LifeStyle

Mușcata – o alegere perfectă pentru cei care nu au prea mult timp de grădinărit

Muşcata sau Pelargonium este o plantă originară din Africa de Sud. În limba greacă „pelargosˮ înseamnă barză (semințele de mușcată seamănă cu un cioc de barză). Aceasta poate fi cultivată atât la interior, în ghivece, cât şi în grădină. De regulă, speciile pitice sunt crescute la interior, iar cele de talie mare, la exterior. Muşcatele sunt foarte populare la noi datorită înfloririi abundente şi întreţinerii lor uşoare.

Muşcatele se numără printre cele mai nepretenţioase plante. Așadar, sunt o alegere potrivită în cazul în care vrei să ai o grădină spectaculoasă, dar nu dispui de foarte mult timp liber pentru a te ocupa de aceasta.

Primăvara, pe la mijlocul lui aprilie, muşcatele din ghivece se scot afară, dar doar după ce a trecut pericolul de brumă. Se recomandă să fie plasate în locuri luminoase şi însorite, muşcatele din jardiniere şi ghivece rezistând bine chiar şi expuse direct la soare. Perioada de înflorire este mai – octombrie, în ciorchini de 5 – 10 flori, în nuanţe de roşu, roz, portocaliu, violet, alb etc.

Udarea se face de 2 – 3 ori pe săptămână sau în funcţie de cât de repede se usucă pământul. Atenţie! Udarea excesivă nu le face bine. Şi în cazul muşcatelor se aplică regula generală de udare: dimineaţa sau seara târziu, pentru a le feri de şocul termic. Dacă le uzi în timpul arşiţei de prânz, le vei arde.

Îngrăşământul lichid se aplică din aprilie şi până în septembrie, respectând dozele indicate. Chiar dacă în comerţ există îngrăşământ special pentru muşcate (mraniţă pentru muşcate), se poate folosi şi un îngrăşământ simplu pentru plante cu flori. Specialiștii mai recomandă și folosirea unui îngrășământ bio din coji de banane uscate și apoi pisate – acestea sunt foarte bogate în potasiu, o substanță benefică plantelor.

Toamna, muşcatele se aduc din nou în casă, înainte de primul îngheţ. Se pot ţine în camere răcoroase, la fereastră sau cât mai aproape de ferestre. Iarna, acestea trebuie udate cel mult o dată pe lună. Aceste condiţii le garantează o înflorire abundentă şi timpurie în anul următor.

De la sfârşitul lunii februarie sau începutul lui martie, muşcatele trebuie udate mai des, de aproximativ două ori pe săptămână. De asemenea, trebuie tăiate ramurile bătrâne (la 2 – 3 ochiuri) pentru a favoriza îndesirea ramurilor.

În galeria foto vei găsi mai multe imagini cu această superbă floare.

Sursă foto: http://www.pinterest.com

 

Related posts

Te așteptăm la Atelierul “Râs şi respiraţie”!

Adina Meyers

Bienala Naţională de Artă „Camil Ressu”: opere unice de pictură, sculptură și grafică – FOTO

Adina Meyers

Romania castiga locul III in finala competitiei Internationale de arhitectura, „Isover Multi-Confort House”

Adina Meyers