloanele confectionate din lemn si scara exterioara care asigura accesul in zona de relaxare.

Materialul a fost publicat in Revista Casa Mea din luna noiembrie 2010.

 

Material realizat cu sprijinul:

Ing. peisagist Adrian Onaca
mobil: 0745.768.361
info@uniquelandscaping.ro
www.uniquelandscaping.ro

Related posts

Libertatea de a alege: Design de baie personalizat datorită noii game de culori GROHE

Adina Meyers

Casa de vacanta la doi pasi de plaja

Adina Meyers

De ce este recomandat sa avem o hota instalata in bucatarie

Adina Meyers